2016. január 5., kedd

A bhásztriká gyorsítása

Újabb részlet Gregor Maehle Pránájáma-könyvéből:

"Ha már gyakorolunk egy ideje, és sikerült felgyorsítanunk a légzésütemet 21 teljes légzésre 2 perc alatt, azt fogjuk találni, hogy ismét tudjuk növelni a kumbhakát. Ha ez így van, akkor a fenti példának megfelelően, térjünk át a 13:52:26 számolásra. Ha még nem állunk készen a számolás növelésére, maradjunk ennél és várjunk, amíg ismét gyorsítani tudunk a légzésütemen. Ha percenként 22 ütésre állítjuk be a metronómot, akkor minden egyes belégzés vagy kilégzés 2.73 másodperc hosszú lesz, a teljes légzésciklus pedig 5.45 másodperc hosszú. Így két percbe 22 teljes légzésciklus fog beleférni, egy percbe pedig 11. Ez még mindig nagyon lassú a bhásztrikához, de hozzá kell szoknunk ehhez a nagyon erőteljes gyakorlathoz, mielőtt túlzottan növelni kezdjük az ütemet.

Innentől kezdve felváltva növeljük a percenkénti légzésütemet, valamint a légzéshosszat, amely az teljes légzésciklus, valamint a kumbhakában eltöltött idő hosszát meghatározza. A kumbhaka közben se tétlenkedjünk, hanem töltsük az időt a választott mantránk, vagy pedig az Óm ismételgetésével, és meditáljunk Isten általunk választott formáján. Ha nem mondjuk meg az elménknek, hogy mit csináljon, akkor véletlenszerüen, vagy a múltbeli feltételekhez kötöttségünk alapján ki fogja választani a saját feladatait vagy szórakozását. Ebben az esetben pedig a szádhanánk (spirituális gyakorlatunk), végeredménye is véletlenszerű lesz.

Lassan, lassan, több hónapnyi gyakorlás általnöveljük a légzésütemet addig, amíg nem tudunk percenként 60-at lélegezni, és egyidejűleg növeljük a légzéshosszat is ennek megfelelően. Ezen a szinten könnyedén elérhetjük a 16:64:32 légzéshosszat. Ez a gyakorlás erőteljes formája, és bizonyára szükségünk lesz egy tapasztalt tanár irányítására. A bhásztriká esetében a percenként 120-as légzésütem a maximális, és ezen a szinten több perces kumbhakákat is végre tudunk majd hajtani.

Bhásztriká külső kumbhakával

A rendelkezésünkre álló nagy mennyiségű oxigénnek köszönhetően a bhásztriká ideálisan kombinálható a külső kumbhakákkal. Ezek nagyon erőteljesek, és ezért lassan kell bevezetnünk a gyakorlásunkba. Ez a kumbhaka a szvádhisthána (második) és a manipúra (harmadik) csakra megtisztításának elsődleges módszere, sőt, egyes tanárok szerint az egyetlen módszere. Egyes tanárok szerint, az a szútra, melyben Patandzsali az elme megtisztításához a külső légzésvisszatartást javasolja, a külső kumbhakákal végzett bhásztrikára utal (1.34). Ez nagyon is elképzelhető. Azt mondják, hogy ez a gyakorlás aktiválja az agyat, fejleszti a koncentrációt, erősíti a vitalitást, csökkenti a stresszt és az aggodalmakat, keresztülégeti a granthikat (energiablokkokat), megsemmisíti a karmát és bevezeti a pránát a szusumnába."

Nincsenek megjegyzések: