2016. január 11., hétfő

Haters Gonna Hate

Szeretsz negatív kommenteket kitenni az internetre vagy a közösségi médiába? Akkor olvasd el az alábbi blogbejegyzést! Ha pedig néha úgy érzed, hogy megtalálnak a trollok és a rosszindulatú megjegyzésekből sportot űző kommentelők, akkor azt is megtudhatod az alábbiakban, hogy mi ilyenkor a teendő.

Lassan tíz éve oktatom a jógát, és amikor kezdtem, akkor nyilván én is kezdőnek számítottam. A legelső jógaórámra besétált egy jógaoktató, aki ezerszer hajlékonyabb volt, mint én, és sokkal szebben tudta bemutatni a pózokat. Megesik az ilyen, de az ember ebből is tud tanulni és inspirációt meríteni. Ma már, tíz év leteltével a legtöbben engem is tapasztalt oktatónak tekintenek, bármit is jelentsen ez egyesek szemében. Aki szeret hozzám járni, az jár az óráimra, aki szeretne tanulni tőlem, az jön az oktatói tanfolyamra vagy a wokrshopokba, táborokba. Akinek tudok adni valamit, annak adok, akitől pedig tudok kapni valamit, attól kapok. 

A pályafutásom legelején én is belecsúsztam abba, hogy amint úgy éreztem, hogy tudok valamit, elkezdtem más oktatókat kritizálni, gunyoros kommentekkel illetni vagy okoskodni, hogy mit hogyan kellene csinálniuk. Ám hamar rájöttem, hogy ennek nem sok értelme van, és elsődlegesen magamat járatom le vele. A jóga közéletében ki is ment a divatból ez a dolog, mindenki csinálja a maga dolgát, és tanul a többiektől amikor tud. 

Amikor belecsöppentem a sportba és az edzősködésbe, akkor is összetalálkoztam egy-két trollal, mert ugye itt is mindenki jobban tudja a másiknál, hogy mit hogyan kell helyesen csinálni. Szerencsére a sportban is megvan az edzőm, tudom, hogy kitől tanulhatok és hogyan képezhetem tovább magamat, még akkor is, ha ebben kezdőbbnek számítok, mint a jógában. A célkitűzéseim is megvannak, és tudom, hogy mit kell tennem azért, hogy el is érjem őket. A legkevésbé sem azt, hogy mások tevékenységének kommentálásával töltsem az időt a Facebookon. Egyébként is igyekszem minél kevesebb időt ott tölteni, mert sokkal fontosabb dolgok is vannak az életemben.

De azért alább egy pár gondolat azzal kapcsolatban, hogy hogyan kerülhetjük el a trollá válást.

1. Ha mindenkibe belekötsz az interneten, akkor nagyon sokan meg fognak utálni, ami teljesen fölösleges és kellemetlen. Ha valakit valamiért nem szeretsz, akkor is jobb, ha békén hagyod, a fenti okok miatt.

2. Ha valakinek szeretnél tanácsot adni, akkor ne feledd, hogy a tanácsadáshoz és a tanács elfogadásához három dologra van szükség, mégpedig kölcsönösen: bizalomra, tiszteletre és szeretetre. Ha még sohasem találkoztál az illetővel, vagy nincs közöttetek szorosabb kapcsolat, akkor elképzelhető, hogy csak kötözködésnek veszi a jótanácsaidat, főleg, ha rosszindulatúan vannak megfogalmazva.

3. Ha valakinek a fejlődését szeretnéd elősegíteni, akkor a következőket tartsd szem előtt: először fel kell fedezned benne az értéket, vagyis el kell ismerni, amit eddig elért. Hiszen ahhoz akarsz hozzáadni, és nem az önbizalmát akarod elvenni azáltal, hogy csak a hibáit hangsúlyozod. Ha nem tudod másban látni az értéket, akkor magadban is nehezebben fogod tudni észrevenni a hibákat.

4. Ha ellenállhatatlan vágyat érzel, hogy minduntalan negatív kommenteket posztolj, akkor fel kell tenned magadnak a következő kérdéseket: Mi az, ami miatt nem vagyok elégedett az életemmel? Mi az, ami frusztrálttá tesz? Mi az, ami miatt irigy vagyok a másikra?

5. Ha egyáltalán időt találsz arra, hogy rendszeresen kommentáld mindenki másnak a posztjait, akkor keresned kellene valami értelmesebb életcélt. Éld a saját életedet, és foglalkozz önmagad fejlesztésével, ne pedig másoknak az életét kommentáld és analizáld! Ha nincs jobb dolgod, mint hogy másokkal foglalkozz, akkor bizony elég nagy bajban vagy!

Most pedig útmutató ahhoz, hogyan bánjunk a trollokkal. Ha az interneten vagy a Facebookon megtalál valami troll és nem akar leszállni rólad, akkor tedd a következőket:

1. Ne idegesítsd fel magadat. A kutyák ugatnak, a karaván pedig halad tovább. Kit érdekel a kutyák ugatása? Ha van egy kis intelligenciád, akkor meg tudod különböztetni a segítőkész és hozzáértő embereket a mezei trolloktól.

2. Nyomd meg a "Block" gombot. Az ilyen online seggfejeket általában egy mozdulattal ki tudod zárni az életedből, és nem is veszítesz vele semmit, hiszen úgysem tudnak semmi értékeset hozzáadni. 

3. Ne hagyd, hogy bármiféle visszhang vagy reakció, kritika elbátortalanítson, elbizontyanatítson, vagy elvegye a lelkesedésedet, az önbizalmadat. Az ilyen emberek általában a saját belső konfliktusaikat vetítik ki másokra, és mivel önmagukban sem látják az értéket, másokban is csak a hibát keresik. Azt gondolják, hogy ez fogja megteremteni a biztonságérzetüket és a belső békéjüket, pedig csak a fordítottját érik el vele.

4. Egyébként is szard le a közösségi médiát, és éld az életedet. Keresd meg azokat, akik valóban értéket tudnak átadni neked, és tarts fenn személyes kapcsolatot velük. A Facebook nem ugyanaz, mint az, amikor találkozol valakivel és nyíltan, szemtől szembe megbeszélitek a dolgokat, sőt, együtt csináltok olyan dolgokat, amelyektől mindketten fejlődtök. A közösségi média egyre magányosabbá és felszínesebbé, képmutatóvá teszi az embereket. Ne hagyd, hogy rád is hasson!

5. Találd meg a céljaidat, és találd meg az egyéniségedet! Nem kell ugyanolyannak lenned, mint másoknak, de nem is kell feltétlenül mindent máshogy csinálni! Ami jó, azt fogadd el, ami fölösleges vagy zavaró, azt pedig engedd el a füled mellett! Jegyezd meg, hogy csak egy pár ember lesz az életedben, aki hozzá tud segíteni a céljaid eléréséhez, és ők azok, akik nem irigyek rád, és az értéket látják benned. Légy céltudatos, és összpontosíts a céljaidra! A többi az csak háttérzaj!

Nincsenek megjegyzések: