2016. január 17., vasárnap

Púrna matszjéndrászana

Újabb részlet az Ashtanga-könyvből:


Púrna-matszjéndrászana (Matszjéndranátha teljes póza)
Dristi: Pársva (oldalra)

A púrna-matszjéndrászanát Matszjéndranátha jógiról nevezték el, így egy Risi-póznak tekinthetjük. Az ászanák négy kategóriája közül (mozdulatlan tárgyakat, állatokat, embereket és isteneket szimbolizáló ászanák) a harmadikba tartozik. Matszjéndranátha személyiségét a fenti leírásban igyekeztünk bemutatni. A második sorozatban előforduló ardha-matszjéndrászana (Matszjéndranátha fél póza) rokona, illetve teljes kifejeződése ez a póz. A fél pózban a bal lábat a jobb alatt keresztben átvisszük, itt viszont féllótusz pozícióba foguk helyezni, ami sokkal nehezebb és több csípő-nyitottságot igényel. Ez és a következő két póz (virancsjászana A és B) a kartámasz-blokk lezárásaképpen néhány csípőnyitással átvezet minket a sorozat harmadik részébe, ahol hátrahajlítások és spárgapózok fogják váltani egymást.

Vinyásza számolás

Szapta: Belégzésre lefelé néző kutyából ugorjunk előre, és keresztezve hozzuk át a lábainkat a kezeink között, majd üljünk le dandászanában. A harmadik sorozatban eddig még nem szerepelt ez a vinyásza, amit viszont az első sorozatban kiterjedten alkalmaztunk, hiszen ott a legtöbb pózt dandászanából vettük fel.

Astau: Kilégzésre hajtogassuk be a bal lábunkat lótuszülésbe, majd a jobb lábat tegyük keresztbe fölötte úgy, hogy a jobb bokánk a bal térdünk külső oldalához érjen. Ez valójában olyan, mintha a lótuszülést a bal lábbak kezdtük volna felvenni, majd a lábainkat elforgattuk volna balra, hogy a jobb talp a földre kerülhessen. Ha nem rendelkezünk kivételesen jó csípőmobilitással, akkor a jobb ülőcsontunk fel fog emelkedni a levegőbe, és így a póz instabil lesz. Kezdetben aláhajtogathatunk egy törölközőt a jobb ülőcsont alá, hogy nem billegjen a levegőben.

Ezután forduljunk ki jobbra, majd a bal vállat hozzuk ki a jobb térd külső oldalához, és a kinyújtott karral kapaszkodjunk a jobb bokánkba vagy a belső talpélünkbe. Forduljunk ki a törzsünkkel maximálisan jobbra, majd a jobb kart a hátunk mögött húzzuk keresztbe, és igyekezzünk a jobb kezünk ujjaival megkapaszkodni a bal combunkban. A gerinccet tartsuk függőlegesen, vagyis ne dőljünk se oldalra, se hátra. A két váll azonos magasságban van és lefelé húzzuk őket, a fejtetővel viszont felfelé nyújtózunk. Zárjuk a lapockákat és nyissuk a mellkast. Maradjunk öt légzésig a pózban, belégzésre felfelé nyújtózkodva a gerinccel, kilégzésre pedig a csavarást fokozva.

A kéz pozíciója

A kinyújtott bal karral a jobb lábfejünkbe kell kapaszkodni, ami elvileg nem terheli a könyökünket, ha a váll megfelelő mértékben kifordult a térd külső oldalához képest. ha azonban feszültséget érzünk a könyökünkben, akkor három dolgot tehetünk: 1. Forgassuk befelé a bal kart, és Így a könyökünk nem fog a lábszárcsonthoz nyomódni, hanem fölfelé fog állni. 2. Az egyenes kar helyett kulcsoljuk át a kart a térdünk alatt, és akasszuk össze az ujjainkat a jobb kéz ujjaival a hátunk mögött. 3. Azt is megtehetjük, hogy a térd körül igyekszünk kulcsolni a bal kart, ahogyan a marícsjászana D-ben.

Nava: Belégzésre bontsuk a kulcsolást és a csavarást, de a lábak maradhatnak lótuszban. Helyezzük a matracra a két tenyerünket, majd a lótuszban lévő lábainkat emeljük át a karjaink között, és ugorjunk hátra csaturanga-dandászanába. Ha nem megy a hátraugrás lótuszban, akkor bontsuk a lábakat, keresztezzük a lábszárat és úgy ugorjunk hátra.
Dasa: Kilégzésre csaturanga-dandászana.
Ékádasa: Belégzésre felfelé néző kutya.
Dvádasa: Kilégzésre lefelé néző kutya.

Trajódasa-Astadasa: Ismételjük meg ugyanezeket a vinyászákat a bal oldalra is.

Nincsenek megjegyzések: