2016. október 1., szombat

A múlabandhászana előkészítése

Újabb részlet az Ashtanga-könyvből:

"Rávezető változatok

Mivel a múlabandhászana olyan képességet igényel, amivel sok gyakorló nem rendelkezik a gyakorlása ezen pontján, érdemes lassan, türelmesen haladni, és a következőkben ismertetett rávezető gyakorlatok mindegyikével annyi időt eltölteni, hogy fájdalom nélkül, kényelmesen végre tudjuk hajtani őket. Vannak olyanok, akiknek sohasem fog sikerülni kényelmesen végrehajtani ezt a pózt, ebben az esetben talán jobb kihagyni a póz gyakorlását.

A lábfej erőteljes kifelé forgatásához nem csak a csípő és a comb, de a térd megfelelő mobilitására is szükség van. Amennyiben ez nem alakul ki, a póz erőltetése a belső térdszalag és a meniscusok sérüléséhez vezet, szóval érdemes odafigyelni a testünk jelzéseire.

Dzsánusírsászana C

Az első rávezető póz a dzsánusírsászana C változata, melyben a lábszárat kiforgatjuk, és a lábujjakon, illetve a talppárnákon támaszkodva végezzük az előrehajlást. Elképzelhető, hogy eleinte csak kb 45 fokban tudjuk kiforgatni a lábszárunkat, és így a kislábujj alatti talppárna sokkal jobban belenyomódik a talajba, mint a nagylábujj alatti. A célunk az lesz, hogy elérjük a lábfej függőleges helyzetét, vagyis az összes lábujj alatti talppárna ugyanakkora erővel nyomódjon bele a talajba, és közben a térdünket teljesen a földig le tudjuk engedni.

Góraksászana

A góraksászana tulajdonképpen egy olyan póz, melyben mindkét lábunkat egyszerre hajtogatjuk be abba a pozícióba, amiben a dzsánusírsászana C-ben voltak. Így a talpak egymáshoz érnek, de a lábfejeink a baddhakónászanához képest 90 fokkal kifordítva, függőlegesen helyezkednek el, és a talppárnák a földön támaszkodnak. Itt is igyekezzünk kétoldalt leereszteni a térdeinket a talajra. Két izom húzódik a comb belső oldalán, és tapad a sípcsonthoz: a szabóizom (m. sartorius) és a karcsúizom (m. gracilis), melyek rövidsége akadályozhatja a lábszár kifelé fordítását. Ezek nyújtásával növelhetjük a lábszár mozgástartományát. A góraksászanához képest még további 90 fokkal kell majd kifordítani a lábszárat, hogy a belső talpélek a föld felé nézzenek. Ezt a következő rávezető pózban kezdjük el gyakorolni."

Nincsenek megjegyzések: