2018. február 4., vasárnap

A nők és a holdciklus

Újabb részlet a Csandra-krama könyvből:

A nők és a holdciklus

A telihold és újhold napjain a hagyomány szerint nem szokták gyakorolni az Ashtanga-jóga sorozatait, illetve a megerőltető vinyásza-jellegű gyakorlás sem javasolt. Ilyen esetekben érdemes a csandra krama sorozatot választani. A telihold előtti napokban a testünk folyadéktartalma megnövekszik, mint dagály idején, és általában energiatöbbletet is tapasztalunk. Mivel ez általában túlstimulálja a szervezetet, az intenzív gyakorlás nem javasolt, hiszen az is hasonló hatást vált ki. Az újhold előtti napokban csökken a szervezetünkben tárolt folyadék mennyisége. Ilyenkor az energiaszint is csökkenhet, az ízületek szárazabbak lesznek, és nagyobb a sérülések kockázata. A kettő közül kevésbé problémás a telihold, mint az újhold. A megn9vekedett folyadékmennyiség növeli a végtagok átmérőjét, így a csavaró pózoknál nehézséget tapasztalhatunk, de a sérülés veszélye nem olyan nagy, mint szárazabb ízületek esetén, amikor könnyebben mehetnek az ászanák, és túlhúzhatjuk magunkat valamelyik pózban. A telihold és újhold pontos időpontja előtti huszonnégy óra az, amit kerülni kell.

A csökkenő holdciklus csökkentő, kivezető, apánikus jellegű holdfázis. Az újhold időpontjától kezdődő időszak a megújhodást segíti elő, és ilyenkor érdemes új dolgokba belevágni. A növekvő holdfázis növekvő, felépítő, pránikus folyamat. Ez a cselekvés és a megszilárdítás időszaka. Ha odafigyelünk a holdfázisokra, akkor jobban megérezhetjük azoknak a testünkre és az energiarendszerünkre gyakorolt hatását. Törekedjünk azonban a tárgyilagos megfigyelésre, és ne képzeljünk bele semmit! Azt se képzeljük azonban, hogy a holdciklusok nem hatnak ránk!


A legtöbb nő hajlamos arra, hogy teliholdkor vagy újholdkor menstruáljon vagy ovuláljon. A telihold felhalmozó hatású, így a vér és a nyálkahártya felhalmozódása is igazodhat ehhez. Az újhold a megújulást hozza, így a menstruáció kiürülése is egybeeshet ezzel, mivel a vér eltávozását az apána váju irányítja. Persze nincs szigorú szabály, mivel egyéb tényezők is befolyásolják a haviciklust. Ha több nő együtt él, akkor egymáshoz és a Holdhoz hangolódhatnak a haviciklusaik. A menstruáció előtt és a telihold előtt növekedni szokott a testsúly, az újhold előtt és a menstruáció után pedig csökkenni. A menstruációt közvetlenül megelőző napokban az ember szükségét érezheti a böjtölésnek vagy a hashajtásnak, és egyéb tisztítókúráknak a puffadás miatt, de ettől tartózkodni kell, mert károsan befolyásolhatja a természetes ciklus zajlását. A tisztítókúrákat érdemes a menstruáció lezajlása utáni napokra időzíteni.

Nincsenek megjegyzések: