2018. február 24., szombat

A csakrák jellemzői

Újabb részlet a Csandra-krama könyvből:

A csakrák színe

A csakrák szirmainak hagyományos színét már részleteztük Gregor Maehle Meditáció-könyvében. A „nyugati felfogásban” a vöröstől a liláig terjed a színspektrum, ahogy haladunk felfelé a koronacsakra felé, a szivárvány színeinek megfelelően. Ezt a nyugati tudomány által vöröseltolódásnak nevezett jelenséghez hasonlóval magyarázzák: Ha egy térben lévő tárgy nagy sebességgel távolodik tőlünk, akkor vörösebben tűnik a színe, míg ha nagy sebességgel közeledik, akkor lilásabbnak. A színek tehát (először a tradicionális, majd zárójelben a „new age” szín:

Múládhára sötétvörös (sötétvörös)
Szvádhisthána narancsvörös (narancssárga)
Manipúra kékesfekete (arany)
Anáhata tűzvörös (zöld)
Visuddha füstös lila (világoskék)
Ágjá fehér (sötétkék)
Szahaszrára ezerszínű (lila)

Forgásirány

Minden egyes csakra örvényének forgásiránya változik lentről fölfelé. A férfiak és nők esetében a forgásirány ellentétesen alakul (azaz kiegészíti egymást): A férfiak esetében a múládhára az óramutatóval megegyező irányban forog, míg a szvádhisthána ellentétesen, stb. A nők esetében azonban a múládhára az óramutatóval ellentétesen forog, a szvádhisthána pedig azzal megegyezően. Az ellentétes irányba forgó csakrák egymásba illeszkedése képes megadni a szexuális harmónia „A LÉTtel való azonosság” érzését.

Bolygó

A Naprendszer minden egyes bolygója egyre nagyobb befolyás körét képviseli, mely az előző, belső körökhöz kapcsolódik. Ahogy fent, úgy lent. A Nap teljességgel körülveszi a bolygók láncolatát. Az isteni tudatot képviseli, a fényt, ami mindent megérint és megtisztít. A Föld bolygó a megnyilvánult Önvalót képviseli, az egyéni tudat sok milliárd formájában. A Hold az illúziót képviseli, az emberi természetet, amikor elszigetelődik a tudattól. A „Hold árnyékos oldala” szimbolikusan (vagy egyesek szerint ténylegesen) a démonoknak ad otthont, és az emberi természet azon vonásait képviseli, melyek megbújnak az árnyékban, híján vannak a Nap fényének.

A bolygók sorrendjében a Merkúr az első a Nap után. Ez a mozgás bolygója, és a hatha-jógához kapcsolódik. A Merkúr dualisztikus bolygó, meleg és hideg is, a Nap és a Hold (Ha/Tha) között oszcillál. A Vénusz (női) bolygó a második csakrához kapcsolódik, míg a Mars (férfi) a harmadikhoz. A Vénusz bolygóként és energiaként is befelé fordulóbb, finomabb. A Mars kifelé fordulóbb és a túléléssel van elfoglalva. Amikor a női elv nincs egyensúlyban (a test és az érzelmek = a koncentráció hiánya), nagyon gyakran a férfi zónában nyilvánul meg, például evési zavarok formájában. Amikor a férfi elv egyensúly a borul fel (test + elme = érzelmi tudatosság hiánya), az a női zónában, vagyis a szexualitás terén nyilvánul meg. A Jupiter a növekedést és a közös célt irányítja (szív); a Szaturnusz pedig a komolyságot, a belső autoritást, és a korlátokat (torok). Amikor a Szaturnusz kibillen az egyensúlyából (Elme + érzelem = a testi tudatosság hiánya), akkor a testünk megbetegszik, általában a túl sok beszéd vagy gondolkodás miatt. Az Uránusz az áttöréseket és a belső látást irányítja (harmadik szem), míg a Neptun a mindent átható Ideát (Logoszt), mely felette áll a határoknak (fejtető).

Jógatípus


Minden egyes jógaforma is összekapcsolódik a körökkel. Bármelyik jógamódszert is gyakoroljuk, valamilyen módon a többi szinten is hanti fog. A meditáció a rádzsa-jógához tartozik. A tudás és a szentírások tanulmányozása a gjána-jóga. Az imák és a mantrák a mantra-jógához tartoznak. A szeretet és odaadás a bhakti-jógához tartozik. Az evést és munkát a karma-jóga irányítja. A szexuális és kreatív energiát a tantra-jóga (Kundaliní-jóga) irányítja. A test kettősségeit a hatha-jóga vezérli. Bár mindegyik csakra kifinomultabb, mint az alatta lévő, az anáhata csakra alkotja a rendszer szívét. A csakra-mandala tetején helyeztük el, bár „térben” középen helyezkedik el (három van felette és három alatta). A szív köti össze az összes többit és minden törekvésünk visszatér a szívbe, ahonnan kiindult. Ezért azt mondják, hogy az összes jóga közül a bhakti (odaadás) az, amely azonnal isten közelébe visz. A szív összekapcsolja az Én összes aspektusát, minden lényt és tárgyat is. A csakra rendszer szerint az Önvaló a szívben helyezkedik el.

Nincsenek megjegyzések: