2018. február 13., kedd

A Kundaliní aktiválása a fel-fel hullámmal

Újabb részlet Gregor Maehle Meditáció-könyvéből:

"Most az apánában található belső felfelé irányuló erőt, vagyis az úgynevezett apána gatit fogjuk használni ahhoz, hogy megfordítsuk a kilégzést és mind a belégzés, mind a kilégzés közben felfelé irányítsuk a légzés erejét. A hagyományos légzés közben a légzés ereje belégzésnél fölfelé mozog, kilégzésnél pedig lefelé. A 41. fejezetben ezt fel-le hullámnak neveztük. Most átváltunk a fel-fel hullámra az apána gati felébresztése által, így a kilégzés erejét is felfelé irányítva.

Bár az itt leírt módszer a Kundaliní felemelésének gyengéd módja, minden esetre nem árt követni az alábbi biztonsági intézkedéseket:

  1. Minden egyes fel-fel légzés gyakorlását legalább három kör fel-le légzéssel kezdjünk és zárjunk.
  2. A fel-fel légzést ne gyakoroljuk napi egy óránál többet.
  3. Kombináljuk napi ászana, krijá és pránájáma-gyakorlással.
  4. Minél tovább gyakoroljuk a fel-fel hullámot, annál fontosabb, hogy a formával rendelkező Isten szolgálatába helyezzük magunkat (mivel a forma nélküli Abszolút nem tudja megmondani, hogy mi a helyes, és mi nem). Ne feledjük, hogy Isten mindenütt jelenlévő, mindentudó és mindenható. Semmi más értelme nincs e páratlan erő aktiválásának, mint az Isten iránti teljes szeretet és szolgálat megtapasztalása.

Ha több, mint napi egy órán keresztül gyakoroljuk a fel-fel hullámot e meditáció más aspektusaival, akkor egyre nehezebbnek találjuk majd a társadalmi kötelezettségeink végrehajtását. Az ősi bölcsek kijelentették, hogy csak akkor érhetjük el a sikert a jógában, ha a társadalmi kötelezettségeink beteljesítésével összhangban gyakoroljuk. Például semmi értelme a spirituális eksztázisba menekülni, ha a családunk éhezik, vagy a társadalom felé végzett munkánk, bármi is az, el van hanyagolva. Ha például valaki rendőr, és a túlzott meditációja miatt az összes bűnöző szabadon sétál, akkor lehanyagolja a kötelességét. Ennek idővel meglesz a következménye. Ugyanez igaz, ha egy vállalkozásunk van, és a túl sok meditáció miatt a cég tönkremegy, ami miatt sok alkalmazottunk munkanélküliségnek néz elébe. Végső soron ez is meg fogja állítani a gyakorlásunkat és semlegesíti a hatásait. Mint mindig, a lelki gyakorlat bármilyen formájának összhangban kel lennie a magasabb szvadharmával (szent kötelességgel), ami az egyéni módunk, ahogy szolgáljuk istent és az emberiséget. Használjuk ezt az erőteljes módszert felelősséggel és ne menekülő útvonalnak!

Belégzés közben meditáljunk a légzés külső felfelé mutató erején. Kilégzés közben váltsunk az apána gatira, a kilégzésen belüli belső, felfelé ható erőre. Ez azt jelenti, hogy most belégzés és kilégzés közben is van felfelé irányuló mozgás. Ez fel fogja emelni az apánát és megszilárdítja a harmadik szem-csakrában."

Nincsenek megjegyzések: