2018. február 15., csütörtök

A kilégzési uddíjána és az apána gati

Újabb részlet Gregor Maehle Meditáció-könyvéből:

"16b Gyakorlat, az apána gati alkalmazása az uddíjána bandhán keresztül a hatlépcsős fel-fel hullám létrehozásáért

Most az uddíjána bandha olyan formáját fogjuk alkalmazni, amely jelentősen eltér a külső légzésvisszatartások alatt végrehajtott báhja (külső) uddíjána bandhától, melyet a tizennegyedik fejezetben tettünk hozzá a gyakorláshoz. Ebben a gyakorlatban az uddíjána bandha olyan formáját fogjuk használni, melyet a „Pránájáma: a jóga légzése” című könyvemben kilégzési uddíjána bandhának neveztem el. Jegyezzük meg, hogy az uddíjána bandhának ez a formája nem alkalmas arra, hogy ászana-gyakorlás közben alkalmazzuk, mivel feszessé teszi a rekeszizmot. Ne alkalmazzuk kiterjedten ezt a módszert menstruáció vagy terhesség közben sem, mivel mindkettő az apána lefelé áramlásával van összhangban. A kilégzési uddíjána bandhát csak pránájáma és meditácó gyakorlásához szabad használni. Megfordítja a kilégzés lefelé irányuló áramlatát és felfelé fordítja azt azáltal, hogy egy felfelé terjedő hullámot hoz létre a hasfalon.

A negyedik fejezetben már dolgoztunk a légzéshullámokkal. Az összes kétrészes, háromrészes és hatrészes hullám sztenderd formája a föl-le hullám, amely felfelé oszcilláltatja a pránát a gerinc mentén belégzés közben, és lefelé kilégzés közben. Az elmét ugyanígy oda-vissza oszcilláltatja a tamasz és a radzsasz szélsőségei között. Az oszcilláló (viksipta) elme az elme öt kategóriáinak egyike, amit Risi Vjásza említett (Vjásza-bhásja a Jóga-szútrához, 1.2). Zavart elmének is nevezik, mivel a prána oszcillálása megakadályozza a tiszta megértést, és zavart hoz létre.

A jógik a spirituális evolúció céljaiból megfordítják a kilégzés jellemzőit és felfelé irányuló hullámmá változtatják. Így az a belégzés energetikai természetére tesz szert. Ezért nevezem fel-fel hullámnak. Ha önmagában gyakorolnánk, mindenféle segédlet nélkül, akkor túl radzsaszikussá tenné az elmét, de ha a pránájáma és a meditáció kontextusában gyakoroljuk (és milyen más kontextusban gyakorolnánk?) meg tudjuk kötni a radzsasz plusz energiáját a mantra, csakra vizualizáció, bandhák, múdrák stb. által. Így a spirituális evolúció erőteljes motorjává válik."

Nincsenek megjegyzések: