2018. február 1., csütörtök

Kundaliní-meditáció

Újabb részlet Gregor Maehle Meditáció-könyvéből:

"15a Gyakorlat: A Kundaliní vizualizációja a múládhára alatt külső légzésvisszatartás közben

Miután befejeztük a kilégzést a múládhárában a LAM szótag megfelelő számú kiejtésével, tartsuk vissza a levegőt a testünkön kívül a torokzár segítségével. A légzésvisszatartás alatt meditáljunk a Kundalinín, a testben lakozó isteni teremtő erőn. Csúcsával lefelé mutató vörös háromszögként vizualizáljuk a Kundalinít. A háromszögön belül egy zöldeskék oszlop áll, mely köré három és félszer tekeredik a villámszínű kreatív erő. Vizualizáljuk, amint a Kundaliní kiegyenesedik és belég a tűzvörös szusumnába

A belégzés megkezdésekor a Kundaliní a légzéssel együtt halad felfelé csakráról csakrára. Miközben vizualizáűljuk a Kundalinít a kumbhaka közben, kiejthetjük az isteni teremtőerő mantráját, a HRÍM-et. Eleinte csak egyszer ejtsük ki a mantrát, figyelembe véve, hogy épp most fejeztünk be egy hosszú kilégzést és közben komplex vizualizációt végeztünk, és nem akarjuk, hogy elfogyjon a lélegzetünk. Később választhatjuk azt is, hogy kétszer vagy háromszor ismételjük ezt a mantrát. Indiában a HRÍM mantrát az Istennő mantrájának tartják. Alternatív lehetőségként választhatjuk az ísta-mantránk rövidített változatát. 

A belégzés közbeni sorrend most pontosan ugyanaz, mint az előbb, de a kilégzés végén van ez az új elem. Miután vizualizáltuk Isten számunkra megfelelő formáját a belső légzésvisszatartás alatt az ezerszirmú lótuszban, és közben egyszer kiejtettük az ísta-mantrát, kezdjük el a kilégzést.

Ejtsük ki az ÓM mantrát a megfelelő számban az ágjá (homlok) csakrába, két ragyogó fehér szirommal, az intelligencia képviselőjeként, és egy villámszínű háromszög jantrájával.


A HAM mantrát megfelelő mennyiségben a visuddha (torok) csakrába, tizenhat füstös bordó szirommal, az éter elem képviselőjeként, egy fehér kör jantrájával.

A JAM mantrát megfelelő mennyiségben az anáhata (szív) csakrába, tizenkét tűzvörös színű szirommal, a levegő elem képviselőjeként, egy füstszínű hatszög jantrájával.
A RAM mantrát a megfelelő mennyiségben a manipúra (köldök) csakrába, tíz, az esőfelhő színére emlékeztető feketés kék színű szirommal, a tűz elem képviselőjeként, egy vörös háromszög jantrával.

A VAM mantrát a megfelelő mennyiségben a szvádhisthána (keresztcsonti) csakrába, hat narancsvörös vagy élénkvörös szirommal, a víz elem képviselőjeként, és a fehér félhold jantrájával.

Végül mondjuk bele a LAM mantrát a megfelelő mennyiségben a múládhára (gyökér) csakrába, a korábban felsorolt meditációs elemekkel együtt, például a négy karmazsinvörös vagy sötétvörös szirommal, a föld elemmel, és a sárga négyzet jantrájával.

Most tartsuk vissza a levegőt a torokzár segítségével, vigyük a figyelmünket a Kundaliníre a múládhára alatt, és ejtsük ki a HRÍM-et vagy a rövidített ísta-mantrát
Csúcsával lefelé mutató vörös háromszögként vizualizáljuk a Kundalinít. A háromszögön belül egy zöldeskék oszlop áll, mely köré három és félszer tekeredik a villámszínű kreatív erő. Vizualizáljuk, amint a Kundaliní kiegyenesedik és belég a tűzvörös szusumnába, és ahogy belélegzünk, vigyük magunkkal a csakrákon keresztül vezető úton.

Ennek a meditációnak megvan az ereje, hogy felébressze a Kundalinít, ha elég gyakran, elég lassan és mindenek előtt osztatlan figyelemmel és teljes koncentrációval végezzük. Ennek érdekében fel kell ébresztenünk a buddhit (intelligenciát) és minden egyes agysejtünknek részt kell vennie a meditációban. Nincs több álmodozás a jövőről vagy nosztalgiázás a múltról. Csak az ITT és a MOST van!"

Nincsenek megjegyzések: