2018. február 16., péntek

Siva-kirtana mantrák

A Siva-rátri workshopon két kirtana-mantrát is énekeltünk, amely Siva neveiből állt. A kirtana-mantrák sajátossága az, hogy nem egy malán kell recitálni 108-szor, vagy többször, hanem hangszerekkel kísérve, dallammal lehet énekelni, és nincs meghatározva, hogy hányszor ismételjük. 

ÓM NAMAH SIVÁJA ÓM NAMAH SIVÁJA ÓM NAMAH ÓM NAMAH ÓM NAMAH SIVÁJA
ÓM NAMAH SIVÁJA ÓM NAMAH SIVÁJA ÓM NAMAH ÓM NAMAH ÓM NAMAH SIVÁJA
ÓM NAMAH SIVÁJA ÓM NAMAH SIVÁJA HARA HARA HARA HARA ÓM NAMAH SIVÁJA
ÓM NAMAH SIVÁJA ÓM NAMAH SIVÁJA HARA HARA HARA HARA ÓM NAMAH SIVÁJA
SIVÁJA SIVÁJA ÓM NAMAH SIVÁJA SIVÁJA SIVÁJA ÓM NAMAH SIVÁJA
SIVÁJA SIVÁJA ÓM NAMAH SIVÁJA SIVÁJA SIVÁJA ÓM NAMAH SIVÁJA

Óm - univerzális hangrezgés; Namah - tiszteletemet ajánlom; Sivája - Sivának, a Kedvezőnek; Hara - A bűnök elpusztítója

DZSAJA DZSAJA SIVA SAMBHÓ DZSAJA DZSAJA SIVA SAMBHÓ
DZSAJA DZSAJA SIVA SAMBHÓ DZSAJA DZSAJA SIVA SAMBHÓ
MAHÁDÉVA SAMBHÓ MAHÁDÉVA SAMBHÓ
MAHÁDÉVA SAMBHÓ MAHÁDÉVA SAMBHÓ
SIVA SIVA SIVA SAMBHÓ SIVA SIVA SIVA SAMBHÓ
SIVA SIVA SIVA SAMBHÓ SIVA SIVA SIVA SAMBHÓ
MAHÁDÉVÍ SAMBHÓ MAHÁDÉVÍ SAMBHÓ
MAHÁDÉVÍ SAMBHÓ MAHÁDÉVÍ SAMBHÓ

Dzsaja - éljen, legyen győzedelmes; Siva - Siva, a Kedvező; Sambhu - Siva, a gyönyör forrása; Mahádéva - a Nagy Istenség; Mahádéví - Párvatí, a Nagy istennő

És most néhány szóban arról, hogy mi a haszna, ha valaki az Úr Siva nevét énekli Siva-rátrin. Bár a konkrét dátum február 13-án volt, még így utólag is erőteljes volt a mantrák rezgése szerintem. 

A Mahásívarátri szó szerinti fordításban "Siva éjszakáját" jelenti, és Siva és Párvatí esküvőjének napja. Azt mondják, hogy ha valaki imádja az Úr Sivát ezen a napon, az eléri a felszabadulást, és ha böjtöl ezen a napon, akkor egy egész évnyi ima felajánlásának eredményét éri el. 

A Puránákban megtaláljuk a szamudra manthana, vagyis az okozati ceán kiköpülésének történetét, melyben a dévák, vagyis a félistenek és a daitják, vagyis a démonok ki akarták köpülni a halhatatlanság nektárját az okozati óceánból. Elsőnek méreg kezdett kicsapódni az óceánból, melyhez senki nem mert hozzáérni, mert halálos erejű volt. Féltek, hogy az egész univerzumot elárasztja és elpusztítja a méreg, így az Úr Sivához fordultak segítségért. Az Úr Siva beleegyezett, hogy segít, és elnyeli a mérget. Ő is tudta azonban, hogy ha a gyomrába jut, akkor az egész univerzum elpusztul, mivel az Univerzu az Úr Siva gyomrában van. Ezért a torkában tartotta a mérget és semlegesítette annak hatását. A méreg következtében három kék vonal jelent meg a torkán, ezért Nílakanthának ("Kéktorkúnak") is nevezik. Mahásivarátrin erre is megemlékezünk, hogy az Úr Siva megmentette a világot a halálos méregtől. 

Egy másik történet szerint, Brahmá és Siva egyszer arról vitatkoztak, hogy melyikük a legfelsőbb és a leghatalmasabb, amikor egy hatalmas, lángokkal borított Siva-lingam jelent meg előttük, melytől mindkettő istenség ámulatba esett. A lingam akkora volt, hogy még a tetejét sem látták. Ekkor az Úr Siva nyilvánult meg a lingamból, és kijelentette, hogy ebben a formában kell imádni őt, így nem csak Brahmá és Visnu, hanem Visnu összes inkarnációja is imádja az Úr Sivát. A fenti képen krisna és Ráma imádja a Siva-lingamot. Természetesen az istenek között nem folyik hatalmi harc, hiszen az Úr Sivát Visnu legnagyobb bhaktájának is tartják.

Azt tartják, hogy ha valaki öntudatlanul is böjtöl Sivarátrin, akkor nagy spirituális áldásban lehet része. Egyszer egy vadász így érte el a felszabadulást. Kiment az erdőbe vadászni, és nem tudta, hogy Sivarátri napja van. Felmászott egy fára, hogy őzekre lessen, de nem tudta, hogy az egy bilva-fa (az Úr Siva szent fája) és a fa alatt egy Siva-lingam állt az erdőben. Miközben zsákmányra várt, a fa leveleit szedegette, és ráejtette őket a Siva-lingamra. A nap első negyedében egy őz járt arra, hogy vizet igyon. Amikor a vadász célba vette, az őz könyörögni kezdett az életéért, mert haza akart térni a kölykeihez. A vadász megkönyörült rajta, és elengedte. A nap második negyedében az őz kölykei jöttek, de könyörületből őket sem ölte meg. Így telt el az egész nap, hogy a vadász éhesen dobálta a bilva-leveleket a Siva-lingamra. Ekkor az Úr Siva elégedetté vált vele, személyesen megjelent előtte és megajándékozta a felszabadulással. 

Az Úr Siva azt mondja, hogy ha valaki imádja őt és Párvatít a Siva-rátri napján, akkor kedvesebb lesz neki, mint a saját fia, Kárttikéja. Ezért az Úr Siva hívei szigorú böjtöt tartanak Siva-rátrin, van, aki még vizet sem iszik. Abban hisznek, hogy az Úr Siva imádatával ezen a napon megszabadulnak a bűnös visszahatásaiktól, valamint az ismétlődő születés és halál körforgásából. A hajadon lányok azért imádkoznak hozzá, hogy jó férjük legyen, a házas nők pedig azért, hogy a férjük sikeres és egészséges legyen.

A hívők korán reggel megfürdenek és meglátogatják a Siva-templomot, hogy megfürdessék a Siva-lingamot tejjel, mézzel, vízzel stb. Egész nap énelik az Úr Sivát dicsőítő mantrákat és imákat, és másnap az Úr Sivának felajánlott ételekből lakomáznak.

Nincsenek megjegyzések: