2018. február 27., kedd

A hetedik csakra

Újabb részlet Gregor Maehle Meditáció-könyvéből:

"Hamarosan észre fogjuk venni, hogy ha helyesen követjük mindezeket az instrukciókat, nehéz nem hamar belekerülni a spirituális emelkedettség állapotába. Fontos azonban, hogy ne ugorjunk előre, hanem lépésről lépésre sajátítsuk el ennek a legerősebb meditációs technikának az összes komponensét, máskülönben nem fogjuk elérni az eredményét.

Mivel ez a módszer olyan erőteljes, hogy a belőle származó eksztázis könnyen elvonhatja a figyelmünket az élet más területeiről, ne feledkezzünk meg a következőről: ne gyakoroljuk ezt a meditációt több, mint napi egy órán keresztül, hacsak nem végeztünk már nagyobb részt a társadalom és a családunk felé irányuló kötelezettségeinkkel. Ezekhez a kötelezettségekhez szükség van az apána lefelé áramlására, ami meg fog fordulni, ha túl hosszan gyakoroljuk a meditációt. Nem szabad elfelejteni, hogy ameddig a társadalom aktív tagjai vagyunk, vannak más aspektusai is az életünknek, nem csak az isten megpillantásából származó eksztázis. A világ, a Föld bolygó, és az emberi társadalom is Isten megnyilvánulásai, és a szolgálatuk ugyanúgy Isten szolgálata. Nem szabad különbséget tenni a kettő között. Ezért minden meditációs alkalmat, amely során a fel-fel hullámot végeztük, néhány kör fel-le hullámmal kell zárni. Ez meg fogja adni nekünk a spontán képességet, hogy abba a csakrába helyezzük a pránát, amely az aktuális feladathoz szükséges.

17. Fejezet

17. Törvény: Amikor a Sakti a múládhárában pihen, a tudat láthatatlanná válik, és a világ láthatóvá. Amikor a Kundaliní visszatér a szahaszrárába, a tudat láthatóvá válik, a világ pedig láthatatlanná.

Ebben a fejezetben a hetedik csakráról lesz szó, amely a légzési körön és annak vonzatain kívül található.

Szahaszrára csakra (ezerszirmú lótusz)
Elhelyezkedése: A fejtető fölött
Minősége: nisztraigunja (mentes a három gunától)
Eleme: túl van az elemeken / tiszta tudat
Érzék: túl van az érzékeken / tiszta tudatosság
Szín: az összes szín egyszerre, és mégis egyik sem
Szirmok száma: ezer (a végtelen metaforája)
Mantra: túl a mantrán / sabda-brahman / határtalan isteni potenciál
Jantra: a forma nélküli Abszolút

A szahaszrára csakrát korábban említettük abban a kontextusban, hogy a kumbhaka (légzésvisszatartás) közben itt állítjuk meg a pránát, és Isten számunkra megfelelő formáját helyezzük el az ezerszirmú lótuszban. Jegyezzük meg, hogy Isten formáján meditálni a szahaszrárában (ami egy bhakti-technika); vagy technikai célból röviden a szahaszrárába helyezni a pránát; vagy egy átmeneti csúcsélményt átélni a szahaszrárában (aszampragjáta szamádhi) eltérő dolgok a prána teljes elmerítésétől a szahaszrára csakrában (amit Patandzsalí kaivaljának nevez). Ezt Sir John Woodroffe is alátámasztja, aki azt mondja, hogy a jógi csak akkor éri el a felszabadulást, amikor bármely pillanatban teljes mértékben szabályozni tudja az akaratával, hogy a Kundaliní mikor melyik csakrában tartózkodik, és nem csak a pillanatnyi felszökkenései idején (Sir John Woordoffe: The Serpent Power, 244. old.). A gyakorlat, melynek során az ísta-dévatánkat imádjuk a rövid spontán kumbhakák során a csakra-légzés közben, nagyon erőteljes. Azonban, ha a szahaszrára kontextusában nézzük, akkor ez egy kezdő gyakorlat. Ebben a fejezetben meg fogunk ismerkedni a komoly szahaszrára-gyakorlással és annak eredményeivel."

Nincsenek megjegyzések: