2018. február 10., szombat

Jóga-gyakorlás a haviciklus alatt

Újabb részletek a Csandra-krama könyvből:

A menstruáció első három napja alatt nem ajánlott az Ashtanga- vagy erőteljes ászana-gyakorlás. Vagy könnyített és erősen módosított sorozat (fordított pózok, erős hátrahajlítások és csavarások nélkül), vagy a csandra krama gyakorlása ajánlott. Az is megfelelő, ha teljes pihenőt veszünk ki két-három napra. Úgy is megközelíthetjük ilyenkor a gyakorlást, hogy a menstruáció első napján csak passzív, jin-jóga jellegű pózokat gyakorlunk (például a szúptavírászana), valamint a falon pihentetjük a lábainkat. A második napon hozzátehetünk néhány egyszerűbb álló és talajpózt, főleg csípőnyitókat. A harmadik napon már gyakorolhatunk egy könnyített Ashtanga sorozatot. Semmiképpen ne hagyjunk figyelmen kívül a haviciklusunkat és ne gyakoroljunk végig teljes erőbedobással!

A bandhák alkalmazása sem ajánlott menstruáció közben, mivel megakadályozza a vér lefelé áramlását. Ez kifejezetten igaz az uddíjána bandha és a naulí krijá esetében. Ezeket a gyakorlatokat a menstruáció várható időpontja előtti három napban is kerülni kell. A menstruációs ciklus alatt a gyengéd pránájáma légzésvisszatartás nélkül terápiás hatású lehet. Újholdkor férfiaknak és nőknek sem ajánlott erőteljes tisztítókúrákat végezniük, mert ez erős kimerültséghez vezethet. Kerüljük a böjtöt, a legtöbb kriját, a szaunát vagy bármilyen, túlzott izzadással járó edzést. A férfiak esetében az ejakuláció is kerülendő ilyenkor, mert a telihold és az újhold erre ugyanúgy hatással van, mint a nők esetében a havi ciklusra.


Vannak olyan nők, akiknek az Ashtanga-gyakorlás közben hosszabb időre megszűnik a haviciklusuk. Ez általában az intenzív fizikai terhelés, a bőséges izzadás és a súlyvesztés miatt következik be. Ha a manstruáció több, mint hat hónapra megszűnik, akkor orvosi segítségre is szükség lehet, de mindenképpen jobban tudatosítani kell a gyakorlás és a holdfázisok hatását a haviciklusra. Próbáljunk hűsítőbb módon gyakorolni, lágyabb légzéssel és mozdulatokkal. Hagyjunk ki legalább heti két napot a gyakorlásból, és két napot pihenjünk a telihold és újhold környékén, hogy a szervezetünk megint összhangba kerüljön a Hold energiájával. Ha nagyon soványak vagyunk, akkor igyekezzünk gyarapítani a testsúlyunkat, főleg a lágy szöveteket és a zsírraktárakat, nem az izomszövetet. Megfelelő gyógynövényes kúrák is segíthetnek a ciklus kiegyensúlyozásában.

Nincsenek megjegyzések: