2018. február 6., kedd

A Kundaliní etikája

Újabb részlet Gregor Maehle Meditáció-könyvéből:

"15b Gyakorlat: A Kundaliní felébresztése a prána szívása és a külső uddíjána által

Csak abban az esetben, ha tisztában vagyunk és járatossá váltunk a fenti módszerben, adjuk hozzá a báhja (külső) uddíjána szívó hatását a rövid külső légzésvisszatartás alatt, miközben a múládhára alatt vizualizáljuk a Kundalinít. A technika ugyanaz, mint fentebb, de hozzátesszük azt az elemet, hogy a torok lezárása után a bordakosár kitágításával elvégzünk egy hamis belégzést és a másodlagos légzőizmok (a bordaközi és a kis mellizom stb) segítségével megemeljük a bordákat. Ez szívó hatást hoz létre, mely egészen lent, a Kundaliní székhelyén is érződik, és felébreszti. Most a Kundaliní még nagyobb erővel fog kiegyenesedni és felemelkedni, mint előtte.

A szent hagyomány azt írja elő, hogy a Kundaliní felébresztését tiszta életmódnak kell kísérnie. A tetteinket mindenki javáért kell végeznünk. Kerülni kell a drogokat, hatalmi játékokat, az egoisztikus hajlamokat és az alsóbb szükségletek kielégítését. A Kundaliní az isteni teremtőerő. Teljesen át kell adnunk magunkat ezen erő szolgálatának.


16. Törvény: Az apána gati, az apánában rejlő belső felfelé irányuló erő a fel-fel hullám által aktiválható, ami a Kundaliní negyedik hajtóműve

Az egymást kioltó erők törvénye

A termodinamika első törvénye szerint egy rendszeren belül ható összes energia összege változatlan. Ha például egy rendszer kinetikai energiája csökken, akkor annak potenciális energia, elektromos energia stb. formájában kell megjelennie. Ez egy általánosabb, kozmikus törvény kifejeződése, mely szerint minden erőnek létre kell hoznia a saját ellentettjét is. Mivel az univerzum összes energiájának összege mindig zéró, Minden megjelenő erőnek vagy vektornak vagy tartalmaznia kell a saját ellentettjét vagy semlegesítő erejét, vagy ha nem tartalmazza, akkor a környezetének kell létrehoznia ezt az erőt, hogy a végösszeget nullára redukálja és visszaállítsa az egyensúlyt.

A saját életünkben ez azt jelenti, hogy ha játszadozunk a Kundalinível és rendkívüli erejét mások elkápráztatására vagy személyes előny szerzésére használjuk, akkor egy vektorerőt hozunk létre a világban. Ahhoz, hogy egyensúlyban maradjon, a világnak létre kell hoznia egy ellenvektort, amely idővel vissza fog hatni ránk. Ezért omlik össze idővel minden birodalom. Ennek elkerülése érdekében a jóginak nem személyes motivációból kell cselekednie, hanem a mindenki javáért. Bár ez idegenül hangzik a modern világban, ahol lépten-nyomon azt tanítják nekünk, hogy önzőnek lenni természetes dolog, valójában ez a boldogsághoz és szabadsághoz vezető út, amely összhangban van a szent törvénnyel."

Nincsenek megjegyzések: