2018. február 3., szombat

A nők és a bandhák

Újabb részlet a Csandra-krama könyvből:


A nők jóga-gyakorlása

Mivel a csandra krama sorozat dominánsan a Hold, azaz a jin, a női energiák aktiválására irányul, érdemes kitérnünk a nők jóga-gyakorlására vonatkozó egyes részletekre. Természetesen férfiak is gyakorolhatják a csandra kramát, hiszen nekik is szükségük lehet a jang és a jin egyensúlyba hozására. Léteznek bizonyítékok arra vonatkozólag, hogy a múla bandha, uddíjána bandha és dzsálándhára bandha túlzott használata megzavarhatja a nők menstruációs ciklusát. Először is, a súlyvesztés és a túlzott izzadás, valamint az állandó fizikai terhelés menstruációs és más zavarokat okozhat, akár bőrszárazságot vagy korai öregedést is. Sok női gyakorló néz szembe ezekkel a problémákkal. A három bandha túlzott alkalmazása is okozhat hasonló problémákat, különösen, ha az egész gyakorlás alatt alkalmazzuk. Az uddíjána bandhát és a naulí kriját különösen óvatosan kell alkalmazniuk. Ez nem azt jelenti, hogy sohasem szabad alkalmazni ezeket a hasi gyakorlatokat. De menstruáció, ovuláció és terhesség alatt kifejezetten kerülni kell. Heti hét napon keresztül sem ajánlott gyakorolni őket. Az uddíjána bandha és a naulí krijá gyakorlása heti három-négy alkalommal elegendő, a többi napon ki kell hagyni a gyakorlásból.

A tradicionális irodalom is kiemeli, hogy a múla bandha elhelyezkedése eltér a férfiak és nők esetében. A férfiaknál valóban a gáthoz közel található, míg a nőknél magasabban, a méhnyaknál. Mivel a legtöbb jóga-gyakorló nő, ezért rejtély marad, hogy őket miért a férfi-megközelítés szerint oktatják a múla bandha kivitelezésére. A férfiak a gát felfelé húzásával tudják aktiválni a múla bandhát, míg a nők esetében a méhnyakat kell lefelé húzni. Erre Mantak Chia tér ki "Cultivating Female Sexual Energy" című könyvében.


Mivel Indiában a tradíció kevéssé támogatta a nők jóga-gyakorlását, viszonylag kevés ismeret maradt ránk arra vonatkozólag, hogy az ő gyakorlásuk miben tér el a férfiakétól. Csak az újabb kori nyugati irodalom kezdett részletesebben foglalkozni a nők jógájával. Csak egy olyan hagyományos szövegről tudunk, amely részletesen beszél a nők jóga-gyakorlásáról, ez pedig a Thirumalai Krishnamacharya által felfedezett Jóga-rahaszja. Ez az írás például részletezi, hogy mely pózok ajánlottak terhesség során, például a mahámúdrá és a baddhakónászana; ugyanakkor a fejenállás és vállállás kerülését javasolja az ötödik hónap után. A többi hagyományos szöveg vagy csak férfiakhoz szól, vagy eleve tisztátalannak tekinti a nőket.

Nincsenek megjegyzések: