2018. február 26., hétfő

Siva, az aghóri 1. rész

Istennel, és Isten imádatával kapcsolatban sok prekoncepció él az emberekben és a különböző szintű gyakorlókban emberemlékezet óta. Az alábbi történet azt illusztrálja, hogy az Úr Siva felette áll az ilyen prekoncepcióknak, és minket is erre tanít.

Szatí halála után az Úr Siva visszavonult a világtól. Az Ádisakti, vagyis az Úr Siva energiája Himaván, vagyis a hegyek királyának lányaként reinkarnálódott. Párvatínak, vagyis a "Hegyek Királya Lányának" nevezte el.

Párvatí gyermekkorától kezdve vonzódott az Úr Sivához, és a felesége akart leni. Eldöntötte, hogy lemondásai és meditációja által az Úr Siva szintjére fog emelkedni, és így valósítja meg önnön természetét is, mint az Úr Siva belső energiája. Persze erről akkor még nem tudott, és az Úr Siva úgy döntött, hogy titokban a segítségére siet. 

Párvatí szépen haladt a szádhanájával, és az összes félisten és risi azt gondolta, hogy Siva hamarosan el fogja fogadni. Siva azonban néhány próbatétel elé akarta állítani Párvatít, mielőtt hitveséül fogadja. Siva tudta, hogy ha csak a tudatlanság (avidjá) parányi szikrája is megmarad Párvatí elméjében, az végzetes lesz a világ számára, mint ahogy Szatí esetében volt (ezt a történetet majd egy másik alkalommal elmesélem). 

Így Siva megkérte a Szaptarisit (a hét bölcset, akiket a Nagy Medve csillagkép képvisel az égen), hogy kísérjék el egy próbatételre, melyet Párvatí számára eszelt ki. Egy szép napon Párvatí kora reggel megtisztította a helyet, ahol az Úr Siva lingamját szokta imádni, és virágokat gyűjtött a felajánláshoz.

Ekkor Siva megjelent egy aghóri képében, a hét bölcs pedig a tanítványaiként. Az aghórik Siva híveinek egy szélsőséges csoportja, akik az összes védikus tilalom megszegésével imádják az Úr Sivát. Az aghórik az erdőben sétáltak, amikor meglátták a Párvatí által felállított Siva-lingamot. leültek, hogy ők is felkészüljenek a saját imádatuk bemutatására. 

Párvatí visszatért a virágokkal, és látta, hogy az aghórik a Siva-lingamja körül ülnek. Udvariasan megjegyezte, hogy a Siva-lingam az övé, és jobb lenne, ha az aghórik elkészítenék a saját Siva-lingamjukat és azt imádnák. Ekkor az aghórinak álcázott Siva felháborodott, és azt mondta, hogy senki a világon nem birtokolhatja Sivát vagy a Siva-lingamot. Siva egyszerre mindenkié és senkié. Ha valaki azt gondolja, hogy elégedetté teheti Sivát, miközben ennyire arrogáns a birtoklásvágytól, akkor a legkevésbé sem értette meg Sivát.

Ezt mondva az Úr Siva aghórinak álcázva folytatta a Siva-lingam imádatát. Kivett egy nyers húsdarabot a táskájából, és rátette a Siva-lingamra, majd ezt mondta: "Siva, friss és szaftos húst hoztam neked, kérlek fogadd el, és kötelezz le!"

Ekkor Párvatí már elveszítette a türelmét, és kijelentette, hogy Siva sohasem fogadna el egy ilyen tisztátalan és erkölcstelen felajánlást. Ez sértés az Úr Sivára nézve, és az aghóri nem nevezheti magát Siva bhaktájának. Az aghóri azonban így szólt a Siva-lingamhoz: "Látod, Siva? Ez a tudatlan leány kétségbe vonja az odaadásomat irántad. Utasítalak, hogy fogadd el a felajánlásomat, és mutasd meg neki az igazságot!"

Amint az aghóri ezt kimondta, a Siva-lingamra helyezett hús eltűnt, jelezve, hogy Siva elfogadta a felajánlást. 

Párvatí sokkos állapotba került. Az összes büszkesége, hogy ő Siva kiválasztottja és igaz híve, összetört, elméjében mégis megmaradt a tudatlanság parányi szikrája.

(Befejezés következik)

Nincsenek megjegyzések: