2018. február 12., hétfő

IUKL Országos Bajnokság beszámoló

Február tizedikén zajlott Kiskunhalason az IUKL országos bajnokság. A januári cazmai verseny után ez az idei második megmérettetés, valamint a kvalifikációs verseny a májusi kecsekméti IUKL Európa-bajnokságra. Tehát itt most mindenki ott volt, aki szeretne majd indulni az Európa-bajnokságon, és a profi kategóriában a helyezésnek is volt tétje, hiszen ott minden ország egy-egy versenyzőt indíthat súlycsoportonként és versenyszámonként. A profi kategória férfiaknál a 32 kg-t, nőknél a 24 kg-t jelenti. persze nem olyan sokan versenyeznek még ilyen súlyokkal, az amatőrben (férfiaknál 24 kg, nőknél 16 kg golyók) pedig többen is indulhatnak egy-egy súlycsoportban, tehát ott nem annyira számított, hogy milyen eredményt sikerült összehozni az OB-n. Persze mindenki igyekszik a legjobbat nyújtani minden versenyen, és néha ez össze is jön. 

Nekem például a januári verseny eléggé gyatrán sikerült, 60 lökést és 120 szakítást tudtam összehozni. Ehhez képest három hét alatt javult valamelyest az eredményem: 76 lökés és 134 szakítás jött össze, ráadásul a szakításnál pár másodperc híján végigment a tíz perc, most először. Lökésben 88 az eddigi maxom, azt kéne feltornázni 90 fölé az EB-n.  Lacika azt mondta, hogy csináljak meg 5-6 percet 10-es tempóban, ehhez képest 3-at bírtam, utána már belassultam. 5 percnél 45 ismétlésnél jártam, és mivel nem fáradtam még ki teljesen, csak a tempóm lassult, végül végiglöktem a tíz percet, 76 ismétléssel zártam. Dávid mellettem szintén megcsinálta a tíz percet, még hajrázott is, 83 ismétléssel zárta a lökést. Mi voltunk az első flightban, és a kezdés előtt bejött egy kis gikszer - nem működött az egyik számláló. Végül kb 20 perc alatt legalább a többit működésbe hozták, a hatodik platform mellett pedig hangosan számolt a bíró. 

Dino a januári 70 hosszú ciklus után most 69-et csinált, neki is sokkal jobb lesz majd remélhetőleg a teljesítménye az EB-n. Emese 2x16 kg golyóval hosszú ciklusozott 88-at, EB-re 100-at ígér. Roli és Karesz voltak még az LC-seink, Rolinak 29 ismétlés ment, Karcsinak 50. EB-re mindenki penge lesz, és brutális jó eredményeket fogunk hozni, persze beleszámítva azt is, hogy az IUKL bírók nagyon szigorúak, és majdnem 2 másodperces fixációkat kérnek. Jakab Sanyi már versenyzett tavaly 32 kg-val, 33 lökést és 84 szakítást hozott össze. A szakítás személyes rekord, lökésben már volt egy párral több neki tavaly. Szóval ő profi kategóriában fogja képviselni hazánkat a májusi EB-n. Mindenki nagyon lelkes, és keményen edzünk. 

A verseny szervezése és hangulata egyébként a megszokott kifogástalan színvonalon zajlott, és egyre több versenyző érkezik a különböző sportklubokból. Még a gyerekek is összecsaptak egy Face Off-on a végén, 8 és 3 kg-s golyókkal, és persze mindenki nyert. Lesznek még versenyek az OB-ig Horvátországban, de nem biztos, hogy azokra megyünk, mivel egyre több a verseny, és ha az ember havonta versenyzik, akkor nem jut ideje végigcsinálni egy rendes edzésciklust. Májusban találkozunk Kecskeméten! 

Nincsenek megjegyzések: