2018. február 17., szombat

A hét csakra rendszere

Újabb részlet a Csandra-krama könyvből:

A hét csakra rendszere

Ahhoz, hogy megfelelően megértsük a Csandra krama sorozat jelentőségét, és a Nap-Hold energiák működését az emberi energiarendszeren belül, röviden áttekintjük a csakrákról és az energetikai rendszer anatómiájáról fellelhető információkat a jóga-írásokból.

Az emberi testben hét fő csakra, vagyis energia-”csokor” található, melyeket időnként kerékként is szimbolizálnak. Mindegyik kerék a természetünk és személyiségünk különböző szintjeit jelöli, miközben önálló természettel és analógia-világgal is rendelkeznek, a Makrokozmosz-Mikrokozmosz párhuzamának megfelelően.

A megnyilvánult Önvaló háromrészes lény, mely testből, érzelmi testből és elméből áll. E három elsődleges aspektus közötti kapcsolat és „súrlódás” újabb három másodlagos aspektust hoz létre. A test és elme interakciója egy bizonyos dinamikával rendelkezik, mely tipikusan férfias, a túlélés által motivált és tüzes. A test és az érzelmek interakciója tipikusan nőies, tápláló és víz-természetű. Az elme és az érzelmek interakciója tipikusan mentes a férfi/női szexuális jellegtől, a fizikai aspektustól és a tisztaságra, valamint a magasabb szeretetre fókuszál. Az lélek-energia (a megnyilvánulatlan Önvaló) mind a hatot áthatja és a hetedik aspektust alkotja. Így hét szféra vagy szint jön létre.

Ha a hatszögű Visnu-jantra különböző pontjain szeretnénk elhelyezni a csakrákat, akkor A felfelé mutató háromszög (mely Visnut vagy a Purusát szimbolizálja) lenne az elsődleges hármas aspektus:

Jobb alsó sarok: TEST – múládhára csakra
Bal alsó sarok: ELME – ágjá csakra
Középős feőls sarok: ÉRZELEM – anáhata csakra

A lefelé mutató háromszög (mely Laksmít vagy a Prakritit szimbolizálja) a másodlagos hármas aspektus:

Jobb felső sarok: ÉRZELEM + TEST – szvádhisthána csakra (szexualitás, nőies)
Középső alsó sarok: TEST + ELME – manipúra csakra – (túlélés, férfias)
Bal felső sarok: ÉRZELEM + ELME – visuddha csakra – (tisztaság – nem nélküli)


Mindegyik csakrát lótuszvirágként (padma) ábrázoljáak. A lótuszvirág az iszapból nő ki, tökéletes egyensúlyban van a vízen; és a levegő, valamint a Nap táplálja. A lótusz tisztasága (annak ellenére, hogy az iszapból nő ki), egyszerre közvetíti a kifinomultságot és a stabilitást (szthiram és szukham). A hetedik csakra, a szahaszrára a jantra közepén helyezkedik el, illetve az egészet kitölti, és a kettősségektől mentes, integrált Önvalót (átman/Brahman) képviseli. Az Önvaló tudatosság-alapú, vagyis „a létezéssel való egység tudatossága”. A megnyilvánult Önvalóban az érzelem formájában jelentkezik, ezért a jantra felső csúcsában található. Bár a legtöbbször függőleges sorrendben szokták ábrázolni a csakrákat, az a linearitás látszatát keltené, holott ezek a szférák inkább a DNS-spirálhoz hasonlítanak: mindegyik közvetlen kapcsolatban áll az összes többivel. A csakrák függőleges sorrendje olyan, mintha egy létrán másznánk felfelé. A szamádhi, vagyis a felszabadult tudatállapot elérése pedig a létrától való elrugaszkodást, és a repülés kezdetét jelenti. Természetesen nem hátrány, ha elég magasan vagyunk, és vannak szárnyaink is, másképp eltörhetjük a lábainkat, amikor leesünk. Bár a létra illuzórikusként is felfogható, mégis szükségesnek tűnik a cél eléréséhez.

Nincsenek megjegyzések: