2018. február 11., vasárnap

Jóga a terhesség alatt

Újabb részlet a Csandra-krama könyvből:

Terhesség alatt minden egyes trimeszternek megfelelően módosítani kell a gyakorlást. Sok minden függ attól, hogy milyen szintű jóga-gyakorlást folytattunk a terhesség előtt. Ha erős, rendszeres Ashtanga-gyakorlást végeztünk, akkor óvatosan, de lehet folytatni. A testünk hozzászokott a gyakorláshoz, de mivel a terhesség jelei és az azt kísérő változások lassan és fokozatosan mutatkoznak, oda kell figyelnünk a testünk jelzéseire. Sok esetben az első trimeszterben vagy csak nagyon könnyed gyakorlást ajánlott végezni, vagy kerüljük a gyakorlást három hónapig, főleg, ha már volt vetélésünk, abortuszunk vagy császármetszésünk. A gyengébb, heges méhfalon nehezebben tapad meg a magzat, mint a teljesen egészséges méhben. A hányinger, rosszullét stb. esetében sem érdemes erőltetni a gyakorlást. Az Ashtanga sorozatokban sok olyan póz van, ami terhesség esetén nem javasolt, például az erős előrehajlítások, miközben a lábunk nyomja a hasunkat, a csavarások, az erős hátrahajlítások stb. Nem baj, ha a terhesség alatt nem erőltetjük az Ashtangát, hanem a Jin-jógát, Csandra kramát vagy valamilyen más, kímélőbb gyakorlatsort választunk.

A második trimeszterben ismét lehet növelni a gyakorlásra fordított időt, majd a harmadik trimeszterben fokozatosan csökkenteni és módosítani. Használjuk a józan eszünket, és figyeljünk a testünk jelzéseire! Az sem árt, ha egy olyan jógaoktatóval tanácskozunk, aki jártas a kismama-jógában. A hasra gyakorolt nyomást különösen kerülni kell, amint a magzat nagyobb lesz. A csípőnyitó, lábakat és gerincet erősítő pózokat nyugodtan lehet gyakorolni. A fejenállást is lehet gyakorolni, ha előtte már biztonsággal ment, mivel elősegíti a magzat mozgását és befordulását. A baba súlyának növekedése azonban megváltoztatja a testünk súlypontját, amire ügyelni kell a fordított és egyensúlyozó ászanák végrehajtása közben. Kezdők számára az álló pózok, könnyebb hátrahajlítások és a baddhakónászana gyakorlása javasolt.

Ha nehezen esünk teherbe, akkor csökkenteni kell a gyakorlást és a nehezebb pózok helyett könnyedebb gyakorlást kell választani. Ha a testünk kimerült, az negatívan befolyásolja a termékenységet. Ha túl soványak vagyunk, akkor a testzsír növelése helyrebillentheti a hormonháztartást és a termékenységet. Pihenjünk, aludjunk többet és figyeljünk a holdciklusokra, mindenképpen pihenjünk a holdnapokon. Az is lehet, hogy Ashtanga-gyakorlás helyett női jógát vagy hormon-jógát érdemes gyakorolni, amíg a terhesség össze nem jön.


Az Ashtanga-gyakorlók között gyakori probléma a súlycsökkenés. Ahogy az izmok megnyúlnak, a testzsír is lecsökken. A túlzott súlycsökkenés viszont szárazzá teszi a testünket és felborítja a biológiai erők egyensúlyát. Nők esetében különösen fennáll a veszélye a hormonháztartás és a haviciklus felborulásának. Ha egy nő nem rendelkezik legalább 15-20% testzsírral, akkor az egészsége és a termékenysége láthatja kárát. Kerüljük azt a tendenciát, hogy nyomjuk a gyakorlást, mert motiváltak és teljesítményorientáltak vagyunk, ahelyett, hogy ellazult elmével és testtel gyakorolnánk. A gyakorlásunknak mindig támogatnia kell a testtípusunkat. Ha túl soványak vagy túl izmosak vagyunk, ez csak egy átmeneti állapot. Az Ashtanga ászana-sorozatai eredménycentrikussá tehetik a gyakorlót, mert mindig vannak újabb meghódítandó célok. Ha csak az ászana-gyakorlásban akarunk fejlődni, az esetenként megnehezítheti önmagunk elfogadását és megerősítheti a negatív testképet. Ez hosszú távon nem kívánatos, mivel a testünk állapota folyamatosan változik, és ennél sokkal fontosabb az, hogy jelen legyünk a MOST-ban, tudatosak és kiegyensúlyozottak legyünk. 

Nincsenek megjegyzések: