2018. február 18., vasárnap

A hét csakra elhelyezkedése

Újabb részlet A Csandra-krama könyvből:


A hét csakra elhelyezkedése

A csakrák a következő módon helyezkednek el:






1. Múládhára       Gát (prosztata-idegfonat)    Föld        Alap, gyökér, fizikai test
2. Szvádhisthána  Farokcsont (keresztcsonti idegfonat) Víz Édesség, Hold, méh
3. Manipúra         Köldök (napfonat)               Tűz    Az ékszerek városa, energiaszolgáltató
4. Anáhata          Szív (szívfonat)                   Levegő Éritetlen, nyitott, forma nélküli
5. Visuddha        Torok (nyelőcsövi fonat)       Szubsztancia nélkül, Tiszta éter
6. Ágjá               Két szemöldök (cavernous plexus) Egó nélkül Felfogás, belső látás
7. Szahaszrára    Fej fölött átman/Brahman  Tényleges Önvaló, ezer szirmú lótusz, felszabadulás

A hetedik a szahaszrára csakra a fizikai testen kívül, a fejtető (brahma-randhra) fölött helyezkedik el, és összeköti az egyéni lelket (átman) a Határtalan Lélekkel (Brahman). Mindegyik csakra a szusumná nádíban gyökeredzik, mely a kettősségektől mentes önvaló központi vezetéke. Fontos megérteni, hogy a sorrendben egyre magasabban következő kerekek mindegyike magában foglalja az alsókat is, vagyis körök vannak a körökön belül. Sohasem különállóak, mindegyik magasabb vezérlés alatt áll, és összeköttetésben van az összes csakrával.

Csakra            Szirmok     Mantra        Jantra     FFI/Nő      Bolygó         Jógatípus

Szahaszrára    1008         Aum v. Ahh Forma nélküli ⟳/⟲  Neptun         Rádzsa
Ágjá               96           Ksam v. Óm Végtelen jel  ⟲/⟳   Uránusz       Gjána
Visuddha        16           Ham            Lótusz           ⟳/⟲   Szaturnusz  Mantra
Anáhata         12           Jam            Csillag           ⟲/⟳    Jupiter       Bhakti
Manipúra        10          Ram            Háromszög     ⟳/⟲    Mars           Karma
Szvádhisthána 6           Vam            Telihold          ⟲/⟳    Vénusz       Tantra
Múládhára      4            Lam            Négyzet         ⟳/⟲    Merkur       Hatha

A fenti táblázatba sok olyan információt is belefoglaltam, amelyek inkább a nyugati ezoterikus körökben elterjedtek, a jógaírásokban nem mindegyikre találunk konkrét utalásokat.

A szirmok száma

Mindegyik csakra úgy tűnik, mintha több küllővel rendelkezne, mint a forgó biciklikerekek, a sebesség függvényében. Minél magasabb az energia, annál komplexebb a csakra és enne megfelelően, exponenciálisan növekszik a szirmok száma. A hatodik csakrát, az ágját általában két szirommal ábrázolják, de mindkettő negyvennyolc alcsakrára oszlik, így a szirmok száma valójában 96.

Mantra

Minden egyes mantra, vagy bármilyen hang, rezgést hoz létre a testben, a gerinc mentén. Egy bizonyos mantra rezgése hozza az adott csakrát. Ha tudatosan ismételgetjük a mantrákat, akkor az adott csakrával kapcsolatos tudatosság is növekszik. A mélyebb, alsó hangok az alsó csakrákra hatnak jobban, míg a magasabb hangfrekvenciák a magasabb csakrákat emelik ki. Az Aum szótagot tartják a legszentebb, univerzális hangnak. Az Aum három különböző hangból áll: A, U és M, melyek rezgése felfelé terjed a gerinc mentén. Az A a teremtést (Brahmá) képviseli a gyökércsakrában, az U a fenntartást (Visnu) képviseli a szívcsakrában, az M pedig a pusztítást (Siva) a harmadik szem csakrában.

Jantra


A jantra egy geometriai forma, mely segít fenntartani a koncentrációt a finom szinten. Az elsődleges jantra a pont, a bindu, melyből az egész teremtés kiindul. A négyzet az emberi állat első struktúrája, a múládhára csakra jantrája. A Telihold, az Önvaló méhe a kör, mely a négyzetnek mind a négy belső falát érinti. Ez jelzi a második csakrát. A csúcsával lefelé mutató háromszög a férfi elv a harmadik csakrában. A bindu e háromszög alsó csúcsánál található. A két háromszög kombinálása a hatszögű csillagban a férfi és női elvek egyesülését képviseli a szívcsakrában. Az ötödik csakra lótuszvirága a tisztaságot, az egyén lényegi kifinomultságát szimbolizálja. A hatodik csakra ovális alakját félholdnak, vagy a belső látást jelző végtelen nyolcas szimbólumának tekintik. A szahaszrára csakrának nincs formája.

Nincsenek megjegyzések: