2020. január 5., vasárnap

Bhásztriká légzés

Újabb részlet a Krishnamacharya-könyvből:
"Bhásztriká
Ez a légzőgyakorlat közeli rokonságban van a kapálabhátíval. Míg a kapálabhátíban mindkét orrnyílást használtuk a be- és kilégzésre, ennél csak egy orrlyukat használunk egyszerre. Ennek a szabályozásnak a megvalósítása érdekében használjuk a jobb kezünket mrigí múdrában. Kétféle pránájáma létezik: vilóma és anulóma.
Az anulóma esetében záruk el a jobb orrlyukat és a balon keresztül fújjuk ki erőteljesen a levegőt. Szünet nélkül végezzük el a belégzést ugyanezen az orrlyukon keresztül. Most ismét, szünet nélkül zárjuk el a bal orrlyukat, és nyissuk ki a jobbat, és azon keresztül fújjuk ki erőteljesen a levegőt. Szünet nélkül szívjuk be a levegőt ugyanazon az orrlyukon keresztül. Ismételjük meg a váltott orrlyukon történő belégzés és a másik orrlyukon történő kilégzés folyamatát. Itt is ügyeljünk arra, hogy ne fújjuk ki a levegőt túlzott erővel. A vilóma esetében a belégzés mindig az egyik orrlyníláson keresztül történik, a kilégzés pedig a másikon keresztül. A kevésbé szelelő orrlyukon keresztül lélegzünk ki, a jól szelelő orrlyukon keresztül pedig be.
Mindkét esetben padmászanában kell végezni a pránájámát. Ha túl nehéz ebben az ászanában ülni, akkor a kapálabhátinál említett egyéb ászanákat is használhatjuk. A lényeges pont az, hogy a gerincet tartsuk egyenesen, legyen meg az állzár és a tüdőt se terheljük meg a helytelen testtartással.
Ez a gyakorlat megtisztítja az orr légútjait, és váju netinek is nevezik, megkülönböztetendő a dzsala netitől vagy szútra-netitől. A dzsala-netiben és a szútra-netiben vízzel, illetve puha cérnával tisztítjuk az orrjáratokat. Ezekre a krijákra bizonyos esetekben szükség lehet az azonnali megkönnyebbülés érdekében, de nem szabad mindennapos gyakorlatként alkalmazni, mivel kialakulhat a hozzászokás. Az ászanák és a pránájámák esetében azonban nem alakul ki a hozzászokás, így nincs veszélye a bhásztriká minden naposa alkalmazásának, bár az is megtisztítja az orrjáratokat. Másfelől a pránájáma akkor hozza a legjobb eredményeket, ha először elvégezzük a kapálabhátít vagy a bhásztrikát.
A bhásztriká alapvető vonása az, hogy bizonyos erővel lélegzünk a váltott orrlyukakon keresztül. Ha azonban az egyik orrnyílás nagyon el van záródva, csupán átmeneti gyógyító eljárásként végezhetjük ugyanazon a szellőző orrnyíláson keresztül.
(Megjegyzés: a bhásztriká, azaz fújtató légzés alapvetően abban tér el a kapálabhátítól, hogy a belégzési és a kilégzési szakasz is aktív, és az egész tüdőt igyekszünk használni a légzésben, nem csak a hasi részét. Végezhetjük két orrnyíláson keresztül is egyidejűleg, illetve ugyanazon az oldalon beszívva és kifújva, bár a végső változatban a be- és kilégzést váltott orrlyukakon keresztül kell végezni.)

Nincsenek megjegyzések: