2020. január 18., szombat

Sítalí pránájáma

Újabb részlet a Krishnamacharya-könyvből:
"Sítalí pránájáma
A nádí-sódhanával kapcsolatos megjegyzések itt is érvényesek, ami a végrehajtáshoz használt ászanát illeti.
Technika:
  1. Üljünk a nádí-sódhana végzéséhez használt egyik ászanába.
  2. Tartsuk behunyva a szemeinket.
  3. Tartsuk egyenesen a gerincet, a mellkast toljuk előre, használjuk a múla bandhát. A karjaink legyenek nyújtva, a tenyereink pedig nyugodjanak a térdeinken.
  4. Tartsuk egyenesen a fejünket. Formázzunk egy U alakú csövet a nyelvünkből, és a vége lógjon ki 1 cm-re az ajkaink közül. Lassan és mélyen lélegezzünk be a szánkon keresztül úgy, hogy a levegő a nyelvünkben kialakuló csövön keresztül áramoljon be és így benedvesedjen. Egyidejűleg lassan hajlítsuk hátra a fejünket, amíg be nem fejezzünk a belégzést.
  5. Ekkor tekerjük fel a nyelvünket úgy, hogy a nyelvünk csúcsa a lágy szájpadláshoz érjen, minél hátrébb, amennyire csak lehet. Engedjük le a fejünket az állzár pozíciójába (dzsálándhára bandha). Tartsuk vissza a légzést 5,8 vagy 12 másodpercig.
  6. Lélegezzünk ki a torkunkon keresztül, súrlódó hangot kiadva, mint az uddzsájí légzésnél, amilyen lassan és hosszan tudjuk. A nyelvünk maradjon továbbra is bekunkorított állapotban. Kilégzés közben gyakoroljuk az uddíjána bandhát.
  7. Végezzük a külső légzésvisszatartást nem több, mint négy másodpercig.
  8. Egyenesítsük ki a nyelvünket, és ismét vegyük fel vele az U alakot a belégzéshez. A fejünket ismét hozzuk függőleges helyzetbe. Ekkor csak a múla bandhát végezzük.
A fenti leírás alkotja a pránájáma egy körét. A kezdeti szinteken ne végezzünk többet tizenkét körnél. Ezt a pránájámát még láz esetén is alkalmazhatjuk, mert csökkenti a lázat.
Hatásai: Azonnali megkönnyebbülést okoz magas vérnyomás, szédülés, kínzó éhség vagy szomjúság, álmosság, kimerültség esetén stb. Akkor kapjuk a legjobb eredményeket, ha közvetlen a kapálabhátí vagy a bhásztriká után alkalmazzuk. Még nagyobb a haszna, ha az étrendi megkötésekkel együtt alkalmazzuk.

Nincsenek megjegyzések: