2020. január 10., péntek

A kristály-tudat

Újabb részlet Soós Jóska leírásából a hét sámáni tudatszintről:
"5. Kristály-tudat
Amikor megérkezünk a középpontba, akkor elérjük az androgün állapotot. Ez a kristály-tudat, a tudat ötödik szférája. Amikor a hét érzékszervünk teljesen megnyílt, akkor megjelenik az érzékelés nyolcadik formája. Ez már nem áll az érzékszervek befolyása alatt. Ekkor úgy érzékeljük a dolgokat, ahogy valójában vannak. Nem ragadnak magukkal, hanem ehelyett felülről látod, mint amikor egy madár néz le röptében az emberekre. Ez a bölcs emberek spirituális állapota. Ezért van az, hogy az ásványokból készült nagy kő vagy fém szobrok úgy néznek ki, mintha természetfelettiek lennének, mintha itt lennének a világban, de nem állnának a világ befolyása alatt.
Léteznek kristálykoponyák a prekolumbiánus kultúrákból. Az egyik az Emberiség Múzeumában található, Londonban. Ezek nagyon ritkák és drágák. Ezek a kristálykoponyák a kristály-tudatot képviselik, és őket használták a maja és inka arisztokrácia beavatásához. Az érzelem- és gondolatmentesség példái voltak, megmutatták, hogyan legyünk áttetszőek és hogyan maradjunk semlegesek minden helyzetben. Amikor ránézünk egy kristálykoponyára, vagy a képére, akkor ezt érezzük magunkban is.
A sámánok ugyanerre a célra használták a kristályokat, és hogy emlékezzenek a tudatnak erre a szintjére. Gyakran a nyakuk körül viselték a kristályokat, mint ahogyan én viselem a béka-talizmánt. Nem kell, hogy nagyon művészi legyen az a tárgy; nézhetjük is a kristályt, vagy a kezünkben tarthatjuk.
(Megjegyzés: A British Museumban található kristálykoponyáról (lásd a képen) eddig nem sikerült bebizonyítani, hogy valóban prekolumbiánus korból származik, és hogy Közép-Amerikában készült. A koponyát egy Eugene Boban nevű műkereskedőtől vásárolta meg a múzeum, aki eredeti mexikói régiségek mellett hamisítványokat is eladott több múzeumnak. A maja, azték és inka kultúrák régészeti lelőhelyeiről nem nagyon kerültek elő hegyikristályból készült tárgyak, viszont a különböző amerikai kultúrákban valóban használtak a sámánok kisebb, megmunkálatlan kristályokat erőtárgyként. A modern készítésű kristálykoponyákat viszont valóban a fent említett módon, a Kristály-tudathoz és az Akashához történő kapcsolódásra szokták használni az őrzőik.)
A kristályok hangját ki is énekelhetjük. Ez a hang nagyon magas, mint az „iii” hang, amit magasan és orrhangon is énekelhetünk. A szúfik és az afrikai nők gyakorolták ezt. Így befolyásolták a tudatukat vagy hoztak létre egy különleges hangulatot. A Sixtus-kápolna fiú-kórusa is ugyanezt hozta létre, csak nem tudatosan.
A kristály igazából a napfény összesűrűsödése. Ez a hiedelem mindenhol a világon fennmaradt. Most már tudjuk, hogy ha egy gyémántot felhevítünk, akkor az ragyogó fehér fénnyé válik.
Tamás bácsinak nem voltak kristályai, vagy legalábbis én nem láttam őket, mert nem mindig mutatott meg mindent, ami volt neki. Volt egy kis szkocska, amit mindig a nyakában hordott. Hogy mi volt benne, azt soha nem láttam.
Viszont emlékszem arra, ami egyszer márciusban történt. Bár Magyarországon olyankor még általában hideg van, a hó elkezdett olvadni, és nagy jégcsapok lógtak a falusi házak nádtetejéről. Egy napon Tamás Bácsi elvitt minket egy borpincéhez, hogy hozzunk el öt liter bort. Amikor a házak mellett sétáltunk, letörte az egyik jégcsapot és azt mondta: „Tedd a jégcsapot a nyakadba, és lassan számolj el kilencig. Mit érzel?”
Hideget” - mondtam.
Ezt felelte: „Ezt a hideget kell érezned a tudatodban.” Most már ezt a kristály-tudatra történő utalásnak tekintem, és a kilences szám valószínűleg a tudat kilenc szintjére vonatkozik. A tudat hét szintjén kívül, amikről én beszélek, van még két másik. Ezeket nem magyarázta el nekünk közvetlenül. Csak hagyta, hogy megtapasztaljuk, és utána abbahagyta a beszédet. Utána csak ittunk egy kis bort, és azt mondta: „A fiúknak egy pohár bor elegendő.”
Megjegyzés:
A kristály-tudattal kapcsolatban az alábbi meditációs technikákat gyakorolhatjuk:
  1. Kristálygömb vagy koponya nézése, tartása.
  2. Kristályhang”-éneklés, esetleg kristály-hangtálak megszólaltatása.
  3. A jég hidegségének érzékelése és átemelése a tudatunkba.

Nincsenek megjegyzések: