2020. január 1., szerda

Tezcatlipoca, a Fekete Jaguár



Szereztem egy új kristálykoponyát, fekete obszidiánból készült, és a jaguár-családom újabb része. A korábbi, kék apatit koponyára való ráhangolódáskor a Tepeyollotl, vagyis a “Hegy szíve” név jött le. Ő az azték mitológiában Tezcatlipoca, az egyik főisten nagual-ja, azaz erőállata. Úgyhogy arra lehetett számítani, hogy az obszidián koponya közeli kapcsolatban lesz majd Tepeyollotl-lal. Tezcatlipoca az éjszaka, a halál és az obszidián istensége is egyben. Amikor leültem dobolni és kapcsolódni az
új koponyához, megjelent előttem az Életfa, csillogó feketében, mintha az egészet obszidiánból faragták volna ki. Utána megérkeztek az erőállataim, ők is obszidián díszeket viseltek. A sasom fején obszidián korona volt, a farkasom szőrei feketék voltak, és a végükön volt egy-egy obszidián-csepp, az oroszlánom a nyakában egy vastag, obszidián-gyöngyökből készült nyakláncot viselt. A sárkányom körmeit is obszidián ékkövek díszítették. Beléptünk az Életfába, melynek törzse belülről egy világító csőre emlékeztetett. Amikor a kristálykoponyákhoz kapcsolódom, mindig fölfelé utazunk, egy olyan dimenzióba, amelyről a koponyák és a rajtuk keresztül kommunikáló Föld-őrzők rálátnak Földünk dolgaira, és tudnak segíteni azoknak, akik nyitottak a magasabb rezgésekre.

Megérkeztünk az obszidián kristálykoponya belsejébe. A sötétség csendje, puhasága, rejtelmessége, lágy stabilitása vett körbe bennünket, jelentős ellenpólusa a hegyikristály ridegebb tisztaságának és ragyogásának. „A fekete Teczactilpoca vagyok, a fekete jaguár és az obszidián istene. Segíteni fogok neked az éjszakával, álmokkal, belső látással, halállal kapcsolatos dolgok megismerésében, gyógyításában. Aki fél szembenézni a tudatalattijában rejlő titkokkal, annak megmutatom, hogy nem kell félnie tőle, mint ahogyan a haláltól sem. Az obszidián-tükörbe addig kell bámulni, amíg a képmásod el nem tűnik, és minden, ott megjelenő képről tudd, hogy csupán a tudatalattidban rejtező emléksúlyok kivetülése, egyikkel sem vagy azonos. Nem csak a múlttal kapcsolatos bűntudat, de a hamis azonosítás, az egó feloldásában is segíteni fogok. Addig kell meditálnod az obszidián-tükrön, amíg eggyé nem válsz a sötétség teljességével, és minden fénnyel és színnel is, amit ez a sötétség körbeölel és magában rejt. Így tárul fel előtted az éber és semleges tudatosság, lényed eredeti természete.”

A többi kristálykoponya és az általuk képviselt jaguár-istenek is ott voltak, különösen Tepeyollotl, aki kéken világított Tezcatlipoca közepén. Lassan visszatértünk az Életfán keresztül a középső világba.

Az aztékok szerint Tezcatlipoca (ejtés szerint: Tez-kat-li-po-ka) más néven “Füstölgő tükör vagy Obszidián tükör”, az éjszaka, csaták, rossz termés, harcosok, hatalom, az északi égtáj, mágia, végzet vagy ítéletidő, az idő, végül pedig az ég és föld ura. Obszidián tükrén keresztül – amit mellkasán logó talizmánként láthatunk – mindent lát, és mindent hall ami a Földön történik, egyszerre van jelen mindenütt, de alakja láthatatlan. Mai felfogás szerint úgy lehetne megfogalmazni, hogy az ok és okozat istene, aki az egyetemes egyensúlyért felelős. Ő ad és vesz el egyszerre mindenkitől. A végzet ura. A leghatalmasabb istenek egyike. Az azték tonalpohualli naptár szerint, az Acatl (Nád) azaz Árnyék Lélek őre, minden tizedik számú (mahtlactli) nap ura, a jaguárok és a jaguárharcosok védőszentje.

Tezcatlipoca több néven, és alakban is ismert volt – például: Necocyaotl (jel.: “Mindenki Ellensége”), Tloque Nahuaque (jel.: “Közelség és Messzeség Ura”) Yohualli Ehecatl (jel.:Éjszakai Szél), Omeacatl (“Két Nád”) vagy Ilhuicahua Tlalticpaque (jel.: “Az Ég és Föld Birtokosa”) – de, hogy párat ki is emeljünk közüle, íme például Yaotl Tezcatlipoca (jelentése „Ellenség”). Ebben az alakjában a harcosok védőszentjeként látható, de ott van például mint Tezcatlipoca Telpochtli, amikor is, az ifjúság megtestesítője.

Az első isteni pár – Ometecuhtli és Omecihuatl – fia, a négy közül. Testvére Quetzalcóatl (Fehér Tezcatlipoca), Xipe Totec (Vörös Tezcatlipoca) és Huichilopochtli (Kék Tezcatlipoca). Tezcatlipoca pedig maga Fekete Tezcatlipoca, a legnagyobb erővel bíró gyermek az összes közül. Öccsével Quetzalcóatl-al jelképezik az élet két pólusát, így joggal feltételezhetjük, hogy bizony ők hozták létre az életet és az öt korszakot is.
Azt már tudjuk, hogy rengetegszer csatáztak egymással, azonban egy érdekesség, hogy az istenség elveszítette a jobb lábfejét az egyik ilyen incidens közben, amikor is a harmadik korban elcsalta a Cipactli nevezetű félig krokodil, félig hal kinézetű szörnyeteget, amely leharapta a lábfejét. Ezért láthatjuk sokszor, hogy lába helyén sasláb és egy obszidiánkorong látható, vagy pedig ritkább esetben egy kígyó helyettesíti az elvesztett végtagot.

Nincsenek megjegyzések: