2020. január 24., péntek

Osho és a szamádhi

Újabb részlet Gregor Maehle Szamádhi-könyvéből:
"Szeretnék adni egy gyakorlati példát: Az 1980-as években elég sok időt töltöttem az indiai misztikus, Osho Rajneesh poonai ashramjában. Egy időben majdnem kétmillió követője volt, szóval szinte lehetetlen volt a közelébe férkőzni. Ezen a bizonyos napon változás történt a biztonsági protokollban. A Rolls-Royce-a más helyen állt meg, mint ahol szokott, és őt egy sétányon kísérték végig, ahol összetalálkoztam vele. Pontosan előtte álltam, és nagyjából húsz másodpercem volt arra, hogy pontosan a szemébe nézzek, mielőtt a biztonsági őreinek sikerült eltávolítaniuk engem a közeléből. Amikor a szemébe néztem, azt láttam, hogy mély transzban volt, mély szamádhiban. A szemei egyáltalán nem mozogtak, és nem is pislogott. Egyáltalán nem változott meg az arckifejezése, nem zavarta, vagy aggódott amiatt, hogy az útjában álltam. A szemei szokatlanul nagyok voltak, óceán-szerűek, mintha a bennük található űr végtelenül mély volna – vagy legalábbis nekem úgy tűnt. És amikor a szemébe néztem, akkor én magam is azonnal szamádhiba kerültem. Úgy éreztem, mintha felemelkednék a lábaimról, beszívnának a szemei, és beleestem volna. Belül az üresség és csend végtelen tágassága fogadott. Nem aggódott azon, hogy én egy orgyilkos lehetek, és hogy a biztonsági őrök lehetővé tették számomra, hogy belekerüljek és lemásoljam a misztikus állapotát. Végül a biztonsági őrök továbbküldtek a dolgomra, de ez az idő éppen elegendő volt.
De a történetnek ezzel nincs vége. Elmentem az előadóterem látogatói bejáratához, melyben Osho a beszédét készült elkezdeni. Nagyon érdekelt, hogy miről fog beszélni, miután megláttam a tudatállapotát. Abban is biztos voltam, hogy bármit is mond, az eléggé közel fog állni az isteni autoritáshoz, mert mi mást mondhatna ki valaki ilyen állapotban az abszolút tisztaságon kívül? Mint kiderült, a genetikai manipulációról beszélt, és arról, hogy hamarosan képesek leszünk túllépni nevetséges és véletlenszerű szaporodási módszerünkön. Azt jósolta, hogy a szülők hamarosan elmehetnek egy génsebészhez, és kiválaszthatják a gyermekük génjeit, személyiségét és tehetségeit. Képesek lesznek meghatározni, hogy mennyi legyen a gyermekükben Einstein, Dzsingisz Kán, vagy Buddha génjeiből. Az egyik legnonszenszebb előadás volt, amit valaha is hallottam bárkitől. A felénél eszembe jutott, hogy ha Dr Josef Goebbels, Hitler birodalmi propaganda-minisztere jelen lett volna, akkor nagyon jól szórakozott volna és egyetértett volna Rajneesh legtöbb mondanivalójával, különösen az emberek tudományos tenyésztését illetően.
A látszólagos ellentmondás nem hagyott nyugodni. Az elmém kétségbeesetten próbálta összeegyeztetni a két tapasztalatot; vagyis vagy a misztikus állapot volt hiteles, és amit mondott, az isteni sugallat volt (így gondolkodnak a szekták követői), vagy pedig az, amiről beszélt, etikátlan és veszélyes ostobaság volt, tehát a misztikus állapota színlelés volt (ez a szkeptikus logikája). A mai napig azt hiszem, hogy a legfontosabb dolog, amit megtanultam Oshotól, az, hogy a kettő nem zárja ki egymást."

Nincsenek megjegyzések: