2020. január 4., szombat

Kapálabhátí és nádí sódhana

Újabb részlet a Krishnamacharya-könyvből:
"Kapálabhátí és nádi-sódhana pránájáma
Technika:
  1. Üljünk le padmászanába, de ne baddha-padmászanába. Tartsuk zárva a szemeinket. A térdeink érjenek a földhöz. Nyújtsuk ki a karjainkat és helyezzük a kézhátakat az azonos oldalú térdeinkre. Ne hajlítsuk be a könyökeinket. Tartsuk egyenesen és stabilan a gerincünket.
  2. Engedjük le a fejünket az állzár-pozícióba.
  3. Lélegezzünk ki-be gyorsan mindkét orrlyukon keresztül olyan gyorsan, hogy egy ki- és belégzés egy másodpercig tartson. A mellkas, a vállak és a karjaink ne mozogjanak, csak a hasunk alsó és felső része mozogjon ki-be. A kezdeti szinten ne végezzünk el többet 12 körnél.
  4. Közvetlenül az utolsó kilégzés után vegyünk egy lassú, mély, egyenletes levegőt a bal orrlyukon keresztül. Ennek végrehajtásához tartsuk az orrunkat a jobb kezünk ujjaival mrigí múdrában.
  5. Zárjuk el mindkét orrnyílást, és tartsuk vissza a levegőt öt másodpercig.
  6. Teljesen zárjuk el a bal orrlyukat a gyűrűs- és kisujjunkkal, és enyhén zárjuk el a jobb orrnyílást a hüvelykujjal, majd ezen keresztül lassan és egyenletesen engedjük ki a levegőt.
  7. Lassan, egyenletesen és mélyen lélegezzünk be a jobb orrnyíláson keresztül.
  8. Zárjuk el mindkét orrlyukat és tartsuk vissza a levegőt öt másodpercig.
  9. Zárjuk el a jobb orrlyukat a hüvelykujjal, és tegyük szabaddá a bal orrlyukat, majd lassan és egyenletesen lélegezzünk ki a bal orrlyukon keresztül.
A 4-9. lépések alkotják a nádí-sódhana pránájáma egy körét. Végezzük azonnal a kapálabhátí után, szünet nélkül. 12 kör kapálabhátí után hat kör nádí-sódhanát kell elvégezni.
A fent említett tizenkét kör kapálabhátí a kezdeti szintekre vonatozik, és lassan kell növelni a számot a gyakorlás előrehaladtával 48, majd legfeljebb 128 körig. A Hatha-jóga Pradípiká nem ír elő maximális ismétlésszámot, de ott húzza meg a határt, ahol érezzük a kimerültséget, és amikor nem tudjuk utána közvetlenül, szünet nélkül lassan, egyenletesen és mélyen beszívni a levegőt a bal orrlyukon keresztül. De az itt említett maximális 128 számot nem érdemes meghaladni.
A nádí-sódhana pránájámában a be- és a kilégzést csak az orrlyukakon keresztül, és nem a torkon keresztül végezzük. Ezt a pránájámát csak a kapálabhátí, vagy a később ismertetésre kerülő bhásztriká után végezzük.
Hatásai: megtisztítja az összes, szívből kilépő véreret.
(Megjegyzés: A kapálabhátí gyakorlatot egyes források nem pránájámának, hanem krijának, vagyis tisztító gyakorlatnak tekintik. Jelentése: „fény a koponyában”. A bhásztrikával összehasonlítva a kilégzési szakasz gyors és aktív, míg a belégzési szakasz passzív. Az állzárat és a mozdulatlan felsőtestet sem követeli meg mindegyik változat.)

Nincsenek megjegyzések: