2020. november 14., szombat

A jóga-gyakorlás megkezdése

Újabb részlet a Krishnamacharya-könyvből:

"A menzesz alatt a nők ne gyakorolják a jógát. Azonban, ha hasi fájdalmaik vannak, akkor a mahámúdrá, baddhakónászana és upavista kónászana gyakorlása a múla bandhával enyhítheti a fájdalmukat.

Ha a férfiaknak ejakulációs vagy vizelési problémáik vannak, akkor gyakorolják a szálamba szarvángászanát uddíjána és múla bandhával és a kétféle sítali pránájámával.

Ha olyan tanítványokkal kezdenek el foglalkozni, akik gyógyulási céllal érkeznek, a jógaoktatónak először a mély és finom belégzést és kilégzést kell bemutatniuk és megtanítaniuk, az uddzsájí rendszernek megfelelően. Ez a jógábhjásza alapja. Ajánljunk fel imákat először Patandzsalínak, majd Ananta Nágarádzsának, és utána kezdjük el.

(Megjegyzés: Krishnamacharya és tanítványai az alábbi két mantrát szokták imaként felajánlani a gyakorlás megkezdése előtt:

ábáhu purusákáram
sankhacsakrászi-dhárinam
szahaszra-siraszam svétam
pranamámi patandzsalím

Felajánlom a hódolatomat Patandzsalinak, Ádisésa inkarnációjának, aki fehér és ezer fejével ragyog (mint az isteni kígyó, Ananta), nyaktól lefelé emberi testtel rendelkezik; egy kagylókürtöt (az isteni hangot), a csakrát, vagyis a végtelen időt képviselő tűzkereket, valamint a megkülönböztetés kardját tartja a kezében.”

dzsívamani bradzsatpháná
szahaszra vidruth visvambhara
mandalája anantája
nágarádzsája namaha

Hajoljunk meg Patandzsalí, az Úr Ananta vagy Adisesa megtestesülés előtt, kinek felső teste emberi, ki kezében kagylókürtöt és a korongot tart, és kit koronája, egy ezerfejű kígyó ékesít.”)

Az uttarájana (a Nap észak felé tartó pályája alatt, vagyis december 21 és június 21 között), illetve a sukla paksa (növekvő holdciklus – mindkét időtartam kedvezőnek tekintendő) alatt elkezdhetjük a gyakorlást egy kedvező csillag (naksatra, vagyis holdház) idején és egy kedvező napon (a kedd (Mars) és a szombat (Szaturnusz) kivételével a többi kedvezőnek számít). A szthúla (túlsúlyos) testalkat esetében azonban jobb nem tanítani a szarvángászanát és a sírsászanát, amíg a túlsúly meg nem szűnik."

Nincsenek megjegyzések: