2020. november 8., vasárnap

Az ászanák felosztása és alkalmazása

Újabb részlet a Krishnamacharya-könyvből:

"További instrukciók

Azok, akik az étkezésre, beszédre és a gyakorlás helyére vonatkozószabályok követésével gyakorolják a jógát, azonnali haszonra tehetnek szert. A megszámlálhatatlan jógászana között melyik a közepes, magasabb vagy alacsonyabb szintű? Melyiket gyakoroljuk először? Melyeket gyakorolhatják terhes nők? Összesen hányféle van? Ne ébresszenek kétséget bennünk ezek az érdekes és összezavaró kérdések! Álló, ülő, fekvő, nyújtott lábas, behajlított lábas, féloldalas, fordított és ugró pózok, ha ebből a nagy választékból a testalkatnak, életkornak és egészségi állapotnak megfelelően választunk, akkor az ászanák magasabb rendűnek és nagyon hasznosnak fognak bizonyulni.

(Megjegyzés: Krishnamacharya az ászanákat kezdő, középhaladó és haladó kategóriákra osztja. Például az Ashtanga vinyásza rendszerben a kezdő pózok az első sorozatban szerepelnek, a középhaladók a másodikban, míg a haladó pózok a 3-4-5-6. sorozatban. Az ászanákat a végrehajtásuk módja szerint is kategorizálhatjuk. Eszerint, legalábbis a modern megközelítésekben a következő kategóriák léteznek: 1) álló pózok; 2) egyensúlyozó pózok; 3) ülő pózok; 4) hanyatt fekvő pózok; 5) hason fekvő pózok; 6) nyújtott lábas pózok; 7) behajlított lábas pózok; 8) hátrahajlító pózok; 9) fordított pózok; 10) ugró vagy dinamikus pózok (vinyászák, pl. napüdvözlet). Mindegyik csoportba tartozó pózokat érdemes beépíteni a gyakorlásunkba. Az egyes kategóriákon belül a kezdő-közép-haladó felosztásokat mindig a gyakorló igényei, egészségi állapota szerint kell meghatározni és gyakoroltatni).

Az 5. hónap után a terhes nőknek nem szabad erőteljes hajlításokkal járó ászanákat végezni. Ha a háztartás szokásainak megfelelően gyakorolják a pránájámát, dzsapát és a dhjánát, akkor nem lesz semmilyen probléma. A szülés utáni 16. naptól a 21.-ig naponta egyszer gyakorolhatják az anulóma, vilóma, pratilóma és uddzsájí pránájámát kumbhaka nélkül. Szülés után 24-45 nappal a jógászanákat már korlátlanul gyakorolhatják."

(Megjegyzés: A modern felfogás szerint a terhesség első trimeszterében a legtöbbször teljesen mellőzik a gyakorlást, majd a középsőben újrakezdik, és a harmadik trimeszterben fokozatosan könnyítik, illetve elhagyják a megterhelő, valamint az erőteljes előre-, illetve hátrahajlításokkal és csavarásokkal járó pózokat. A pránájáma, dzsapa (mantrák recitálása) és a dhjána (meditáció) terén kevesebb megkötést kell alkalmazni, bár a bandhák és a kumbhakák gyakorlása a terhesség vége felé szintén elhagyandó. A szülés után két héttel a pránájáma végezhető könnyített formában, majd a harmadik-negyedik héten lehet fokozatosan elkezdeni a könnyebb ászanák gyakorlását. Az ugrálással vagy erős haspréseléssel járó gyakorlatokat csak több hónappal a szülést követően szokták elkezdeni, a test regenerációjának függvényében.)

Nincsenek megjegyzések: