2020. november 22., vasárnap

Púrvóttánászana

Újabb részlet a Krishnamacharya-könyvből:

Púrvóttánászana

Ezt a pascsimóttánászana ellenpózának is nevezik. Amikor fájdalmat érzünk egy bizonyos testhelyzetben, a csontok közötti távolság, az energiacsatornák vagy erek mozgása, vagy az izomzat zavarai miatt, ezeknek az ellenpózoknak a gyakorlása megszünteti ezeket a fájdalmakat. Ez elősegíti az ízületek, az érhálózat és az izomzat visszaállítását az eredeti helyzetükbe. Ez azt jelenti, hogy vissza fogja állítani a testet az eredeti állapotába. Erről a titokról sok évig nem tudtak. Milyen okból? Nem tanulták meg a gurutól.

Miután ilyen jellegű fájdalmat tapasztaltak, az emberek abbahagyták a jóga gyakorlását. Elbizonytalanodtak és vonakodtak elkezdeni a jóga gyakorlását. Lehet, hogy eltörnek a csontjaik vagy megsebesülnek a sport gyakorlása közben, mégsem haboznak. Hihetetlen pénzmennyiséget költenek a sportra, de akkor is folytatják, még ha bicegve is vigadnak.

Azt mondják, hogy a Kali-kor hatása a fő oka az ősi indiai művészetek és tudományok eltűnésének. Tehát minden jógapóznak van egy kontrapóza. Ha egy gurutól tanuljuk meg a gyakorlást, és a jóga-gyakorlók ezt terjesztik és másokat is tanítanak, ez hasznára lesz az embereknek. A jóga tudománya nem fog eltűnni.

Gyakorlás: A pascsimóttánászana pozícióból lélegezzünk be és emeljük fel mindkét kezünket magasra, kilégzés közben pedig lassan vigyük a karjainkat a hátunk mögé, és helyezzük a tenyereinket nagyjából egy lábnyi távolságra a csípőtől, előremutató ujjakkal. A dandászana második lépéséhez hasonlóan nyomjuk előre a mellkast és végezzünk el egy mély púraka-kumbhakát. A sarkainkat és a tenyereinket határozottan a földbe nyomva, emeljük fel az egész testünket egyenes vonalban és engedjük hátra a nyakunkat. Hunyjuk be a szemünket és maradjunk mozdulatlanul legalább öt másodpercig. Ez a púrvóttánászana pozíció. Ezután hajlítsuk be a nyakunkat, hozzuk az állunkat a mellkashoz, lélegezzünk ki és engedjük vissza a testünket. Így gyakoroljuk háromszor az első héten, majd fokozatosan emeljük hat ismétlésig.

Hatásai: megszünteti a fájdalmat és test hátulsó oldalán. Megszünteti az alkarok és a nyak sérülékenységét. Ez a póz a pascsimóttánászana kontrapóza, mivel a pascsimóttánászanában az egész testünk mozgása előrehajlásból áll kilégzés (récsaka) közben, előrehajtott fejjel. A púrvóttánászana ennek az ellentéte, mivel a test nem hajlított, hanem egyenes, felfelé nézünk és belégzésre (púrakára) vesszük fel."

Nincsenek megjegyzések: