2020. november 15., vasárnap

Dandászana

Újabb részlet a Krishnamacharya-könyvből:

"A jógászanák stílusa

Dandászana

A dandászana az első póz az ülő ászanák közül. Vjásza nagyra értékelte ezt a pózt a Jóga-szútra-bhásjában. Első rész:

Gyakorlás: helyezzünk el egy nem kevesebb, mint 6 láb hosszúságú, puha takarót a földre, és üljünk le kelet felé fordulva, teljesen egyenes lábakkal, és emeljük mindkét kezünket a fejünk fölé. A bal és a jobb alkar érintse a jobb és a bal fület, és nyújtsuk ki őket fölfelé a könyökök behajlítása nélkül. Kulcsoljuk össze a kézujjakat úgy, hogy a tenyerünk felfelé nézzen és utána nyomjuk oda az állunkat a mellkashoz, előrehajlítva a nyakunkat. A két lábunk érjen össze, a sarkaink érintsék a földet, a lábujjainkkal pedig nyújtózkodjunk fölfelé. A térdünk behajlítása nélkül nyújtsuk a combizmokat és a hátunk legyen függőleges. Lágyan zárjuk le a szemhéjainkat, és ahogy korábban elmagyaráztuk, végezzünk el hat mély belégzést és kilégzést. Kilégzés után, húzzuk be a hasfalat teljesen a köldökünk felé. Belégzés közben a mellkasnak kell kiterjednie. A belégzést ne tartsuk benn több, mint egy másodpercig. A jóga-sásztra szerint a kilégzés a récsaka, a belégzés pedig a púraka. A kumbhaka a légzésvisszatartás. Amikor így lélegzünk, a hasunknak, nyakunknak, fejünknek és mellkasunknak nem szabad fel-le mozognia. A récsakának hosszabbnak kell lennie, mint a púrakának, és lágynak is kell lennie. Egy récsaka, egy púraka és egy kumbhaka alkot egy avrutát. Kezdetben elegendő lesz hat avrutát elvégezni, amit idővel lehet növelni.

Ebben az ászanában a testünk olyan egyenes marad, mint egy bot (danda), és megerősödik a gerinc, a kezek és a lábak, és ezért dandászanának nevezik.

Hatásai: megszünteti az emésztési zavarokat és a rheumás tüneteket. Minden egyes lélegzetvételnél gyakoroljuk az emlékezést Istenre."


Nincsenek megjegyzések: