2020. november 7., szombat

Kérdések a Jógászanagaluval kapcsolatban

Újabb részlet a Krishnamacharya-könyvből:

"Kérdések a Jógászanagaluval kapcsolatban

  1. Mit jelent a jóga?

Akik hisznek benne, azok számára a válasz az, hogy ez egy testhelyzet és egy lelki gyakorlat, mely nyugalmat és örömöt eredményez, valamint lehetővé teszi a dzsívátmá (egyéni lélek) és a Paramátmá (Felsőlélek) egyesülését. Akik nem fogadják el a Paramátmát, de elfogadják a dzsívátmát, a dzsívátmá (lélek) és az elme egyesülésének értelmezik. Azok, akik nem fogadják el a személyes lélek filozófiáját, testi gyakorlásnak értelmezik, mely lehetővé teszi az indriják (érzékszervek) és a prána egyesülését.

  1. Amantraka, szamantraka, van-e különbség a kettő között?

Az indiaiak mindkét típusú jóga-gyakorlást (mantrák nélkül és mantrákkal végzett jóga) tisztelettel tudják fogadni. A nemzet megszállása miatt azonban ez a hagyomány csak néhány családban maradt meg.

  1. Hány éves kortól lehet elkezdeni a gyakorlást?

Abban a korban, amikor a gyermek magától tud ülni és enni, a gyakorlást meg lehet kezdeni.

  1. Hányféle ászana létezik?

Az ászanák száma megegyezik az állatfajok számával ebben a világban (Megjegyzés: a Padma Purána szerint a világon összesen 8 millió 400 ezer életforma létezik).

  1. Kell-e mindenkinek gyakorolnia az összes pózt?

A kérdés felmerülése természetes. Annak megfelelően kell gyakorolni, hogy a testünk szambhávával (veleszületett képességgel) vagy visajabhávával (annak hiányával) rendelkezik-e. Tanuljuk meg mindezt a tapasztaltaktól. Ezért egyes embereknek teljes jártasságot kell szerezniük a jóga művészetében.

(Megjegyzés: Krishnamacharya örömmel tanította a leghaladóbb ászanákat is a tanítványainak, de csak azoktól várta el a profizmust, akik veleszületett tehetséggel voltak megáldva az ászanák végzéséhez, mivel nem ez a jóga végső célja.)

  1. Megtanulhatjuk-e és gyakorolhatjuk-e a jógát fotók és táblázatok alapján? Szükséges-e a guru tanítása vagy útmutatása?

A jógát, a zenét, az orvoslást és a táncot – mindezeket egy guru irányítása alatt kell megtanulni, máskülönben veszélyesek lehetnek.

  1. Mennyi időt kell eltölteni a jógával?

Nem szükséges egy óránál többet gyakorolni. Egy órát reggel és egy órát este, étkezés előtt.

  1. Miért nem mozgatjuk gyorsabban a végtagjainkat, mint a modern tornában, edzésben, sportokban?

Ha olyan gyorsan mozognánk, mint edzésen, az felborítaná a vérkeringés és a prána-váju egyensúlyát és szthúla kája (merev test) vagy vakra kája (torz test) kialakulásához vezetne a szamakája (kiegyensúlyozott test) helyett, de a végtagok is torzulhatnak.

  1. Miért gyakoroljuk a jógát?

A jóga gyakorlása megszünteti az összes betegséget és elősegíti a mentális koncentráció kialakulását. Viszont szeretném még egyszer említeni, hogy a jógánga szádhana egyetlen feltétele az, hogy egy guru felügyelete alatt kell megtanulni.

Mindezt az információt az olyan szövegek alapján közöltük, mint a Patandzsala-darsana (Jóga-szútra), Jóga-jágjavalkja szamhitá, számos Upanisad, Gheranda szamhitá, Hatha-jóga Pradípiká, stb. Ahelyett, hogy azt hinnénk, a jóga csak az ászana-gyakorlásból áll, úgy kell értelmezni, hogy a többi ág (anga) gyakorlása az ászanákkal együtt alkotja a jógábhjászát – ez a legszebb kijelentés."

Nincsenek megjegyzések: