2020. november 21., szombat

Pascsimóttánászana

Újabb részlet a Krishnamacharya-könyvből:

"Dandászana 2. rész

Ez az ászana minden tekintetben követi az 1. részt, azzal a kivétellel, hogy a két tenyerünk a hátunk mögött van. Ezen kívül, a tenyerek a csípő mellett a talajon vannak. Tartsuk egyenesen a könyökünket és végezzünk kumbhakát a kilégzés után (báhja kumbhaka). Ez a póz könnyen végrehajtható a túlsúlyosak számára is, mivel ők nehezen tudják a magasban tartani a kezüket a test alsó felével kapcsolatos akadályok miatt.

Pascsimóttánászana

Bár ezt a pózt ősidők óta gyakorolják a jógik, Szvátmáráma Jógí, a Hatha-jóga Pradípiká szerzője is dicsőíti ezt a pózt.

Gyakorlás: Vegyünk egy mély récsakát dandászanában, húzzuk be a hasunkat, kulcsoljuk össze az ujjainkat, lassan hajoljunk előre, és kulcsoljuk az ujjakat a lábaink körül, kifelé néző tenyérrel. Helyezzük a homlokunkat a térdkalácsunkra vagy egy kissé azokon túlra, végezzünk récsakát és púrakát, és tartsuk a térdeinket egyenesen, behajlíltás nélkül. Kezdjük három récsakával és púrakával az első héten, majd minden héten növeljük eggyel, legfeljebb tizenkét körig. Ez a pascsimóttánászana. Utána egyenesedjünk fel a pózból, és pihenjünk.

Hatásai: A prána-vájunak tizenkét állapota ismert, melyeket púrvaváhiní gatinak és pascsimaváhiní gatinak neveznek. A púrvaváhiní gati a zihálás vagy a nehéz légzés, mint az asztmában. Emésztési zavarok okozzák. Az emberek egészsége leromlik a has megnagyobbodása miatt. A pascsimaváhiní gatiban a prána a múládhára csakra mögött mozog. A nagy hasat az emésztés tüzének növelése, az emésztési zavar megszüntetése és a récsaka megnyújtása csökkenti zihálás nélkül. Nem elég-e ez? Teli hassal ne gyakoroljuk. Ez a póz terhesség esetén tilos."

Nincsenek megjegyzések: