2020. november 10., kedd

Tisztaság és szennyezettség

Újabb részlet az Ísvara-gítá bevezetőjéből:

"A Pasupata-szútrák által tárgyalt egyik nagyon fontos kérdés az, hogy ki rendelkezik képesítéssel (adhikára) a pasupata-jóga gyakorlásához. Bár Kaundinja megértése szerint csak a brahminok képesítettek, az Ísvara-gítá nem fogalmaz meg olyan feltételt, hogy a legmagasabb jóga gyakorlása csak a brahminok előtt áll nyitva, sőt arra emlékeztető kijelentés sincs, amint a Pasupata-szútrák hangsúlyoznak, hogy a gyakorló ne kerüljön kapcsolatba a szolgai osztály (súdrák) tagjaival vagy nőkkel. Kaundinja tisztában van azzal, hogy koldulás közben a pasupata zarándok fog találkozni súdrákkal és nőkkel, és lehet, hogy még beszélnie is kell velük. Ezért egy hamuban fürdésből és légzőgyakorlatokból (pránájáma) álló tisztító szertartást ír elő, amit a pasupata-jógínak végre kell hajtania, valahányszor vizeletet, ürüléket, egy súdrát vagy egy nőt lát. Ebből láthatjuk, hogy annak a befolyásnak ellenére, amit a későbbi tantrikus saivizmusra gyakoroltak, a Kaundinját követő pasupatáknak drasztikusan eltérő volt a hozzáállásuk a tisztasághoz és a szennyezettséghez, mint a későbbi tantrikus jógíknak. Kaundijna kommentárja úgyszintén következetesen nőellenes. A cölibátusról szóló elemzésében a nőket "méregnek" és "minden gonosz gyökerének" nevezi.

Az Ísvara-gítá azonban nem viszonyul ennyire ellenségesen a súdrákhoz és a nőkhöz. Bár a brahmin férfiak élethelyzetéből indul ki, mint ahogy korának legtöbb szövege, nem ért egyet Kaundinjával abban, hogy csak a brahmin férfiak érhetik el a felszabadulást a Sivával való egyesülés által. Ehelyett ebben az Ísvara-gítá a Bhagavad-gítá nyomdokait követi, amikor kijelenti, hogy isten kegyéből még az alacsony születésűek is egyesülhetnek Sivával. Az Ísvara-gítá 4. fejezetében az Úr Siva azt mondja:

"Az erényes brahminok, harcosok és kereskedők imádnak engem. Őket a boldogság állapotával és végső hajlékom elérésével jutalmazom. Még a szolgák és más alacsony születésűek is, akik tiltott foglalkozást űznek, idővel felszabadulnak és összekapcsolódnak vele, ha tele vannak odaadással."

Nincsenek megjegyzések: