2020. november 2., hétfő

A Földanya szimbóluma

Újabb szimbólumot kaptam Odintól az egyik gyógyítás közben. A vendégnek, aki nálam volt, olyan problémája volt, hogy el volt zárva az érzelmeitől, a szexuális energiájától, az Alsó Világbeli ösztön-énjétől és a Földanya tápláló, megtartó szeretetétől. Ez sok nőre jellemző mostanában, de férfiakra is sok tekintetben, hiszen a férfi és női őserő kéz a kézben járnak egymással mindenkinek a lelkében. Aki nem kapta meg az anyai szeretetet és törődést, abból nehezen válik férfi, mivel az anya az, aki először férfivá avatja a fiát, az apa a második, és végül a párja a harmadik, a gyerekei pedig apává avatják. Tehát sokan vagyunk úgy, hogy nem tudunk kapcsolódni az érzelmeinkhez, nincs kapcsolatunk az Alsó Világbeli énünkkel, az árnyékainkkal. Mindezeket a méh- vagy anyasebeket a Földanyával való kapcsolat tudja meggyógyítani. 

Régóta nem kaptam már újabb szimbólumot Odintól, mert sok minden zajlott az életemben mostanában, és az eddigi harmincnégy szimbólumot sem használom olyan intenzíven, mint amennyire szeretném. Ez alkalommal azonban a farkasuom felültetett a hátamra engem és a vengédemet is, akit kezeltem, és elindultunk a szivárványhídon a Valhalla felé. Útközben sokféle állatpárral találkozunk, mintha Noé bárkáján mentünk volna végig (bár ez a monda más kultúrákban is előfordul), és végül Thor két kecskéjével, Freyja két macskájával, majd Odin lovával, két farkasával és két hollójával is találkoztunk. 

Amikor odaértünk Odin elé, akkor egy vörös rúna-követ nyújtott felém, melybe fehér vonalakkal volt belevésve a fenti szimbólum, a Földanya szimbóluma. Hét, egymásba ágyazott csepp alakú vonal, csúcsával felfelé, mintha egy félbevágott hagyma lenne. Utána Odin a hasamra rajzolta a szimbólumot, a csúcsa a köldökömet érintette, az alja pedig a szeméremdombomnál kezdődött. Majd a vendégemnek is a hasára rajzolta, és közölte, hogy ez a rúna gyógyítja a méh sebeit, és helyreállítja kapcsolatunkat a Földanyával. Megköszönve a szimbólumokat, elindultunk visszafelé az Életfához. 

Nemrégiben kaptam meg Orsival együtt a Munay-ki 13. rítusát, ami szintén egy anyaméh-rítus, és elsősorban nők számára fontos, de férfiak is megkaphatják, ha szeretnék gyógyítani az édesanyjukat, női felmenőiket vagy más nőket, illetve a saját női energiájukkal szeretnének mélyebb kapcsolatot kialakítani. Ez a szimbólum szépen rezonált erre a Munay-ki rítusra is. A Földanya-szimbólum námileg azonos minőséget képvisel a kettővel ezelőtti anyaméh-szimbólumhoz, mégis más, mélyebb, globálisabb a jelentősége és a rezgése. 

A Földanya archetípusát Moder Jörd-nek nevezik óészaki nyelven, és Odin egyik párja, egy óriás, Thor anyja. Ezért volt Thor méltó ellenfele az óriásoknak, mivel voltaképpen az ő nemzetségükből származott. 

Bár egyes források az Ász istenekhez sorolják, eredetileg valószínűleg az óriások leszármazottja lehetett. A próza Edda szerint Jörd apja Annar, anyja pedig az Éjszaka istennője volt, nagyapja Narfi. Féltestvéreit Audnak és Nappalnak hívták.

Nincsenek megjegyzések: