2020. november 28., szombat

Csatuspada pítha

Újabb részlet a Krishnamacharya-könyvből:

"Csatuspada pítha

Miután leeresztettük magunkat a púrvóttánászanából, üljünk dandászana pozícióban, és a kézpozíció megváltoztatása nélkül hajlítsuk be a két lábunkat, majd zárjuk össze a bokánkat és a térdeinket a csípők előtt. Tartsuk egyenesen a hátunkat, hozzuk az állunkat a mellkasra és hajtsunk végre récsakát (kilégzést). Húzzuk be a hasunkat a köldök irányába, és végezzük a púrakát öt másodpercig, miközben terjesszük ki a mellkast, és nyomjuk a sarkainkat a talajba. Emeljük fel a törzset és a csípőt, a fejünket pedig hajtsuk hátra. Maradjunk nyugton, és ne változtassuk a kezeink és a lábunk pozícióját. Ezt a pózt csatuspada píthának nevezik. Ez néhány hétig nehézséget okozhat, de később könnyebb lesz. Lassan és türelemmel gyakoroljuk.

Hatásai: Az emésztési zavarok minden fajtáját megszünteti. Az első héten kétszer kell gyakorolni, azután pedig háromszor. Öt másodperc kiemelés után lassan engedjük le a törzset, récsakát végezve, majd pihenjünk. A terhesség ötödik hónapja után nem ajánlott.

A jóga-sásztra szerint a testünk hérom részre osztható: úrdhva (felső rész), madhja (középső rész) és adhó (alsó rész), A nyakunk feletti rész az úrdhva, a nyakunktól a nemi szervekig terjed a madhja, onnan pedig lefelé a talpakig az adhó. A csatuspada píthát tripada píthaként is gyakorolhatjuk, az egyik lábunkat padmászanába helyezve. Ez a póz erősíti a combot." 

Nincsenek megjegyzések: