2009. augusztus 11., kedd

Nága-babák - meredek ...



Figyelem! Ez a blogbejegyzés csak nagykorúaknak és erős idegzetűeknek szól! Kiskorúak csak szülői felügyelet mellett olvassák! A jógiknak van egy csoportja, akiket nága-babáknak, vagy aghóra-jógiknak neveznek. Ők az Úr Sivát tisztelik, és a tantra-márgát (utat) követik. Aki járt már a Kumbha-mela fesztiválon, vagy tervezi, hogy elmegy, az bőven fog ott látni belőlük. Jellemző a kinézetük: raszta frizura és szakáll, irdatlan háromágú szigonyt ráznak a kezükben, a testüket hamu fedi, és az öltözetük maximum egy ágyékkötő, de van, akin még az sincs. Ez a himalájai télben azért szép teljesítmény, azt hiszem.

Én Moszkvában gyakoroltam a rozmárkodást, az április olvadó hóban futkároztam egy szál rövidgatyában meg mezítláb. Meg is fáztam rendesen. Nyitott ablaknál is pránájámáztam novemberben - tüdőgyulladás. De a nága-babák úgy látszik edzettebbek, vagy jobban sikerült felébreszteniük a tumo-hőt. A hamut egyébként előszeretettel szerzik be a halottégető máglyáról, de ha nincs, akkor gyújtanak agy áldozati tüzet Sivának, és ott termelik a hamut.

Radhanath Swami könyvében is megemlíti, hogy összetalálkozott a nága-babák egy csoportjával himalájai zarándoklata közepette. "Jai Shankar!"- csatakiáltással köszöntötték, és befogadták maguk közé. A szakadt papucsát kidobatták vele az első pillanatban, lévén hogy a Himalája szent helynek számít. Úgyhogy onnan kezdve kénytelen-kelletlen mezítláb rótta a hegyi ösvényeket.

Estánként a nága-babák letelepedtek, és áldozati tüzet gyújtva felajánlásokat végeztek a tűzbe, és mantrákat énekeltek. "Óm Triámbakam Jadzsámahé Szaugandhim Pustivardhanam Urvárukamiva Bandhanán Mritjór Muksíja Mámritát". Marihuánát ajánlottak az Úr Sivának és lelkesen elszívogatták a praszádamot (megszentelt maradékot) az agyagpipájukban. Radhanath Swami beszámol róla, hogy a saját szemével látta, ahogy némelyik nága-baba transzba merülve felemelkedett a földről, és percekig, órákig lebegett.

Ez még mind semmi, viszont azt is kell tudni at aghóra-tanrta követőiről, hogy Sivát és Saktit (Káli istennőt) imádják, méghozzá a következő dolgokat ajánlják fel nekik: vörösbor (emberi koponyában), hús, illetve vér (általában kecske), vadkender, illetve rituális nemi élet. A váma-tantra (baloldali tantra) alapgondolata az, hogy a legalantasabb ösztöneinket engedni kell elhatalmasodni rajtunk, mindaddig, amíg meg nem undorodunk a testtől és a hozzá kapcsolódó élvezetektől, és semlegessé nem válunk irántuk. Ez a felszabadulás útja az aghóra-jógik szerint. Nem tévesztendő össze a Rasta filozófiával!

A tibeti bőn vallás is bővelkedik hasonló titkos tantrikus rituálékban (hullával együtt hálás, koponyából ivás, stb.). Természetesen érdemes megjegyezni, hogy a spiritualitás felé vezető utak az egyént uraló kötőerők (gunák) szerint változnak. A váma-tantra dominánsan tamaszikus folyamat, és azoknak ajánlott, akik már végképp képtelenek uralkorni, illetve lemondani ezekről a késztetésekről. Aki még nincs ennyire leveszve, az inkább válassza a bhakti-jógát, meg az astangát. Ezek szattvikus folyamatok, és garantálom, hogy sokkal előbbre viszik a lelket, mint a nága-babák szigorú lemondásai, és az életvitelükhöz kapcsolódó bizarr szokások.

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Hát, barátom, nagy az Isten állatkertje!
Halomszámra hevernek körülöttük a rászorulók, ők meg ahelyett, hogy ezeknek áldoznák életüket, mindenféle haszontalan démonimádásra pazarolják azt az időt, amely adatott nekik.