2010. május 8., szombat

Buddhista meditáció

A tegnapi blogbejegyzés nyomán még eszembe jutott egy meditációs technika, ami a buddhista hagyományokból táplálkozik. Metta bhavana, vagyis szerető kedvesség meditáció a neve. Napi öt percet vesz igénybe, úgyhogy aki nem mantrázik rendszeresen, az legalább ezt illessze bele a gyakorlásába. A mindennapi spirituális gyakorlatunknak valamilyen módon tartalmaznia kell a szeretetet, gyógyítást és odaadást.

1. Ülj le egy kényelmes pózba, például abba, amit pránájámához szoktál használni. Kezdetnek pillantsd meg, vizualizáld, vagy legalább ismerd fel a saját pozitív tulajdonságaidat. Adj magadnak mentálisan egy teljes, fenntartások nélküli, szerető ölelést. Maradj az érzésen meditálva egy pár percig.

2. Tedd meg ugyanezt valaki felé, akit ismersz és szeretsz (de akihez nem fűz szexuális vonzalom), pl. egy barát vagy családtag felé. Utána tedd meg valakivel, aki iránt semleges vagy, és végül valakivel, aki iránt az adott pillanatban ellenséges érzelmeket táplálsz. Tölts el néhány percet mindegyik személy pozitív tulajdonságainak kontemplálásával. Ha nehéznek tűnik az, hogy az ellenséges viszonyban lévő személy pozitív tulajdonságain meditálj, akkor mentálisan ismételj egy pozitív frázist (például a "szerető kedvesség" kifejezést), vagy egy mantrát (pl. Óm Sánti).

3. A meditáció második állomásában érzékeld (vagy vizualizáld) a koronacsakrádból kiáramló tiszta energiát, és küldd el azt másoknak. Először a közvetlen környezetednek, azoknak, akik a legközelebb állnak hozzád, és magának a környezetednek. Utána terjeszd ki az energiát a környékedre, városodra, az országodra, az egész földkerekségre, majd végül az egész univerzumra.

Ez a folyamat semmilyen káros hatást nem hordoz magában, mert a szeretet határtalan, és csak a figyelmedre van szükség ahhoz, hogy el tudd kezdeni irányítani. Ha nem is hiszel abban, hogy ez az energia ténylegesen kiáramlik másokhoz és a környezetedbe, a saját pszichédre és közérzetedre gyakorolt hatása jelentős, és sokan megtapasztalták, illetve dokumentálták már. Csak a gyakorlásra és a szerető kedvességre van szükséged.

Nincsenek megjegyzések: