2010. május 12., szerda

A vonzás törvénye

Most akkor ismét egy kis filozófia, a jól ismert ezoterikus témát, a "Titok" című könyv fő gondolatát elővéve. Létezik-e, működik-e a vonzás törvénye, és hogyan nyilvánul meg egy jógi életében?

Nekem az az alapvető meggyőződésem, hogy a jóga egy nagyon hatékony eszköz, és mindenki arra tudja használni, amire szeretné. Ha szép és fiatalos szeretnél lenni, vagy erős, vagy a betegségeidtől szeretnél megszabadulni, vagy szeretnéd megtanulni irányítani a gondolataidat, vagy a stresszt akarod leküzdeni, vagy a memóriádat, a koncentrációs képességedet akarod javítani, vagy a társas kapcsolataidat, az érzelmi nyitottságodat stb., ebben mind-mind segít a jóga, ha a megfelelő módon alkalmazod. Vagyis a szemed előtt lebegő cél iránt tett erőfeszítéseddel "bevonzod" az eredményt. A jóga nem egy automatikus folyamat, hanem nagyon személyes. És ezért mindenki mást kap tőle, még ha látszólag ugyanazt a gyakorlatot is végzik.

Az is a meggyőződésem, hogy például az egyes ászanák gyakorlásában megnyilvánuló egyéni különbségekkel szintén sokat lehet dolgozni. Egyesek genetikailag (vagy karmikusan, így is fogalmazhatnánk) hajlékonyabbak pl. derékban, vagy nyitottabb a csípőjük, mint másoknak. Ezen azonban sokat lehet változtatni gyakorlással, és itt megint csak a törekvésünk a mérvadó, vagyis ha több figyelmet fordítunk azokra a területekre, amelyeket fejleszteni szeretnénk.

Így a gyakorlásunk egy önfelfedező folyamattá válik, amelynek során nem csak a saját gyengeségeinket és erősségeinket (néha az erősség is a visszájára fordulhat, mert büszkévé tesz) ismerjük meg, hanem azok kialakulásának okait is. Azt is gondolom, hogy bizonyos kötöttségek oldásánál nem csak az adott területre koncentrált gyakorlás fontos, hanem azoknak a mentalitásbeli tényezőknek a felismerése is, amelyeket szintén meg kell változtatni, hogy oldjuk az adott karmikus blokkot.

A jógi nem azért törekszik a teste fölötti tökéletes uralomra, mert Supermannek készül, hanem azért, hogy ezáltal megtegye az első lépéseket önmaga és feltételekhez kötöttsége megismerésében, amit a pránájáma és meditáció magasabb szintjein még tovább vihet. Ha nem szokjuk meg azt, hogy konfrontálódunk a testünk tökéletlenségeivel, akkor az elménk berögzüléseivel szemben is elnézőbbek leszünk, és hajlamosak leszünk eltorzítani a Patandzsali által felvázolt ideált, a magunk tökéletlenségeit belevéve a képbe.

Patandzsali azonban a meditációról, vagyis a dháraná, dhjána és szamádhi összességéről, amit szamjamának nevez, szintén azt mondja, hogy a szamjama gyakorlása által elért tökéletességet elsősorban az határozza meg, hogy mire fordítjuk a meditációnkat. Ez nem más, mint a vonzás törvénye. Azt vonzod be a meditációd által, amit szeretnél, ezért pontosan tisztában kell lenni azzal, hogy mi a kitűzött célod, és nem szabad attól eltérni.

Ne feledkezzünk meg azonban még egy tényezőről, méghozzá a karmáról. A szabad akaratunkat természetesen bármely, rendelkezésünkre álló irányba fordíthatjuk, de az előző tetteinkből sarjadó karmikus visszahatásokat nem hagyhatjuk figyelmen kívül. Ez az egyetlen probléma az ezoterikus világban, hogy néha megfeledkeznek Isten törvényeiről, és arról, hogy alá vagyunk rendelve Neki. A "Titok" azt sugallja, hogy elég vágyni rá, esetleg valami kis erőfeszítést tenni, és elhinni, hogy megkapod, és meg is fogod kapni, amit akartál.

Nem mondom, hogy nem működik. Amikor a Titkot olvastam, akkor pár napig meditáltam rajta, hogy milyen jó lenne, ha saját jógastúdióm volna. Most van kettő. De! Én azért némiképp átfogalmaznám a vágyak beteljesülésének megvalósulását. El kell hinni, az biztos. Ez az előfeltétel. Ha nem hiszed el, hogy eléred, akkor megtörik az eltökéltséged, és nem fogod megtenni a szükséges erőfeszítést. A második az erőfeszítés. Kinek mennyi, de inkább sokra készüljünk, mint kevésre. Nem nagyon hallottam olyanokról, akiknek könnyen ment a jóga, mivel olyan sok szinten kell koncentrálni az erőfeszítést. Legfeljebb egy-egy aspektusa, de mivel ez egy totális rendszer, mindenki megtalálja a maga gyenge pontjait. A harmadik a karma. Ha a karmád lehetővé teszi, akkor el fogod érni a vágyott célt, még ebben az életedben. Ha nem, akkor lehet, hogy egy vagy több életet is várni kell rá, miközben folyamatosan dolgozol a célod elérésén. Persze a karma alakítható, de csak a jövőben.

Nincsenek megjegyzések: