2010. május 24., hétfő

A jógi is holtig tanul...

Véget ért a wokrshop Dev Kapillal. Kicsit fárasztó volt minden reggel 5-kor kelni és 7-től gyakorolni, és közben este 9-ig dolgozni, de mégis nagyon hasznos volt végig ott lenni az összes workshopon. Érdekes dolog ugyanarról az ászanáról nap mint nap újabb dolgokat megtudni, illetve megtanulni azt, hogy mi is történik igazából egy-egy ászanában, és hogyan "szólal" az meg a gyakorlók különböző testeiben.

Dev többször is felhívta a figyelmet arra, hogy a jógaoktató felelőssége az, hogy mindenkire odafigyeljen az órán, és ne hagyja, hogy rosszul gyakoroljanak, mert attól megsérülnek, és utána a jógát meg a tanárt fogják hibáztatni, holott ők nem gyakorolták helyesen. Érdekes volt, hogy azt is mondta, hogy az Astanga mindenkinek való, és csak azért sérülnek meg benne az emberek, mert helytelenül gyakorolják. El is mondta a fontosabb hibákat, hogy mivel szokták tönkretenni a térdüket, a derekukat, a csuklójukat meg a vállukat.

Általában minden reggelt az álló sorozattal kezdtünk, és itt-ott leálltunk, hogy megnézzük, mit hogyan kell igazítani vagy helyesen gyakorolni. Közben volt azért néhány cifra páros gyakorlat, meg váll- és egyéb nyitások, és az utolsó napon átnéztük a sorozat további pózait is, ha esetleg lett volna valami kérdésünk.

A hétvégi workshop szintén izgalmasan alakult. Pénteken elsősorban Agnis ászanákat vettünk, meg jó kis nyitásokat, szombaton kartámaszok és akro-jóga is voltak. Jó kis haladó ászanák, én is csak ámultam-bámultam. A Youtube csatornámban megnézhettek egy-két izgalmas videót a workshopról. Vasárnap hátrahajlító gyakorlatokat meg fordított pózokat vettünk, na itt is dőzsölhettem, plusz Dev még jól meg is nyitotta a felső gerinc-szakaszomat, de azért a bokafogás hídban egy kicsit még odébb van. Most azt tervezem, hogy ráállok a hátrahajlításokra, de ehhez persz
e nem elég a derekat erőltetni, hanem alaposan nyitni kell a vállban és a felső gerincben is.

Dev huszon-valahány éves (még mindig nem sikerült pontosan kideríteni, hogy mennyi) de tényleg húsz éves tapasztalat beszél belőle. Én azért válogatós vagyok tanár-ügyben, és elég hamar felderítem, hogy hol van az illető kompetencia-határa, de Dev esetében még nem sikerült erre rábukkanni, pedig már a második workshopját tartja Magyarországon. Nagyon sok hasznos dolgot tanított a jóga-oktatással kapcsolatban, és remélem, hogy ezek az információk bele is ivódnak a tudatalattimba, és megfelelően elő tudom venni őket, amikor kell.

Általában mindenki nagyon elégedett volt, aki a workshopra eljött, kivéve egy tanárt, aki nem a mi stúdiónkban tanít, viszont az első reggeli óra után azt mondta, hogy ő "tradicionálisan" szeretné tanulni az Astangát, és nem erre számított, amit itt kapott. Dev is meg én is egyetértettünk abban, hogy csak az tud tanulni, aki nyitott és alázatos. Dev azt mondta, hogy a jógaoktatóknak van a legborzasztóbb egójuk az egész világon, és azt bizony az ajtó előtt kell hagyni, ha tanulni mész valakihez. Persze, ha nem tudsz megválni attól az elképzeléstől, hogy te tudsz mindent a legjobban a világon, akkor sajnos nem tudsz kitől tanulni, és a tanítványaidnak sem fogsz tudni sok mindent átadni.

A másik dolog, amit Dev mondott, hogy a jógaoktatók a leglustább emberek, mert mindenkit ostoroznak, hogy jógázzon, ők meg hátradőlnek, hogy "én már tanár vagyok". Azt mondta, hogy nála kötelező a tanároknak egymás óráira járni, mert abból nagyon sokat lehet tanulni. Remélem, nálunk nem fog háttérbe szorulni a gyakorlás és a tanulás a tanárok körében, mert szerintem is az inspirálja a legjobban a tanulókat, amikor látják a tanárt gyakorolni, és fejlődni. Akkor ők is elhiszik, hogy lesz belőlük valami, és nem csak egy átverés, egy reklámfogás az egész "yoga craze".

Aki mégis annyit vacillált, hogy végülis lemaradt a workshopról, az még bepótolhatja az élményt, csak relatíve egy kicsit több pénzért. Dev két hetes jógaoktatói kurzust tart Katmanduban november 16 és december 3 között, amelyre potom 2500 euró a beugró. Ha valakit érdekel esetleg a dolog, az Dev honlapján jelentkezhet. A budapesti workshopról készült fotókat pedig ebben a galériában tekinthetitek meg.

Nincsenek megjegyzések: