2010. május 16., vasárnap

Váltsd valóra az álmodat!

Manapság mindenki jógaoktató akar lenni (legalábbis a környezetemben). Természetesen ez egy komoly felkészülést és sokféle képességet igénylő feladat. Én mostanában a legtöbb embert inkább lebeszélni próbálom, mert tudom, hogy ez a feladat csak fanatikusoknak való. Általában, ha valaki jógaoktató szeretne lenni, és hosszú távon is sikeresen szeretné csinálni, akkor gyakorlatilag a jógát kell az első helyre tennie az életében. Szeretnék összefoglalni néhány pontot, amely nagyon fontos egy jógaoktató számára.

1. Gyakorlás: Amint elkezdesz órákat tartani, a gyakorlásod kezd háttérbe szorulni. Ezt nem szabad megengedni. Mindig legalább egy lépéssel a tanítványaid előtt kell járnod, vagy ha van extrém hajlékony tanítványod, akkor eredj a nyomába, és dolgozz! Azokat az oktatókat, akik csak magyaráznak, de nem tudják rendesen végrehajtani az ászanákat, nem lehet túl komolyan venni. PRACTICE!

2. Fejlődés: Az előbbiekből következik, hogy az oktatónak progresszív haladó pályán kell lennie, nem csak az ászana-gyakorlásában, hanem a jóga többi ágában is: pránájáma, meditáció, filozófiai tanulmányok stb. Ekkor marad élő a jógával való kapcsolatod, és ekkor fogsz tudni másokat is összekapcsolni vele. KEEP IT ALIVE!

3. Igazítás: A helyes, személyre szabott igazítás a legfontosabb dolog az ászanák helyes bemutatása és a helyes instrukciók után. Ez az egyik olyan dolog, amit az otthoni vagy dvd alapján történő gyakorlásnál nem kapnak meg a gyakorlók. Mindig fejleszd az igazításaidat, mert egy érintés többet jelenthet ezer szónál! ADJUST!

4. Empátia: A jógaoktató az órán kiterjeszti a pránáját, adó üzemmódban van, miközben a gyakorlók befogadó üzemmódba kerülnek. Minél nyitottabb és pozitívabb vagy, annál jobban tudod inspirálni a jelenléteddel a gyakorlókat. Lehet szigorúnak lenni, de az együttérzésnek és a bíztatásnak is ott kell lennie. INSPIRE!

5. Kitartás: A jógaoktatás kemény fizikai erőkifejtést és mentális koncentrációt igénylő munka. Amikor gyakorlóként veszel részt az órákon, nem kényszeríted magadat arra, hogy a rosszabb napjaidon is a maximumot add ki magadból. Oktatóként azonban ez kötelező. Mindig lelkesnek kell lenned, bármilyen állapotban is van a tested vagy az elméd. A jógaoktatás verejtékes meló és küzdelem! SWEAT!

Ha mindezek után még mindig úgy gondolod, hogy életed nagy álma az, hogy jógaoktató legyél, és másokat inspirálj vagy ösztökélj a jóga gyakorlására, jól tudván, mekkora áldás ez az emberiségnek, akkor te vagy a mi emberünk! Októbertől indul az Atma Center jógaoktatói tanfolyama, a felvételi pedig június 5-én, szombaton 10 órakor lesz az Atma Pest-ben.

Aki járt már az óráimon, és ismer valamennyire, az nyilván tudja, hogy fanatikus ember vagyok, és nem alkuszom a minőség tekintetében. Ez talán meglátszik az Atma Center összes oktatójának a munkájában, ugyanis folyamatosan törekszünk saját magunk továbbképzésére, és a tapasztalataink átadására az órákon. Most egy újabb fejezetéhez érkezett ez a folyamat, a jógaoktatással kapcsolatos tapasztalatainkat is szeretnénk átadni azoknak, akik komoly, elkötelezett szándékot éreznek a jógaoktatás iránt, és szeretnének önmaguk is a legmagasabb színvonalat képviselő oktatókká válni. Az oktatói kurzuson jómagam, István és Ági fogja pallérozni a jelöltek szakmai tudását és kinemesíteni belőlük a rátermettséget a feladatra, az Agni-jóga tüzében edzve őket, mint ahogyan a jófajta, törhetetlen szamuráj-kardokat szokták.

Mindhárman minden tőlünk telhetőt megteszünk, hogy a legjobb kiképzésben részesítsünk benneteket, és ez az egyéves tanfolyam csak a kezdet, amit minden egyes órán tovább építgethet mindenki, majd lehet, hogy később kedvet kap a folytatáshoz is, ami a 2012-ben induló 300 órás Astanga-jóga oktatói tanfolyam lesz. A lényeg tehát az, hogy addig is gyakoroljatok, és próbáljatok mindent magatokba szívni az Agni-jóga órákon, hogy sikeresen be tudjátok mutatni a gyakorlatokat a felvételin. A további részletek pedig itt következnek:

Az Atma Center Agni-jóga oktatói tanfolyama

2010 október - 2011 szeptember

200 órás jógaoktatói kurzus, nemzetközileg elismert, Yoga Alliance International által akkreditált diplomával.

6 hétvége (szombat-vasárnap, mindkét nap 8 óra) elméleti és gyakorlati oktatás az Atma Center legtapasztaltabb tanáraival. Ezen belül 40% elméleti képzés és 60% gyakorlati képzés.

A hétvégi oktatások tematikája:

Elmélet:

Jógahagyományok és jógaelmélet
Jógafilozófia és etika
A Hatha-jóga Pradípiká és a klasszikus jógairodalom
A jóga nyolc lépcsője
A jóga fája
A prána, a csakrák és a nádík
Energetikai anatómia
Jóga-anatómia és orvosi ismeretek

Gyakorlat:

A jóga 64 alapvető ászanája
Az ászanák helyes végrehajtása, variációk
Az ászanák oktatása, korrigálása
Az óra levezetése, narráció
Jógapedagógia
Pránájáma-gyakorlatok
Múdrák és bandhák
Relaxáció és meditáció
Mantrák és kírtana

Oktatók:

Gauranga Das (Atma Center vezető jógaoktatója)

Szalai István (Agni-jóga és Astanga-jóga oktató)

Major Ági (AMM, Pilates és jóga-oktató)

A 200 óra a következő módon adódik össze:

Hétvégi oktatás: 96 óra

Gyakorlat (óralátogatás): 60 óra (30 jógaóra)

Gyakorló órák: 20 óra (10 jógaóra)

Elméleti felkészülés és vizsga: 30 óra

A gyakorlati órákat az Atma Center oktatóinál kell letölteni, a 30 gyakorlati óra igazolása feltétele a záróvizsgára bocsátásnak. Az oktatás időtartama alatt (12 hónapig) a tanfolyam résztvevői 50%-os árengedményt kapnak az Atma Center jógabérleteiből. A vvidéki hallgatók, akik nem tudják hétköznap letölteni a gyakorlati óráikat, a nyári táboron való részvétellel (40 órának megfelelő kredit) és a hétvégi workshopokon való részvétellel (alkalmanként 3 órának megfelelő kredit) tölthetik le a 60 óra gyakorlati időt. A gyakorlati időbe tehát mind a hétköznapi órák, mind a hétvégi workshopok és a tábor is beleszámítanak. A workshopokból 30% kedvezményt kapnak a tanfolyam résztvevői (kivéve, ha külföldi tanár tartja). A gyakorló órákat vagy az Atma Centerben, vagy az oktatók által szervezett helyen, időpontban kell megtartani.

ZÁRÓVIZSGA: Írásos vizsga az elméleti tananyagból, illetve egy bemutató óra megtartása a vizsgabizottság jelenlétében. A tanfolyam sikeres elvégzése feltétele a 2012-ben induló 300 órás Astanga (haladó jógaoktatói) tanfolyamra való jelentkezésnek, mivel az ott tanultak a 200 órás alapképzés anyagára épülnek.

RÉSZVÉTELI DÍJ: 200 ezer Ft + Áfa (ez nem tartalmazza a gyakorló órák, workshop stb. árait, csak a hétvégi oktatásét). A csoportban a helyet 50 ezer Ft-os előleg befizetésével lehet lefoglalni, amit sikertelen felvételi esetén visszatérítünk. Jelentkezési határidő: május 31. A további összeget legfeljebb három részletben lehet törleszteni: szeptember 15-ig, november 15-ig és február 15-ig.

FELVÉTELI VIZSGA: A jelentkezőknek sorrendben be kell mutatniuk az Agni-jóga gyakorlatsor 30 ászanáját, valamint felvételi beszélgetésen kell részt venniük. A felvételi időpontja: 2010 június 5, szombat 10 óra, Atma Pest. Eddig az előleget is legkésőbb be kell fizetni.

Jelentkezés és bővebb információ: gauranga(kukac)brihaspati.net, illetve 06309140839

A végére pedig beillesztek két videót, hogy tudjatok készülni.



2 megjegyzés:

Kecskeméti Balázs írta...

Szia, teljesen egyetértek.
Bár elég kevés tapasztalatom van még, úgy érzem, hogy a tanítás könnyen mehet a gyakorlás rovására. Könnyű engedni a csábításnak, ha valaki "haladóvá" válik. Elkezd tanítani (mert igény van rá), egyre több és több órát vállal... Persze a tanítás örömteli dolog és biztos új dimenziókat nyithat meg a fejlődés terén, de, ahogy mondod, könnyű alábecsülni, milyen rengeteg munka kell ahhoz, hogy valaki egyszerre jól oktasson és gyakoroljon (neadj Isten mindemellett még iskolát is szervezzen).

Szóval, az én erősen szubjektív véleményem szerint érdemes mindaddig várni a tanári pályára lépéssel, amíg valaki belülről nem érzi, hogy már legalább annyira szeretné másokkal is megosztani, amit tud, mint amennyire gyakorolni szeret, és képes is a megfelelő plusz energiát erre áldozni az életében. Ha a válasz igen, akkor hajrá!

De nálam ez a pont még nem érkezett el, még csak nem is látom a horizonton...

Gauranga Das írta...

Egy tulajdonságod máris megvan az oktatósághoz - a szerénység! Csak így tovább, mindennek eljő az ideje!