2012. február 25., szombat

Mula Bandha - a kulcs

A tegnapi blogbejegyzésben a múla-bandháról lelkendeztem, és beígértem, hogy ma beszámolok a hatásairól is. Az alábbi információk a saját tanulmányaimból és tapasztalataimból táplálkoznak, de akit további részletek is érdekelnek, ajánlom a Mula bandha - The Master Key című könyv tanulmányozását. 


Tegnap is emlegettem, hogy a legtöbb gyakorló számára első megközelítésben a bandha fizikai aspektusának tudatosítása a kézenfekvő. Sőt, arról is szóltam, hogy nem érdemes túl korán átugrani a fizikai szintet és a finomabb szintre koncentrálni. A múla-bandha fizikai szintű tudatosítása ugyanis szintén hozzásegít azoknak a finomabb szintű hatásoknak a megtapasztalásához és tudatosításához, amelyekből az alábbiakban a teljesség igénye nélkül fogunk szemezgetni. 


Nézzük először a szervi hatásait. A gáttájék megerősítésével a lágyék és a végbél körüli izmok is megerősödnek, így megelőzhető az alhasi és lágyéksérv, heresérv, és az aranyér is. Azt, hogy egy kialakult sérv esetén mennyire segít a bandha gyakorlása, mindig az adott eset dönti el. Az uddíjána bandha rendszeres használatával szintén megelőzhető a köldöksérv. Persze a prevenció néha egy kicsit hálátlan tudományág, mert bár az ember örül az egészségének, igazából sohasem tudja meg, hogy milyen bajok érték volna, ha nem gyakorolja rendszeresen a bandhákat. Tehát a bandhák fontosságának megértéséhez is kell egy jó adag érettség és tudatosság. 


A bandhák használata masszírozza a kismedencei szerveket, ami a férfiaknál a prosztata és a húgyhólyag, a nőknél pedig a hüvely, méhszáj, méh és a petefészkek is. Ezáltal a bandhák sokoldalúan elősegítik a nemi szervek egészségét, a termékenységet és a fiatalosság megőrzését. Természetesen a bandha az apána-váju (lefelé mozgó életlevegő) mozgását is szabályozza, így például javít az olyan helyzeteken, mint az inkontinencia, merevedési zavarok, korai magömlés, nőknél a menstruációs panaszok és a rendszertelen haviciklus, valamint a termékenységi és hormonális zavarok esetén. 


Persze nem remélhetjük az összes bajunk megoldását csupán a a bandháktól, mivel magukat a betegségeket is az életmódunk, táplálkozásunk, a stressz és egy sor más tényező idézi elő. Ezért a kezelésüknél is a komplex, de természetes módszerek híve vagyok, de a bandhák ennek lényeges részét képezik szinte minden esetben. 


Az uddíjána és múla bandha rendszeres együttes gyakorlása az emésztésre és az ürítésre is jó hatással van, például székrekedés, puffadás, diszbiózis, hasmenés, bélfekélyek, Crohn-betegség stb. Az uddíjána bandha erős behúzása a rekeszizom emelésével együtt átmasszírozza és méregteleníti a vastagbelet, vékonybelet, májat, epehólyagot, lépet, és a gyomrot is. Ezek összes féle megbetegedését nem sorolom fel, elég az hozzá, hogy mindegyiken javít. 


A bandhák aktiválják a medence tartóizmait, így egyrészt jó tónust biztosítanak a hasfal számára, ami rendkívül jó alakot biztosít. Az erős hasizom ugyanis nem mindig elég a karcsú alakhoz. Ha a belek megvastagodtak a túlzott fehérje- és szénhidrát-fogyasztás miatt, vagy a medence előrebillen és a derekunk behajlik a medencei izmok gyengesége miatt, akkor pocakosak leszünk, még ha nincs is zsír a hasunkon. A medencei tartóizmok a gerinc statikájában is fontos szerepet játszanak, hiszen a medence képezi az egész gerincoszlop alapját és alátámasztását. 


A derék körüli core-izmok megerősítésével tehermentesíteni tudjuk az ágyéki gerinc-szakaszt, ami megelőzi vagy javítja a derékfájást, az ágyéki csigolyák és porockorongok kopását és a csigolyák elcsúszását. Természetesen minden izom munkája összefügg a többivel, vagyis közvetett módon a medence és a derék statikája az egész felső háti szakaszra és a nyakra is hatással van. 


A különböző ászanák gyakorlása közben nem csak arra kell koncentrálni, hogy teljes erővel szívjuk befelé a bandhákat, hanem azt is tudatosítani kell, hogy a bandhák miként kapcsolódnak össze a végtagi izmokkal és ízületekkel a póz végrehajtása érdekében. Ha nem érezzük a póz kapcsolatát a bandhával, akkor az ászana végzése közben a tudatunk is szétdarabolt, szétszórt marad, míg ha a bandhára koncentrálunk és onnan kiindulva hajtjuk végre az ászanát, akkor könnyebben megtapasztalhatjuk az összekapcsoltság és az összhang érzését. A kulcs a belső és magasabb tudatosság felé mindig a múla-bandhában rejlik. 


A fenti kis összefoglaló talán bizonyítja a kételkedők számára is, hogy múla-bandha nélkül az életünk madjnem olyan messze van az egészségestől, mint egy tolószékben ülőé a járni képes emberétől. A bandháknak az elménkre, a jellemünkre és a tudatunkra gyakorolt hatásáról pedig a holnapi blogban fogunk értekezni.

Nincsenek megjegyzések: