2012. február 20., hétfő

Légy önmagad!

"Mikor már nem törekszel arra, hogy másvalamivé válj, mint ami vagy, többé nem állsz önmagaddal konfliktusban." (Krisnamurti)

Elgondolkodtál-e már azon, mi a legfontosabb feltétele annak, hogy a gyakorlásod igazán méllyé, őszintévé és örömtelivé váljon? Szerintem 
az, hogy megatalált önmagadat. Mindenféle külső befolyástól, benyomástól, filozófiától, tantól, körülménytől, elvárástól függetlenül meg kell találnod azt, aki igazán vagy. És nem elég ezt elméletben megérteni, hanem a gyakorlatban kell megvalósítani.

Mindaddig, amíg nem találtál önmagadra az életedben, a jógádban, a kapcsolataidban, addig valaki másnak a szerepét játszod és megfosztod magadat a boldogság lehetőségétől. Ezerféle jógairányzat van, ezerféle vallás, ezerféle spirituális út. Egyikre sem lehet rámondani, hogy az az egyedüli üdvözítő út mindenki számára, vagy hogy az életének adott szakaszában mindenkinek éppen arra van szüksége. Éppen ezért egyik utat sem lehet nélkülözni, egyik sem fölösleges, és a te utad nem lesz teljesen ugyanaz, mint valaki másé. A te problémáid nem teljesen ugyanolyanok, mint valaki másé, és a te tudatod nem ugyanazokat a benyomásokat tárolja, mint valaki másé.

A jóga, minden tradicionalitásán túl egy nagyon individuális út, és az őszinte jógi lázadni fog, nem tűri a bekategorizálást, a felcímkézést, a skatulyázást. Még ha látszólag ugyanúgy (vagy hasonlóan) is gyakorolsz, mint több száz, vagy ezer másik jógi, a te viszonyod a jógához akkor is egyedi és megisételhetetlen.

Mindaddig, amíg nem találod meg önmagadat, a tetteidben, a viselkedésedben, a szavaidban, a gondolataidban, a nézeteidben, a gyakorlásod csupán felszínes erőfeszítés marad. Persze akkor is nagyon sok haszna van, akár csak a fizikai test egészségesen tartása szempontjából, de az elméd mindvégig szétszórt marad. Talán ez az oka annak, hogy sokan belekezdenek a jóga gyakorlásába, azután egy-két év múlva ráunnak. Nem tapasztalták meg ugyanis az elme elégedettségét, mert nem tudtak teljesen elmerülni a gyakorlásukban. Nem neked való? Lehet. De az is lehet, hogy csak nem tudtál áttörni a mindennapok szürke szétszórtságán, amelynek hatására minden más tevékenységedet is átjárja az elégedetlen frusztráció érzése.

A kulcs az elmédben van. Keresd meg azt, amit a legjobban szeretsz csinálni. Persze ez legyen valami építő, kreatív dolog, nem pedig önpusztító, értelmetlen érzékkielégítés, mert az nem fog boldoggá tenni. Keresd meg azt, amitől te többnek érzed magad, és ami által a világnak is többet tudsz adni. Ha megtaláltad, akkor vesd bele magad teljes lelkesedéssel, teljes koncentrációval, és soha ne add fel! Mindig vannak kihívások, akadáylok, nehézségek, amelyek még édesebbé teszik a küzdelmet és a sikert, ami minden erőfeszítés végén ott vár rád. A legfontosabb siker és győzelem az, amit önmagad felett aratsz, amikor legyőz
öd a belső akadályokat, a helytelen gondolati beidegződéseket, és érzed, ahogy közelebb kerülsz a középpontodhoz.

Nem számít, hogy a társadalom, a külvilág azt gondolja-e, hogy sikeres vagy vagy boldogabb, a belső elégedettség a fontos. Persze a környezeted sokszor segíthet abban, hogy rámutasson, ha nem a megfelelő irányba haladsz. De ha csak a külső elvárásokra koncentrálsz, az sem mindig garantálja a belső boldogságot.

Én azonban mélyen hiszek a jóga transzformációs erejében, és azt gondolom, hogy nagyon sok embernek szüksége van rá, és jót tesz neki. De mindez akkor válik nyilvánvalóvá, ha nyitott, éber, relaxált elmével gyakorolsz, és higgadtan tanulmányozzod azokat a zavaró hatásokat, amleyek az elmédből fakadnak. A zavarokat ugyanis először fel kell ismerni, azonosítani kell, és utána tudod megszüntetni őket. Ne add fel a gyakorlást, és mindent el fogsz érni!

Nincsenek megjegyzések: