2012. február 28., kedd

Az edzés 5 titka

Az alábbiak a jógára is igazak, bár ez nem sport, és nem az eredményre vagy a teljesítmény növelésére törekszünk, hanem az elme edzésére. Arra viszont szintén alkalmazható a következő öt pont, aki pedig teljesítményorientált edzést végez, az egy az egyben hasznosítani tudja.


1. Két hónapig minden működőképes. Ha úgy találod, hogy eredményeket érsz el, megunod, megsérülsz - és mindez újra meg újra ismétlődik, akkor emlékezz: nem a tapasztalat sokszínűsége, hanem a benyomás mélysége számít, mert nem az edzésterv a lényeg. Te vagy a lényeg. Az edzéstervek eszközök, a látóhatáraink pedig az örökké változó úticélok.


2. Állíts fel kétéves célokat, jó nagyokat, félelmeteseket! Ha nem félelmetes, akkor az nem egy álom. Csak egy feladat. És ha van egy valódi célod, akkor oszd fel nyolc három hónapos, progresszív céllá. Keress szövetségeseket és érd el őket!


3. Légy számonkérhető! A legtöbb ember szégyelli a jelenlegi állapotát. Francba a szégyennel! Francba mindenkivel, aki kinevet azért, mert szeretnéd megváltoztatni magadat! Iktasd ki az életedből azokat, akik meg akarnak alázni, és vedd magadat körül olyanokkal, akik ha nem is tesznek képessé, de pozitív, produktív kihívások elé állítanak.


4. Ne várd el a tökéletességet, fogadd el a hibáidat! A siker alapköve a kudarc, de benőtte a feladás és a halogatás mohája. Meg FOGSZ bukni. Ez azt jelenti, hogy megfelelő kihívások elé állítod magadat. Nevess. Mosolyogj. Állj fel és kezdd elölről! Csak a sikertelen emberek fognak kinevetni. Azok, akik tudják, mibe kerül a siker, veled fognak nevetni, mert tudják, hogy ők lesznek a következők, aki elbukik... és tudják, hogy ez a haladás elengedhetetlen összetevője.


5. Az edzés az, ami vagy, de a regeneráció az, amivé leszel. Ha úgy edzel, hogy nem teszed lehetővé a regenerációt, akkor kannibál leszel, mert csak a renógeneráció az, ami lehetővé teszi az alkalmazkodást. Az erőfeszítésed eredményét kizárólag a regeneráció adja, de sokan ezt teljesen elhanyagolják. Minél hamarabb regenerálódsz, annál hamarabb mélyebben és erősebben alkalmazkodsz. Az alkalmazkodás határozza meg az életképességet Darwin definíciója szerint: "Nem a legerősebb faj lesz a túlélő, és nem is a legintelligensebb, hanem az, amelyik a legjobban tud alkalmazkodni." Az nyer, aki a leghamarabb regenerálódik.


Misztikus erejű szavak. Gondolkodjunk el rajta, és lehet, hogy holnaptól kezdve gyökerestül megváltozik a gyakorlásunk, és annak külső és belső dimenziói. Nem fogom mindenkinek a szájába rágni, hogy melyik mondat mit jelent, használjátok az intelligenciátokat!

Nincsenek megjegyzések: