2012. február 21., kedd

Az igazi férfi

Nemrégiben olvastam a következő blogot: 12 things every guy should master to become a real man. Érdekes... Lefordítom egy az egyben, de vigyázat, a megfogalmazás néhol egy kicsit drasztikus :-) Azért nagyjából egyetértek a listával, és azt gondolom, hogy a jóga segít a férfiaknak igazi férfivá válni, a nőknek pedig igazi nővé. 


"Ahhoz, hogy valaki egy férfi legyen, az Y-kromoszómával rendelkező személy érett verziójává kell válnia. És amin nem dolgozunk, az nem érik be. A fizikai fejlődésünk többé-kevésbé magától bekövetkezik (30 éves korig - a szerk. :-) Utána azért nem árt odafigyelni rá és jógázni). Csak oda kell figyelnünk rá, hogy együnk, aludjunk, igyunk és lélegezzünk (bár nagyon segít, ha mindezt helyesen tesszük). De ha nem törődünk a pszichológiai, intellektuális, érzelmi és spirituális aspektusaink fejlesztésével, akkor mindezek alulfejlettek és éretlenek maradnak. Akár most is lecsekkolhatod: Ha férfi vagy és nem nagyon foglalkoztál ezekkel az aspektusokkal eddig, akkor biztos lehetsz benne, hogy az adott oldalad éretlen. Mindegy vágjunk bele! Ezt a listát a telefonomba gépeltem, miközben a megrendelt Thai ételre vártam. Hirtelenjében csináltam, úgyhogy nincs külön sorrendbe szedve, és azt sem gondolom, hogy feltétlenül teljes. Még egyszer átgondolva, és őszintébben azonban azt gondolom, hogy egészen teljesnek mondható, csak alázatos voltam :-) Ez azoknak a tulajdonságoknak a listája, amiről őszintén azt gondolom, hogy egy érett férfinek rendelkeznie


1. Légy félelemnélküli! Ez nem azt jelenti, hogy nincsenek félelmeid, hanem azt jelenti, hogy elismered a félelmeidet és túllépsz rajtuk. Az igazi férfi nem tagadja a félelmeit, a sebezhetetlenség maszkját tartva maga elé, hanem kész arra, hogy szembenézzen a félelmeivel és dolgozzon rajtuk. Megvan a bátorsága ahhoz, hogy megtegyen olyan dolgokat, amik ijesztőek a számára, ha a helyzet azt hozza. Az igazi férfi tudja, hogy a félelemnélküliséghez vezető útnak soha sincs vége. 


2. Légy kitartó! Egy férfi legyen egyidejűleg rugalmas és megbízható is. Ha szükséges, akkor bármikor legyen hajlandó elölről kezdeni mindent. Bármi megtörténhet: leég a háza, nincs termés, elveszíti a munkáját, a felesége elvetél, még ha gyász is éri, mindent újrakezd. Az igazi férfi elfogadja a sorsát, de nem válik az áldozatává. 


3. Élj, beszélj és hallgass szívből!  Az igazi férfi nem rejti véka alá az érzelmeit és a szándékát. Nem fél gyengédnek vagy akár szomorúnak lenni. Kapcsolatban van az érzelmeivel és képes kifejezni őket. Elég bátor ahhoz, hogy megélje az álmait és képes arra, hogy együttérzéssel meghallgasson.


4. Uralkodj a dühödön! Az igazi férfi uralja a haragját, és férfiúi együttérzéssé alakítja át. Dühös lehet, hirtelen, határozott és bátor. A dühe elősegíti a jelenlétét és mások jelenlétét. Nem megalázó és pusztító típusú harag. Az utóbbi akkor történik, ha a harag rabszolgái vagyunk, és az a gyáva haragja, amivel a kissebbrendűségi érzését próbálja kompenzálni. Ez ugyanolyan szomorú, mint amikor valaki egyáltalán nincs kapcsolatban a haragjával. Elkezd macsózni és elveszíti a hatalmát. Más férfiak nem veszik komolyan. A nők egy mérföldről megérzik az éretlen dühöt és a macsóságot és nem találják vonzónak. Az érett düh viszont rendkívüli vonzerőt képvisel. 


5. Légy jelentőségteljes! Ne sikeremberré próbálj válni, hanem az értékek emberévé! Ezt Einstein mondta. Azt gondolom, hogy ez igaz és fontos is. Ha a napjaidat azzal töltöd, hogy csinálsz valamit, amiből megélsz, de lényegében semmi értelme, akkor az értékes életedet pazarlod. Igen, még akkor is, ha olyan jól megélsz belőle, hogy évente két hónapot kalandos nyaralással tölthetsz és pazar éttermekben étkezel, még mindig pazarlod az életedet. Egy igazi embernek van bátorsága ahhoz, hogy elhagyja a komfortzónáját azért, hogy őszinte erőfeszítéssel tegyen valamit az emberiségért. Az emberiség javáért cselekszik ahelyett, hogy az énképét védelmezné és a biztonság illúziójához ragaszkodna. 


6. Tudd a fajsúlyodat! Ez az élet egy utazás és mi mindannyian valahol az ösvényen vagyunk. Egy igazi férfi őszinte azzal kapcsolatban, hogy hol áll a saját fejlődésében. Nem játssza meg, hogy bölcsebb vagy fejlettebb, mint amilyen, de nem is kicsinyli le önmagát azért, hogy mások ne érezzék biztonságban magukat körülötte. Ismeri az erősségeit és a gyengeségeit és egyiket sem szégyelli. Tudja, hogy midig van min dolgoznia. Tudja, hogy min kell dolgoznia és hajlandó meghallgatni és tanulni azoktól, akik megtették ezt a munkát.


7. Légy sebezhető! Egy gyáva ember mindig próbálja elrejteni a gyenge pontjait, egy igazi férfi azonban dolgozik rajtuk. Képes és hajlandó feltárulkozni még a fájdalom közepette is. Azért sebezhető, mert az akar lenni. Azáltal, hogy minden pillanatban megnyílik, folyamatosan gyakorolja a bátorságát. Ez a módja, hogy legyőzze saját gyávaságát.


8. Szeress szenvedélyesen! Egy igazi férfi nem tart vissza semmit. Amikor szeretkezik, akkor szabadjára engedi minden nyerseségét és gyengédségét és mindenét odaadja a nőnek. nem jön zavarba az intimitástól. Olyan mélyen a magáévá tudja tenni a nőjét, hogy azt érzi, a lelkébe hatol bele. A szívét célozza meg, így a nő egyszerre érezheti magát hercegnőnek és pornósztárnak. 


9. Gyakorolj valamilyen harcművészetet! Amikor a helyzet megkívánja, minden férfinak képesnek kell lennie megvédeni a feleségét, gyerekeit és a becsületét. Ahogyan a gyerekeinket is megtanítjuk úszni, nehogy vízbe fulladjanak, egy férfinek is kell rendelkeznie legalább annyi harci ismerettel, hogy vészhelyzet esetén be tudjon húzni valakinek. Egy igazi férfi elég időt töltött a ringben vagy a dozsóban ahhoz, hogy lefegyverző legyen a jelenléte. Nem pánikol be, nem provokálható könnyen, van ereje és ügyessége.


10. legyen humorérzéked! Ne vedd magadat halálosan komolyan :-) Egy igazi férfi egyszerre van tudatában az élet végtelen fontosságának és jelentéktelenségének is. Látja a kudarcait és hibáit és tud rajtuk viccelődni. Mivel tudja, hogy az énképe az csak egy kép, nem érzi úgy, hogy meg kell védenie ezt a képet. Egy feszült helyzetet fel tud oldani egy tréfával, de nem az az éretlen viccelődő, aki a humort helytelenül az intimitás kerülésére vagy az intenzitás megtörésére használja. Ez igazi férfinak van képessége arra, hogy fénybe borítsa a környezetét. Az igazi férfi magához öleli az életet.


11. Fejleszd a testedet, elmédet és a lelkedet! Az igazi férfi odaadóan fejleszti e hármat. nem azért, hogy másoknál jobb legyen, nem azért, mert fél, hogy legyőzik, hanem azért, mert többet tud adni, ha egészséges és jelen van. Mivel törődik a testével, ezért fitt és erős, mivel törődik az elméjével, ezért okos és intelligens, és mivel törődik a lelkével, bölcs, meleg és együttérző. Az igazi férfi tudja, hogy a teste és az elméje halandó, de a szeretet, amit kimutat az élete során, az maradandó.


12. Légy igazi! végső soron az igazi férfi tudja, hogy ő csak egy pasi. Mindezeket a dolgokat azért csinálja, mert ez ő: egy férfi. Szeret más pasikkal lógni, lehet, hogy sörözik foci közben, szereti a nőjét és teljes szívből dolgozik. Alapjában véve csak próbálja megtenni a legjobbat, ami tőle telik, hogy a legtöbbet kihozza az életből, és jól érezze magát, miközben ezt teszi. Az izzadsága őszinte, a szíve nyitott és a háta egyenes.

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Ezek szép gondolatok az "igazi férfiról", de ha mélyebben belemegyünk, belegondolunk, ismét csak az elvárások és a maximalizmus
bukkan fel, amely valjuk be, nem igazán felszabadítólag hat az emberre. Ismét egy újabb "börtön", nemhiába, kreatív az elme.
Ha létrehozunk célokat, megalkotjuk vele az elvárásokat is.
Ez egy nagyon éles határvonal. Hasonlóan, mint az őrült és a zseni esetén, csak egy hajszál választja el a kettőt, de mégsem mindegy mejik oldalán is vagyunk, ennek a hajszálnak. Sajola