2012. február 1., szerda

A gyakorlás tízparancsolata

Na újabb tizes lista az Elephant Journalból, ez talán valamivel praktikusabb, mint a "Szépség" :-) Vastag betűvel az eredeti cikk, utána az én kósza gondolataim :-)




1. Légy szorgalmas. Keményen kell dolgozni gyakorlás közben. Vannak olyan mítoszok, hogy egyszer majd könnyű lesz a gyakorlás. Ez nem igaz. Sohasem lesz könnyű. Minden egyes eredményért meg kell küzdeni, némelyikért többször.  


2. Légy türelmes a testeddel és az elméddel. Bízz benne, hogy minden el fog jönni, amikor készen állsz rá - nem amikor azt gondolod, hogy készen állsz, hanem amikor tényleg kész vagy. És ez nem csak a pozitív vagy kellemes dolgokra igaz. A kellemetlen, fájdalmas leckék is akkor jönnek, amikor készen állsz rá, ezt sohase feledd. És általában  mindig azt gondolod, hogy azokra még nem állsz készen.

3. Sohase hasonlítsd a gyakorlásodat másokéhoz. Nem tudod, hogyan jutottak el odáig. A te gyakorlásod csodálatosan és egyedülállóan a tiéd, mint ahogy másoké is. Azért nem tilos másoktól inspirációt meríteni és célokat kitűzni, de valóban, minden egyes gyakorló genetikai és morfológiai adottságai és mentális eltökéltsége az ő egyéni karmájának a kikristályosodott összessége, amit nem könnyű egy az egyben lemásolni, és nem is kell.

4. Ne félj elesni. Így tanulsz. Állj fel, és próbáld meg még egyszer. Állj fel százszor, meríts erőt a földtől, amelyik a legjobb támaszod gyakorlás közben. Ezért veszünk menedéket a Földanyánál minden gyakorlás végén a savászanában.

5. Ne szabj magadnak határidőket! A célok jók, de a határidők nem. ha el akarod érni a lábujjaidat (a fejeddel :-)))), akkor gyakorold minden nap. Nem lényeges, hogy hat nap vagy hat hónap alatt lesz meg. Azért néha nem rosszak a határidők, különben az ember hajlamos arra, hogy túl engedékeny legyen magával, aztán sohasem éri el a célt :-)


6. Ne várj holnapig! Csináld meg most, mert holnap meg azt fogod gondolni, bárcsak elkezdted volna ma. A "Majd holnap gyakorolok" néha azt jelenti, hogy "Sohasem gyakorolok", és az nem jó. A jóginak a MOST-ban kell élnie.

7. Töröld a "Lehetetlen" szót a szótáradból! Bármikor is tűnik úgy, hogy valami lehetetlen, hidd el, hogy nem az. A lehetetlenek tűnő feladatokat is meg lehet közelíteni kis lépésekben, csak a megfelelő hit kell hozzá, hogy egyszer el fogod érni a célt.


8. Tarts ki! Ne add fel! Bármit is csinálsz, ne add fel! Ha zátonyra futsz, küzdj tovább! ha arcra esel, állj fel! Ha végre megvan egy póz, folytasd tovább! Soha ne állj le! Hát igen. A gyakorlásnak sohasincs vége, mindig van hová fejlődni. Ez egy olyan út, amelyre, ha egyszer rálépünk, egész életünkben járni kell rajta, legalábbis úgy van értelme.

9. Emlékezz rá, hogy csodálatos vagy! te vagy a fény, a szeretet, az erő. Minden, amire valaha is szükséged lesz, már eleve benned van. És ha kételkedsz ebben, akkor olvasd el ezt újból és újból! Na megint jön az amerikás New Age-kulimász. Valahogy nekem úgy tűnik hogy rendkívül szeretethiányosak és önbizalomhiányosak odaát az emberek, ha állandóan ilyen szlogenekkel kell őket agybamosni. De az igazság az, hogy aki lúzernek született, az általában annak is fog meghalni, aki meg felismeri önnön értékeit, az maximum elmegy motivátornak vagy life coach-nak :-) De azért olvassuk el, újra és újra, hátha :-). 


10. A jóga nem arról szól, hogy tudsz-e egyensúlyozni a kezeden vagy a fejed mögé tudod-e rakni a lábaidat. A jóga a légzésről szól, és arról, hogy mélyebb kapcsolatba kerülj önmagaddal. A fizikai gyakorlás szép, de ami igazán szép, az az, ami belül van. Szerintem meg a kettő nem zárja ki egymást, és az tud igazán a légzésére koncentrálni, aki a legnagyobb kihívást jelentő ászanák közepette is képes a mély, tudatos légzésre. A legjobb hely, ahol mélyebb kapcsolatba kerülhetünk önmagunkkal, messze a komfortzónánkon túl helyzekedik el.

Nincsenek megjegyzések: