2012. július 2., hétfő

10 lépés a boldogságig

A jómúltkorában idéztem egy 30-as listát, hogy mit kellene abbahagyni, ha boldogok akarunk lenni. Nos, most itt van egy tizes lista, és még ha esetleg nem is sikerül holnapra mind a tizet megvalósítani, már eggyel is jól járunk szerintem. Mint mindig, most is azt mondom, hogy a boldogság hozzáállás kérdése, azt pedig lehet fejleszteni. Az eredeti cikk Robert Piper tollából származik, és a napokban jelent meg az Elephantjournal.com-on, egyik kedvenc online magazinomban. A másik a Mindbodygreen.com, ahonnan szintén rendszeresen szoktam cikkeket idézgetni. Na lássuk akkor a listát, és hogy mihez tudunk kezdeni az egyes elemekkel!


1. Hagyd abba a panaszkodást! Aki állandóan panaszkodik, és ezáltal szeretne sajnálatot, vagy legalább figyelmet kicsikarni másokból, azt én energiavámpírnak szoktam nevezni. Szívesen adok az energiámból másoknak, de azt általában nem hagyom, hogy élősködjenek, és szívesebben inspirálok olyanokat, akik hajlandóak valami pozitívat is kezdeni az életükkel, és ha problémájuk van, akkor a megoldást keresik, nem pedig az önsajnálatban fetrengenek.


2. Hagyd abba az ítélkezést! Véleménye mindenkinek van, és egy negatív vélemény az esetek többségében nem segítő szándékú, főleg, ha nem is azzal közöljük, akiről alkottuk. Az az érzésem, hogy ahogyan az ember araszol előrefelé az önmagismerés útján, egyre inkább belátja, hogy nem az a feladata, hogy állandóan ítélkezzen mások felett. Mindenki élje az életét úgy, ahogy neki tetszik, de nekünk a saját értékrendünkön és életcéljaink megvalósításán kell fáradozni, nem pedig mások kritizálásával tölteni az időt.


3. Ne kerüld a félelmeidet! Mindenki életében vannak félelmetes dolgok, amik elől egész életében menekül. Erről is beszéltem már korábban, hogy a félelmeink megölik a boldogságunkat, és megmérgezik az egész életünket, és a kapcsolatainkat is. A jóga útja bizony nagyon sokat segíthet a félelmeink tudatosításában, sőt, segíthet szembenézni velük és legyőzni őket. Sokszor félelemből nem merjük követni a szívünket. Persze rizikó az mindig van, de csak a lúzerek nem vállalnak kockázatot, mivel ők nem is nyernek soha, így számukra nincs is tét.


4. Ne légy túl szigorú önmagadhoz! Az előző ponthoz kapcsolódóan azért jegyezzük meg, hogy a túlzott szertelenség és felelőtlenség nem a boldogság útja, de a folyamatos önmarcangolás, és a tökéletesség hiábavaló kergetése sem. Ha túl tökéletesek akarunk lenni, és nem jön össze, akkor meghasonlunk önmagunkkal, és nem tudunk sem azok lenni, akik igazán vagyunk, sem azok, akiknek képzeljük magunkat. Amikor nem akarunk tudomást venni a tökéletlenségeinkről, akkor eleve megfosztjuk magunkat a lehetőségtől, hogy dolgozzunk rajtuk.


5. Ne légy negatív! A vonzás törvénye ebben az értelemben is működik, vagyis ha folyamatosan a negatív dolgokon koncentrálsz az életedben, akkor azok mindent be fognak tölteni, és kiszorítják a pozitívakat. Ha jobb akarsz lenni, akkor találd meg magadban a pozitívumokat, és azokon dolgozz! Ha pozitív kapcsolatot akarsz kialakítani másokkal, akkor tedd ugyanezt! Változtasd meg a nézőpontodat, és megváltozik körülötted a világ! És ez nem amolyan The Secret-es ezó duma, hanem ez a jógikus látásmód! A lélek azt tükrözi vissza, amit beleteszünk, vagy mögé teszünk :-).


6. Ne törődj azzal, hogy mások mit gondolnak rólad! Persze ez nem egyenértékű azzal, hogy soha, senkire ne hallgass, mert az csak a kivételes lángelmék esetében működik :-) De jól válogasd meg, hogy ki az, akit a bizalmadba fogadsz, és akinek adsz a véleményére, vagy útmutatására! A többiek általában úgyis a saját kicsinyes, negatív szintjükre próbálnak lehúzni, és elpusztítani benned a kreativitást vagy bármit, amivel esetleg többnek látnak önmaguknál. 


7. Ne aggódj az apró-cseprő ügyeken! Az ember hajlamos szétdarabolni a figyelmét, ez a viksipta (szétszórt) tudatállapotból fakad. Meg kell tanulnunk a helyes fontossági sorrendbe állítani a dolgokat az életünkben, és ehhez sok bölcsesség kell! A legjobb dolog pedig az, ha jelen vagyunk a most-ban, mert akor tudjuk minden pillanatból kihozni a maximumot. Tervezz, tedd meg az erőfeszítést, az eredményt viszont bízd a Sorsra, hiszen te megtettél minden tőled telhetőt!


8. Ne akard, hogy mindig igazad legyen! A boldog ember nem rest néha beismerni, hogy tévedett, és empatikusabban, nyitottabban hozzáállni mások véleményéhez, perspektívájához. Hiszen ha valakit boldoggá akarsz tenni, akkor azt úgy tudod megtenni, ha tudsz az ő szemével és szívével látni. A túlzottan makacs és önfejű emberek körül túl sok a konfliktus, mert rá akarják erőtetni másokra az elképzeléseiket, és irtó sok energiájuk megy el arra, hogy olyen helyzetet teremtsenek maguk körül, ahol nem ütközhetnek ellenállásba.


9. Ne hibáztass másokat! Ez megint egy klasszikus példája annak, amikor nem akarunk felelősséget vállalni a tetteinkért, a döntéseinkért és az életünkért. Egy áldozat nem lehet boldog, maximum a sajnálat tárgya. Éspedig a legtöbben azt sajnálják benne, hogy nem tud más szerepet elképzelni magának, mint a szenvedő alany szerepét. Válassz olyan körülményeket magadnak, amilyeneket szeretnél, és ha nincsenek, akkor teremtsd meg! Így leszel sikeres és boldog is.


10. Ne élj a múltban vagy a jövőben! Ha mindig a múlton merengesz, vagy a jövőről álmodozol, akkor állandóan lemaradsz a jelen pillanatról, pedig minden a Most-ban türténik! A múltban már csak emlék, a jövőben még csak ábránd. Az egyetlen valóságos és örökérvényű pillanat a most, éld meg hát teljes mélységében, és teljes fókusszal! A többi meg majd csak lesz valahogy! 


Ennyit mára, azt hiszem, van elég házi feladat azok számára, akik eldöntötték, hogy tudatosabban szeretnék megélni teljes potenciáljukat. One Love Yoga! :-)


   





Nincsenek megjegyzések: