2012. július 6., péntek

Bruce Lee megmondja...

És végre egy életedző, aki nem csak osztotta az észt, hanem meg is mutatta, hogyan kell csinálni! persze erre is lehet kifogást gyártani, hogy "Én nem vagyok Bruce Lee, meg Chuck Norris sem, és ezért nem tudom elérni azt, amiről álmodok." Én azt hiszem, hogy a hitetlenség és a pesszimizmus még nehezebben kezelhető, mint a naiv vakhit, mert az legalább mozgatja az embert valami felé, még ah néha messze is kerül a valóságtól. A céltalan, depressziós ember viszont sem a spiriben, sem az anyagi világban nem viszi semmire, így tulajdonképpen semmi más nem is marad a számára, mint az önsajnálatához ragaszkodni és sajnáltatni magát. Na nézzük akkor az öt elvet, amelyekkel Bruce Lee szerint mindenki sikerre tudja vinni az életét, ha akarja. Csak akarni kell, mert ha nem akarod, és nem alkalmazod, akkor tutira nem fog működni. A kudarc mindenkinek borítékolható, aki arra van ráállva.


1. Tanulj annyi forrásból, amennyiből csak lehetséges.


Nincs új a nap alatt - ezt szokták mondani, vagyis bármilyen gondolat, módszer, technika stb., amit az ember ki tud találni, valakinek a fejében már bizonyára megfordult korábban. Főleg, ha nem technológiáról beszélünk, hanem humanisztikus témákról. Ha bármiben is fejlődni szeretnél, akkor tanulj kinél többet, és ne korlátozd az információ forrásait, mert sohasem tudhatod, hol találsz valamire, ami értékes lehet a számodra. "Alkalmazd azt, ami hasznos, utasítsd el azt, ami haszontalan, és tedd hozzá azt, ami a sajátod." (Burce Lee) Én így vagyok a jóga-oktatásommal, a gyakorlásommal, és a spirituális útkeresésemmel is. Ami másnak működik, az nekem nem biztos, vagy lehet, hogy nem ugyanúgy. A lényeg az, hogy szintetizáljuk, és létrehozzunk egy praktikus, működő végeredményt. Ezzel mi is előbbre leszünk, meg a világ is. 


2. Törd meg a szabályokat!


Mindig vannak szabályok, amelyeket a legtöbb ember kőbe vésett szentírásnak tekint, de az igazság az, hogy csak félelemből ragaszkodunk hozzájuk, mert biztonságban érezzük magunkat a korlátok között. De mindenki, aki valamire vitte az életben, túl mert lépni a társadalmi elvárások korlátain, és olyasmiket tett, amire mindenki azt mondta, hogy lehetetlen, tilos, nem szabad, vagy nincs értelme. "Minden rögzített keret képtelen az alkalmazkodásra és a beilleszkedésre. Az igazság túl van minden rögzített kereten." (Bruce Lee). Ha igazán meg akarjuk találni önmagunkat, a magunk útját, akkor merni kell olyan területre is lépni, ahol előttünk még talán soha, senki nem járt.


3. Hozd felszínre a valódi képességeidet!


"Egészen gyermekkoromtól kezdve ösztönös késztetést éreztem a fejlődésre és növekedésre. Számomra egy minőségi emberi lény célja és kötelessége az, hogy őszintén és becsülettel kihozza a maga potenciálját." (Bruce Lee)


A képlet egyszerű: találd meg azt, amivel igazán szeretsz foglalkozni, és hozd ki magadból a legjobbat! Ha az első ponton elbuksz, vagyis nem abba fekteted az energiát, ami igazán érdekel, akkor úgysem fogod tudni szívvel-lélekkel végezni. A másodikban is lehetnek nehézségeid, nem is kicsik, mert néha akár az egész világgal szembe kell nézned. A világ nehezen tűri a sikeres embereket, mert az egy anomália, "hiba a Mátrixban". "Ha nekem nem sikerül, nehogy már neki sikerüljön!" - ez az általános hozzáállás. Ha viszont nem törődsz azzal, hogy ki hogyan akadályoz vagy próbál lehúzni a saját szintjére, akkor lépésről lépésre közelebb kerülsz az álmaid megvalósításához, és végül a világ is beemel az ikonjai közé, mert titkon mindenki szeretne sikeres lenni, csak nem hisznek abban, hogy nekik is sikerülhet. Minden nap tegyél legalább egy kis lépést, amivel fejlődsz, és előhozod a benned rejlő potenciált!


4. Ne hallgass másokra!


nagyon jól meg kell válogatni, hogy mások kommunikációja, megynilvánulásai hogyan hatnak ránk. Ez az egyéni pszichológiánktól is függ, de egy született harcos még attól is lelkesebb lesz, ha kinevetik, vagy lenézik, vagy azt mondják rá, hogy úgysem fog sikerülni az, amit el akar érni. Ilyenkor feláll, megrázza magát, végighúzza a jobb hüvelykujját az orrnyergén, ahogy Bruce Lee szokta, és parázsló szemekkel azt mondja: "Watch me!" - és addig küzd, amíg el nem éri a győzelmet. "Nem azért vagyok ebben a világban, hogy az elvárásaidnak megfeleljek, te pedig nem azért vagy itt, hogy az enyémeknek megfelelj." (Bruce Lee).


5. Nincsenek határok!


1970 január 9-én (pontosan egy évvel a születésem előtt) Bruce Lee leült, és írt magának egy levelet: "Én, Bruce Lee, leszek az első, legmagasabban fizetett ázsiai szupersztár az USA-ban. Cserébe a legizgalmasabb előadásokat fogom nyújtani, és a legjobb minőséget adom színészként. 1970-től kezdve világhírre fogok szert tenni, és 1980 végéig 10 millió dollárra fogok szert tenni. Úgy fogok élni, ahogy szeretnék, és elérem a belső harmóniát és boldogságot." - utána borítékba tette a levelet, leragasztotta, és ráírta, hogy "Secret". Ez az igazi titok! Bár három év múlva meghalt, addig többé-kevésbé meg is valósította azt, amit szeretett volna. "Ha mindig lekorlátozol mindent, amit teszel, fizikailag vagy más értelemben, akkor ez kiterjed a munkádra és az életedre is. Nincsenek határok, Csak szintek vannak, és nem szabad megrekedni valamelyiken, túl kell lépni rajta." (Bruce Lee) Szóval, döntögessük a határainkat, és főleg a magunk vagy mások által kiszabott korlátokat, éljen a szabadság!







Nincsenek megjegyzések: