2012. július 30., hétfő

Balaton fejell lefelé

Pénteken autóba ültünk Orsival, és nekiindultunk a Balatonnak. Keszthelyre voltunk hivatalosak ashtanga workshopra, de előtte még egy nap pihenőt is beiktattunk. A Festetics kastélyban kaptunk egy szobát, a cselédszinten :-). Ledobtuk a cuccainkat, ás irány a strand, ahol meg is találtuk a legnagyobb napzóstéget, majd pár órát aszalódtunk rajta. Közben bementem ugyan a vízbe, de el is vágtam egyből a sarkamat egy kagylóval, úgyhogy inkább napozás volt, meg némi fekvőtámasz, haserősítés stb. Estefelé visszamentünk a kastélyba, és nyomtunk még egy naplementés ashtangát a kastélykertben. 


Szombaton reggel 8-kor kezdődött a workshop a Harmónia Háza jóga- és egészségstúdióban. Móni, a stúdió vezetője, illetve Zsuzsa, aki már sokat járt hozzánk Pestre is az Atmába, mintegy tíz embert hoztak össze, akik szerettek volna alaposabban megismerkedni az ashtangával. Elméleti bevezetővel kezdtem a nyolc lépcsőfokról, a triszthánáról és az uddzsájíról. Utána lassacskán elkezdtük a napüdvözleteket és a gyakorlást, és délig a návászanáig jutottunk. Jó alaposan leizzadt a társaság, pedig nem is volt fűtés, és lassan haladtunk az ászanákkal. Még Orsinak is új élmény volt 15-20 légzésig kitartani a pózokat, miközben az összes anatómiai részletet elmagyaráztam :-).


Délután még egy kis strand, amibe most már egy úszást, és egy kis vízibiciklit is belevettünk. Én csúszdásat akartam, de sima napozós volt már csak bent. Azon készült a kép is. A workshopon egy profi fotós lány kattingatott végig, remélem, majd azt is megkapjuk hamarosan. Öt felé gyakoroltunk egy kettes sorozatot a stégen, az emberek kíváncsiskodva néztek. Egész szép látványt nyújtott a Balaton fejjel lefelé nézve (tudom, az orrhegyemre kellett volna nézni :-)). Este még megnéztük az Experidance tánc-társulat 1001 év című darabját, ügyesek voltak. Szálkásak, szépen egyszerre mozogtak, még náhány akrós és hip-hop elemet is belevettek, de néptáncos tenyér- és bokacsapkodás az aztán volt rogyásig!


Vasárnap reggel az egyik hölgy nem jött, neki úgy látszik elegendő volt egy nap is a workshopból. A többiek tettre készen ismét nekikezdtek. Az elméleti részben az egyes sorozat hatásairól, és a három bandháról beszéltem, majd némi bandha-gyakorlat után nekiálltunk, hogy lenyomjuk a tegnap tanultakat, most már folyamatában, vinyászákkal és öt-öt légzésig kitartva. 


A návászanáig néhány nehezebb pózt kihagytunk, a sorozat második felén viszont részletesen és lassan mentünk végig ismét, a nehezebb gyakorlatoknál mindenkinek adtam alternatív helyettesítő lehetőségeket. A kartámaszok és a teknős némi nehézséget okoztak, de azért hősiesen végig küzdött mindenki. Azt szokták mondani, hogy a jógában erőfeszítés nélkül kell gyakorolni, én pedig azt szoktam mondani, hogy mire oda eljut az ember, addig még nagyon sok erőfeszítést kell tenni :-). A hídnál csináltunk néhány rávezető gyakorlatot, utána végigmentünk a befejezőkön, és relaxáltunk egyet. A workshop után volt egy kis dinnye-parti, majd ismét irány ki a stégre. 


Mindenki vihart jósolgatott, de azért sikerült napoznunk vagy ötig, utána pedig elmentem edzeni a szabadtéri gyúrós játszótérre, ami a strand melletti parkban volt. Közben kezdett befelhősödni, feltámadt a szél is, úgyhogy hatkor tényleg jobbnak láttuk kocsiba ülni, és visszamenni a kastélyba. Még egy kis vacsora, azután indulás hazafelé, hétfőn kezdődik az újabb munka/jógahét!  

Nincsenek megjegyzések: