2012. július 12., csütörtök

Halhatatlanok

Az Atma Center órái a közhiedelemben és a többi jógastúdió kínálatának viszonylatában is a "brutális" jelzővel híresültek el. Mindazonáltal tegyük hozzá, hogy eddig mindenki túlélte őket, a túlsúlya és a fizikai állóképessége mértékétől függetlenül, és szerintem a legtöbben ezzel a gondolattal lépnek ki az óráinkról: "Ha ezt túléltem, akkor bármi jöhet, és most tettem egy nagy lépést az egészségem visszaszerzése érdekében." Cáfoljatok meg, ha nem így van :-) Félreértés ne essék, nem azt akarom állítani, hogy ez az egyedüli helyes és üdvözítő megközelítés a jógában, és semmi bajom nincs az olyan oktatókkal, illetve gyakorlókkal, akik az óvatosság, mértékletesség, a körültekintő tudatosítás és jóleső kiüresedés elvét tartják szem előtt. A kérdés ugyanis a "jóga és fogyás" témakörében vetődött fel, aminek megvilágítására a megint csak szűkösnek bizonyuló 1500 karakteres drazsé-formátumban a Hello Inside kért fel. Nos, itt a link mögött a rövidke szösszenet, utána pedig beidézem Regősvölgyi Regina véleményét, akit szintén nagy tiszteletben tartok, mint vinyásza flow oktatót, de Isten engedje meg nekem, hogy eltérjen tőle a véleményem, és ne legyek annyira halálosan óvatos, mert még én magam halnék meg a végén az unalomtól jógaóra tartás közben :-)

"Mivel a Purnam yoga & selfness Központban hamarosan indulnak a kimondottan túlsúllyal küzdők számára felépített jóga foglalkozások és a hetekben elég sokat foglalkoztunk a módszer kidolgozásán az órákat vezető Arany Judit jógaoktatóval, engedjetek meg néhány gondolatot ezzel kapcsolatban. Azokból a tapasztalatokból kiindulva, amelyeket megosztott velem, nem merném egyértelműen kijelenteni, hogy a túlsúly legtöbb fajtája esetén a dinamikus mozgás beválhat. Egyrészt azért nem, mert a túlsúly egyébként is esetenként extrém terhelést jelent az ízületeknek, ha még dinamikus mozgással, ezt a terhelést fokozzuk is, az nem biztos, hogy mozgásszervi szempontok szerint biztonságos, vagy a legkisebb mértékben is kellemes élmény annak, aki eleve nincs hozzászokva a mozgáshoz, sem a megterheléshez, hiszen részben ez játszott szerepet elhízásában. Nem tűnik reálisnak számomra, hogy tegnap valaki még nem mozgott semmit, ma pedig lefutja a maratont...A másik kétség a melegben végzett gyakorlás kapcsán merült fel bennem. A túlsúly által egyébként is megterhelt szívet tovább terhelve a melegben végzett, számára szokatlan dinamikus mozgással, hááát...félek ez életveszélyes lehet, mondjuk a képi illusztrációban feltüntetett méretekkel rendelkező hölgynek. Aligha kivitelezhető számára egy melegben végzett dinamikus jógaóra. Megjegyezném, hogy a melegben végzett gyakorlás főként folyadékvesztéssel jár, amit pótolni kell. Ha már így gondolkodunk, a hidegben végzett gyakorlás elvileg sokkal több kalória felhasználásával jár, hiszen a testnek a fűtéshez több energiára van szüksége, mint a hűtéshez... Ha valaki túlsúllyal jógázni kezd azt gondolom felelősségel nem szabad beledobni egy hot yoga órára, csak mert ott majd izzad. (A zsír nem a melegtől olvad, mint a serpenyőben...) A lustaság, mozgáshiány vagy a táplálkozási probléma csak felszínes okai a túlsúlynak, inkább vele járó tünetek, következmények. Állhat a hátterében emésztőszervi probléma, anyagcsere zavar, hormonprobléma, szívprobléma, pszichés zavarok, amely mind más-más jógaterápiát igényelnek. Ahhoz, hogy egy duci, vagy túlsúlyos személy megfelelő kezekbe kerülhessen célszerű állapotfelmérés és kivizsgálás után meghatározni a számára megfelelő jóga típust, s kialakítani a számára megfelelő gyakorlat módosításokat, hogy a kezdeti nehézségek a jógaórán, ne újabb kudarchoz vezessék, hanem fokozatosan megérezve határait és az azokban benne rejlő lehetőségeit, lépésről lépésre haladva küzdje le az akadályokat, amelyeket maga köré emelt."

Na akkor pontonként:

1. Nem jó a dinamikus mozgás a túlsúlyosaknak. Én egy csomó kövér embert láttam kangoozni, zumbázni, aerobikozni, futni a Szigeten, meg súlyzós edzéseket végezni. És nem haltak bele. Viszont lefogytak. Rendben, esete válogatja, tényleg van olyan, aki súlyos mozgásszervi problémákkal küszködik, de az általános esetben azért egy 100 kilós anyuka jön-megy, mos, főz, tereget, bevásárló szatyrokat cipel, szóval nem kellene megriadnia attól, hogy 21 légzésenként pózt kell váltania, vagy meg kell csinálnia egy pár vinyászát. Ha nem megy és fáj neki, az persze más, de én a túlsúlyosak java részéből inkább kihajtom a lelket, különben elkezdenek panaszkodni, hogy nem olvad a zsír :-)

2. Tegnap valaki nem mozgott semmit, ma lefutja a maratont. Egy jógaóra azért nem maraton, és közben meg lehet állni pihenni, ha túl sok. Láttam már ilyet, volt, aki ki is ment, de utána visszajött, és ma karcsú, egészséges és boldog. Mert nem adta fel a küzdelmet. Ha egy túlsúlyos embert eleve beteszek a tepsibe (értsd: koporsóba) és meggyőzöm, hogy neked komoly problémáid vannak, és kb esélytelen, hogy lefogyjál, azzal szerintem nem sokat segítettem neki. És ne feledjük, hogy a legtöbb ember egy, két, maximum három hónap alatt látványos eredményeket szeretne, mert nincs több akaratereje és türelme. Tudom, hogy tartós életmód- és szemléletváltásra lenne szükség, de hát azért legyünk realisták, nem tudjuk mindenkinek gombnyomásra megváltoztatni a gondolati sémáit.

3. Nem szabad bedobni egy hot yoga órára. Nos, én is foglalkozom túlsúlyosokkal, és sokuknak igenis a vízvisszatartás az egyik probléma. Vagyis nem árt, ha megtanul izzadni. Ha szívproblémája van, az más, de szerencsére a ketyere mindig időben jelez, és akkor lehet pihenni és kimenni egy kis levegőt szívni. A kalóriafelhasználást pedig mértem, 36 fokos hot órán ugyanaz a mozgás 1.5-ször több kalóriát igényel, mint normál teremben. Vagyis az az állítás, hogy hidegben több kalória ég, egyszerűen nem állja meg a helyét. A többletmunka persze nem az izmokra, hanem a szívre hárul, de mint tudjuk, a kardió a legjobb zsírégető mozgás, és a sportolók is izzasztóruhában szoktak edzeni, ha fogysztani akarnak. A folyadékpótlás és a szív fokozatos edzése persze fontos, ezt nem tagadom.

4. A zsír nem a melegtől olvad, mint a serpenyőben. Dehogynem :-) Saját tapasztalatom is az, hogy a zsír jobban olvad a melegben, bár nyilván az összefüggés közvetett. És nem csak az előbb említett plusz kardió terhelés miatt, hanem azért is, mert a zsírsavakba ágyazott méreganyagokat könnyebben tudja kiválasztani a szervezet, ha melegben van, ilyenkor ugyanis kitágulnak a szövetek és a csatornák, és a bőr pórusain keresztül is sok méreganyag tud ürülni. Ezt a tényt már régóta megfigyelték az ájurvédában. Engem például 40 fokos klímában locsolgattak forró vízzel, masszíroztak forró olajjal és homokkal Keralában, hogy jobban méregtelenítsen a testem.

5. Személyre szabott jógaterápia. Ez valóban értékes gondolat, és igaza is van ebben Reginának. Én nem is mondtam, hogy az Atma Center Hot jógaórái kínálnak megoldást minden lefogyni vágyó számára. De aki kipróbálja, bírja, és megtetszik neki, az meg hadd örüljön a karcsú derekának és a kockás hasának! Én is saját tapasztalatból beszélek, 87 kilóról fogytam le 63-ra, ás ha most nem lenne kocka hasam, akkor azt gondolnám, hogy nem tudok kompetensen segíteni másoknak is abban, hogy lefogyjanak. Ettől eltekintve nagyon sok sikert kívánok a Purnam fogyi-jóga programjához, és biztos is vagyok benne, hogy sok sikertörténet fog születni, mivel felkészült szakemberek várják majd az odalátogatókat. A kép pedig: 1kg zsír vs 1 kg izom. Ki melyiket akarja? :-)

2 megjegyzés:

Cat írta...

Szia! Bocs, hogy itt érdeklődöm, de az első sorozatot te nem oktatod? Felhívtam a termet és minden órádra azt mondták, hogy 2. sorozat megy már. Köszi

Gauranga Das írta...

Csak a szerda 7 órai haladó Ashtanga a 2. sorozat Budán, a többi mind egyes mindkét teremben.