2013. november 5., kedd

A diszkriminatív tudás

Újabb részlet Gregor Maehle Jóga-szútra magyarázataiból:

"4.26. tadá vivéka-nimnam kaivalja-prágbháram csittam 

tadá – akkor; vivéka-nimnam – hajlamos a diszkriminatív tudásra; kaivalja-prágbháram – hajlamos a kaivaljára; csittam – az elme.
Akkor az elme hajlamos a diszkriminatív tudásra, és a felszabadulás nincs messze.

Az „akkor” azt jelenti, hogy amikor az előző szútrában leírt keresés megszűnt. Ez nem azt jelenti, hogy elnyomjuk ezt a tudakozódást. Az, hogy tudni akarjuk az igazságot az élettel kapcsolatban, egy szent szomj, és sohasem szabad elnyomni. A jóga kezdőpontját jelöli, és az utunk csak akkor lesz sikeres, ha a szomjunk erős. Vjásza azt mondja, hogy az elegendő szomj jele az, hogy az arcunkat elöntik a könnyek, és a hajunk égnek áll, amikor végre hallunk a felszabaduláshoz vezető útról. A szomj természetesen véget ér, amikor eloltottuk. Csak az a megértés fogja eloltani, hogy a valódi természetünk az örök, feloszthatatlan tudat.

Amikor elkezd különbséget tenni az örök és az átmeneti között, a tudatról szóló elképzelés megszilárdul a gyakoroló fejében. Ez végső soron tartós diszkriminatív tudáshoz vezet, amihez az intellektusnak teljesen szattvikussá kell válnia. Amikor ezt elérjük, a végső szabadság már nincs messze. Ez a végső lépés meghaladja az erőfeszítésünket, de automatikusan vonzódunk felé.

Mivel a jóginak rendelkeznie kell befogadóképességgel és az elengedés képességével, egyes iskolák a felszabadulás végső szintjének elérését a Legfelsőbb Lény kegyének tudják be."

Nincsenek megjegyzések: