2013. november 20., szerda

Fejlett gyakorlás = fejlett személyiség?

Az alábbi cikket az Elephant Journalon találtam, és először én is vegyes érzelmekkel fogadtam, de mire a végére értem, elindított bennem egy-két gondolatot, úgyhogy most átadom nektek is, továbbgondolásra...

David Garrigues Ashtanga-jóga oktató és Joy Marzec filmkészítő beszélgetése.

Joy: Minden reggel és este David és én elmegyünk sétálni Philadelphia északi részének betondzsungelében. Ez a környék tele van nyomorgó amerikaiakkal, akik vagy nehezen jutnak munkához, vagy sok esetben fel is adták már. Az összes szemetével, elhagyott kosárlabda-pályáival, gyér növényzetével és reményvesztettségével együtt próbáljuk itt is felfedezni a szépséget. Ami gyakran azt jelenti, hogy a jógáról beszélgetünk. 
Az utóbbi időben sok tanítványod írt emailt neked arról, hogy mennyire nehéz ez a gyakorlás fizikailag és mentálisan, de a spirituális dimenzióról semmi említés. Mit gondolsz erről?

David: Először is, a spirituális része kissé megfoghatatlan, de ezt gondolom róla: Az egészséget három kategóriára szoktam bontani: fizikai, mentális és spirituális egészség. Ha az egyikkel rendelkezel, az nem garantálja, hogy a többivel is fogsz. Szóval például egészséges lehetsz fizikailag, de mentálisan nem... vagy mentálisan igen, de fizikailag nem... satöbbi. És bizonyos dolgok jobban kedveznek egyik vagy másik kategóriának. Ha pedig a jógát nagyon mélyen gyakoroljuk, például a hatha-jóga nagyon komoly gyakorlása a spirituális egészséget segíti elő. Ez az elsődleges célja, hogy elősegítse a lelki fejlődést. Ez egy eszköz, egy gépzeet, és ezt produkálja. Vagyis nem feltétlenül fejleszt fizikailag vagy pszichológiailag. Az az érdekes, hogy úgy látom, mindhárom kategóriának van durva és finom aspektusa is. Durva fizikai, finom fizikai, durva spirituális, finom spirituális, stb. és ebben a tekintetben láthatod az emberek különböző erőit és gyengeségeit, ha ezeket a kategóriákat vizsgálod.

Joy: Most mindenki felteszi magának a kérdést, hogy melyik kategóriában erősebb vagy gyengébb.

David: Ezt nem mindig olyan könnyű beazonosítani. Szóval ha valaki fizikai egészségre próbál szert tenni a hatha-jóga által, akkor nem a megfelelő eszközt használja. Vagy pedig ha pszichológiailag egészségessé akarsz válni a jóga által, akkor lassabban fogsz haladni. Mert elsősorban a spirituális egészséget szolgálja. És a legtöbb ember azért gyakorolja a jógát, hogy fizikai vagy mentális egészségre tegyen szert. 

Joy: Várjunk csak, ez azért erős kijelentés!

David: Egyáltalán nem erős! Nem azt akarom mondani, hogy nincsenek fizikai vagy mentális hatásai, de olyan, mintha egy kockát akarnánk áttolni egy kerek nyíláson. Ha egy mély jóga-gyakorlást a fizikai egészség elérésére akarsz használni, akkor egy kockát erőltetsz bele egy kerek nyílásba. És ugyanez igaz a mentális egészségre is. Nem fog működni. Valójában megmondom, mi fog történni: a gyógytornász rendelőjében, az akupunktúrás kezelőágyon vagy a pszichoterapeutánál végzed. Mert évekig gyakorolhatod a jógát, és nem leszel tőle fizikailag vagy mentálisan egészséges. Valójában még akadályozni is fogod magad az elérésükben, mert egy kockát akarsz bedugni egy kerek lyukba. 

Ha viszont a jógát spirituális gyakorlásra használod, és tudod, hogy te arra használod, és arra való, akkor egy golyót dobsz be egy kerek nyílásba. Ekkor megszűnik a feszültség, és nem a gyógytornásznál végzed, mert nem valami olyat próbálsz kihozni belőle, amire nem való. Ez egy nagyon fontos pont.

Ismered a mondásomat: "Minden tudásrendszer egyidejűleg a tudatlanság rendszere is". Ezért az oktatásom nagy részében nagyon részletes technikai ismereteket adok át a gyakorlás fizikai aspektusáról, mert megértem, hogy amikor próbálod spirituálisan fejleszteni magad, akkor az egyfajta őrület, hogy menet közben fizikai vagy mentális sérüléseket okozol magadnak.

És mentális sérülést okozhatsz magadnak azáltal, hogy elhanyagolod a pszichológiai fejlődést, még akkor is, ha az a spirituális fejlődésedet szolgálná. És ezért minden spirituális rendszerben van egy beépített tudatlanság is, mert nagyon gyakori, hogy nem fordítunk elég figyelmet a testünkre, amikor olyan spirituális célokat tűzünk ki, mint a meditáció, egy pontra szegezett tudat, vagy az ellenkezője is megtörténhet, és annyira komolyan veszed a test fizikai szépségét, hogy megfeledkezek a spiritualitásról. Mivel olyan sok időt töltök a test védelmezésével és az elme tisztázásával, gyakran megtörténik, hogy az emberek elkezdenek csak a testre és/vagy az elmére koncentrálni, mintha az lenne a végcél. Mintha a helyes ászana kivitelezése maga a jóga lenne. 

De ennél többről van szó. Az emberek gyakran azt gondolják, hogy ha nagyon jó az előrehajlításuk vagy a hátrahajlításuk, vagy hátra tudnak ugrani, az annak a jele, hogy a test egészséges. És ha nem tudok hátraugrani vagy gyenge vagyok, és nem tudok felállni a hátrahajlításból, akkor ez annak a jele, hogy nem vagyok egészséges.

Joy: De ez egy hiba.

David: Ez egy hiba, ami sokba kerül spirituálisan.

Joy: Igen, mert lehet, hogy valaki éppen fejlettebb spirituálisan annál, aki fel-le tud menni a hídba.

David: Igen, és olyan sok káros hatása van, ha így tekintünk a jógára. Ha azt gondolom, hogy jó a hátrahajlításom, szóval egészséges vagyok. Tehát valójában akadállyá válhat a spirituális fejlődésben az, ha tökéletes a testünk. Igaz? A Jóga-szútrában is van erről szó. Az egyik eredmény, amit az elme spirituális módon történő koncentrációjából kapsz, a kája-sziddhi. Mi az? A test uralása, a test tökéletessége, és még részletezi is, hogy mik a jellemzői.

Joy: melyik fejezet?

David: 3.46. Azt mondja, hogy a test tökéletessége a szépség, kecsesség, erő és agyémántkeménység.

Joy: Miért, ez nem így van?

David: Nem! Ezt nem 400 csaturanga végrehajtása által éred el. Nem ez a módja, hanem a klésák, a szenvedés okainak megsemmisítése által. Ha megfigyeled a viszonyodat a ragaszkodáshoz, ellenszenvhez, egoizmushoz és félelemhez. És azáltal, hogy megérted a benned rejlő spiritualitást és a hajlamodat, hogy figyelmen kívül hagyd azt.

Szeretnéd visszavonni az energiádat a fizikai aspektus hangsúlyozása által létrejött egyensúlytalanságból. Ez egy érdekes javaslat. Ez azt jelenti, ha tisztában vagy a prioritásaiddal, ha a jóga-gyakorlásodat spirituális gyakorlatként űzöd, akkor meg tudod érteni, hogyan használd ki optimálisan a fizikai előnyeit, amiből nagyon sok van.

Ezért hangsúlyozom az alapokat... Szúrja-namaszkára, álló pózok és fordított pózok. Azért hangsúlyozom őket, mert ezekkel kell dolgoznunk, hogy elérjük a bennünk rejlő spirituális természetet, és amiből fizikai hasznot is kaphatunk. 

Ha a gyakorlás fizikai hasznát akarnád előtérbe helyezni, akkor fizikai szempontból egyéb mérsékelt tevékenységekre is szükséged lenne a teljes fizikai egészséghez, vagyis mérsékelt sétára, erősítő edzésre, táncra, ott vannak ezek a kis kiegészítő emberi tevékenységek, amelyek elősegítenék a fizikai egészségedet.

Joy: Szóval azt mondod, hogy nem feltétlenül van szükségem a viparíta-salabhászanára ahhoz, hogy egészséges legyen a gerincem? Viccelek persze.

David: De ez egy szempontból így is van, mert mindenkinek más a teste. És egyes emberek gerince számára a viparíta salabhászana megfiatalító dolog lehet. Nem sok mindenkinek, de egyeseknek. 

Végül nem beszéltünk a mentális részéről, pedig az kulcsfontosságú. Amikor a testünkkel, a klésákkal dolgozunk, hogy képesek legyünk koncentrálni az elménket, az olyan dolgokat hozhat a felszínre, ami elősegítheti a pszichológiai gyarapodásunkat, vagy pedig bizonyos pszichológiai és érzelmi kérdések kerüléséhez is vezethet. De ki kell alakítanunk egy kapcsolatot azokkal a dolgokkal, amik a felszínre jönnek, és ha csak arra számítunk, hogy megcsináljuk a gyakorlásunkat és utána folytatjuk a napunkat, az azt jelenti, hogy nem foglalkozunk ezekkel a dolgokkal. 

Joy: Csak hogy tisztázzuk: nem azokról a gyakorlókról van most szó, akik kevesebb, mint négy éve gyakorolnak és a fizikai, pszichés és spirituális növekedésük teljében vannak, igaz?

David: Igen, igazad van. Kezdetben hihetetlen ütemben fog fejlődni a fizikai, mentális és spirituális egészségünk. Most viszont arról beszélünk, ami a kezdeti beindulás után történik. És ez azt jelentheti, hogy néhány év gyakorlás után jelentkeznek ezek a dolgok, amikre számos példát látunk. Látod, hogy valakinek csodálatos haladó gyakorlása van, de utána azt látod, hogy mennyire dühös vagy érzelmileg képtelen kezelni egy helyzetet. És én erről beszélek. Ott van egy űr, és ez azért van, mert az Ashtanga a spirituális fejlődést próbálja elősegíteni. Nem szükségképpen segíti elő a pszichológiai fejlődést és adóssá válhatunk,  ha nem törődünk kifejezetten a pszichológiai egészségünkkel is. Ugyanúgy, mint ahogy fizikai értelemben is eladósodhatunk, megsérülhet a térdünk, vállunk stb. Például tegyük fel, hogy depressziós vagy, és évek óta hatha-jógázol, de nem teszel jelentős előrelépést a depresszió leküzdésében, mert kiegészítő kezelésre lenne szükséged. Ez azért annyira érdekes a számomra, mert úgy gondolom, hogy a mentális egészség a legnehezebben elérhető. A hatha-jóga valószínűleg ebben a kategóriában a leghiányosabb.

Joy: Ez sok mindent megmagyaráz, nem? Sokszor hallani: "Tudom, a haladó gyakorlással nem jár együtt az, hogy kedves is valaki..."

David: Igen! A spirituális és a fizikai aspektust jobban fejleszti a jóga gyakorlása. Ami pedig az Ashtanga-gyakorlást illeti, az annyira erőteljesen fizikai, hogy könnyebben összhangba tudod hozni a fizikai és a spirituális aspektusát. A pszichológiai egészségre azonban nehezebb szert tenni a gyakorlás által. Ezért ennek a területnek a fejlesztésére külön figyelmet kell fordítani az életünkben.

Joy: Befejező gondolatod?

David: Azt hiszem, csináltunk egy teljes kört.

Joy: Jó beszélgetés volt, David.

David: Ja, itt vannak a befejező szavaim: a Bhakti a legjobb, de útközben ne feledkezzünk meg a testről és az elméről sem!"

Jó hosszúra sikeredett a cikk, úgyhogy a saját gondolataimat majd a pénteki kiadásban teszem hozzá :-).

Nincsenek megjegyzések: